Tāllēcējs bez vienas kājas cer uz Rio olimpisko medaļu. FOTO. VIDEO
Paralimpiskā tāllēkšanas zvaigzne Markuss Rēms.
Sporta zvaigznes
2016. gada 22. februāris, 16:37

Tāllēcējs bez vienas kājas cer uz Rio olimpisko medaļu. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Aizvadītās nedēļas nogales sacensības tāllēkšanā Glāzgovas “Grand Prix” bija īpašas ar vācu sportista Markusa Rēma uzvaru. Paralimpiskais tāllēcējs izcīnīja 1. vietu, pieveicot sāncenšus, kuriem nav šādu veselības problēmu, un turpina cerēt, ka Riodežaneiro varēs startēt gan Olimpiskajās, gan Paralimpiskajās spēlēs.

Rēms uzvaru Glāzgovā izcīnīja ar 8,10 metrus tālu lēcienu. Taču viņa personīgais rekords ir 8,40, kas ir piecus centimetrus tālāk nekā brita Grega Raterforda zelta lēciens 2012. gada Londonas Olimpiskajās spēlēs.

Šobrīd 27 gadus vecais sportists gaida uz iespēju tikties ar Starptautiskās vieglatlētikas federācijas (IAAF) pārstāvjiem. “Mēs esam IAAF aizsūtījuši vēstuli, bet viņi atbildēja, ka šobrīd ir aizņemti,” laikrakstam “The Guardian” atklāja vācietis. “Es vēlētos tikties ar viņiem aci pret aci, lai apspriestu šo iespēju, kas būtu pozitīvs solis vieglatlētikai.”

Rēms, kuram 14 gadu vecumā kāja tika ierauta laivas dzenskrūvē, uz IAAF atbildi gaida jau kopš pagājušā gada augusta. Pēc federācijas noteikumiem tāllēcējam ir jāpierāda, ka protēze viņam nedod jebkādas papildus priekšrocības.

Markusa Rēma personiskais rekords - video:

Savulaik, pirms 2014. gada Eiropas čempionāta vieglatlētikā, Vācijas vieglatlētikas federācija nonāca pie secinājuma, ka priekšrocības patiešām eksistē. Federācija norādīja, ka Rēma protēze nodrošinot “katapultas efektu”, kas veicina tālākus lēcienus. Sportistam tādējādi tika liegta dalība sacensībās.

Pats tāllēcējs tikmēr “The Guardian” ir teicis: “Ja mana protēze piešķir man jebkādu priekšrocību, kāpēc tad neviens cits paralimpietis nevar aizlēkt tik tālu, kā es? Pasaules paralimpiešu čempionātā mans tuvākais konkurents atpalika pa 1,14 metriem un visi piedalījās ar tādu pašu ekipējumu, kāds ir man.”

 

Reinis Lācis/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA, Vida Press