Sieviešu basketbola izlase gatavojas spēlēm ar Slovēniju un Lietuvu. FOTO
Savā pirmajā koptreniņā Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes pievērsa uzmanību fiziskajai sagatavotībai un taktiskajām niansēm.
Basketbols
2016. gada 16. februāris, 12:16

Sieviešu basketbola izlase gatavojas spēlēm ar Slovēniju un Lietuvu. FOTO

Jauns.lv

Latvijas sieviešu basketbola izlasei gaidāmajās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izbraukuma spēlēs ar Slovēniju un Lietuvu jācenšas pārsteigt pretinieces, otrdien pēc pirmā treniņa izteicās valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Otrdien 13 spēlētājas sākušas gatavoties kvalifikācijas turnīra ziemas sesijas spēlēm. Sestdien izlase izbraukumā Celjē tiksies ar Slovēniju, bet nākamo trešdien, 24.februārī, viesos Ķēdaiņos pret Lietuvas komandu.

Pirmajā treniņā Latvijas izlasei pilnvērtīgi nevarēja palīdzēt vienīgi pieredzējusī Zane Tamane, bet kopš novembrī aizvadītās iepriekšējās valstsvienības spēles komandu atradusi Elīna Babkina.

"Prieks, ka Elīna jau mēnesi ir spēļu ritmā. Arī pārējās meitenes spēlē regulāri," izteicās Zībarts. "Varbūt Zanītei (Teilānei) sanāk liela slodze. Tāpēc viņa šodien nevarēja īsti piedalīties treniņā, tomēr, tiekot mūsu ārstu aprūpē, līdz sestdienai visam vajadzētu būt kārtībā."

Latvijas komandas ierindā ir visas 12 spēlētājas, kuras novembrī piedalījās pirmajā spēlē, kad izdevās ar 65:62 pārspēt Lietuvas izlasi. Uz treniņiem uzaicināta arī Latvijas čempionvienības "TTT Rīga" pārstāve Baiba Eglīte.

Kā zināms, Slovēnijas vienība savā pirmajā spēlē sagādāja pārsteigumu, izbraukumā Ķēdaiņos ar 73:64 pārspējot Lietuvu. Sestdienas spēles uzvarētājas izvirzīsies grupas pirmajā vietā un būs spērušas platu soli pretim finālturnīram.

"Šobrīd gatavojamies tikai pirmajai spēlei - pret Slovēniju. Savukārt par maču ar Lietuvu domāsim pēc tam. Visu treneri ir izanalizējuši," uzsvēra Zībarts. "Secināts, kas neizdevās iepriekšējā spēlē. Noteikti pret Lietuvu būs vieglāk gatavoties nekā pret Slovēniju, kas ir jauna komanda, spēlētājas ir mazliet citādākas. Mums jāpārkārto aizsardzība, jācenšas pretinieces pārsteigt."

Tikmēr, atceroties Lietuvas un Slovēnijas savstarpējo spēli, Zībarts secināja, ka lietuvietes pašas izlaidušas uzvaru no rokām. "Domāju, ka lietuvietes mazliet atslābinājās, kad trešajā ceturtdaļā bija 15 punktu vadībā. Viņas gaidīja, ka uzvara pati atnāks, un pārstāja spēlēt agresīvi. Slovēnietes ātri atspēlējās, šķiet, veica 15:0 izrāvienu. Ceturtajā ceturtdaļā slovēnietes nospēlēja gudrāk."

"Lietuvietēm uzbrukumā stiprākas ir centra spēlētājas, savukārt slovēnietēm spēcīgāka ārējā līnija. Divas no trim slovēņu līderēm ir Eirolīgas spēlētājas - Nika Bariča un Teja Oblaka ir galvenās spēles veidotājas," stāstīja Zībarts. "Uzdevums būs viņas neitralizēt. Šīs divas spēlētājas ir ļoti meistarīgas, ar bagātu tehnisko sagatavotību.

Kā zināms, septembrī par sieviešu izlases jauno galveno treneri kļuva Mārtiņš Zībarts, šajā amatā nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Ikdienā Zībarts ir Gundara Vētras palīgs Kurskas komandā, kurā spēlē arī Jēkabsone-Žogota.

Finālturnīram, kas 2017.gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas. Kvalifikācijas turnīrs noslēgsies novembrī, kad Latvijas izlase savā laukumā uzņems Slovēniju.

Latvijas izlases kandidāšu saraksts 2017.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačiem pret Slovēniju un Lietuvu:

Elīna Babkina (Pēčas "Pinkk 424", Ungārija), Ieva Krastiņa, Liene Priede, Anda Eibele, Baiba Eglīte, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Dita Rozenberga ("Spirou Monceau", Beļģija), Dita Liepkalne (Saragosas "Mann Filter", Spānija), Anete Šteinberga (Vologdas "Čevakata", Krievija), Aija Putniņa ("Nantes Reze", Francija), Zane Teilāne ("Canik Belediye", Turcija), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija).


LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA