Krievi pieiet nopietni. Hokeja Pasaules kausam piesaka Ovečkinu, Malkinu un Dacjuku
Krievijas hokeja izlasē Pasaules kausa izcīņai acīmredzot tiks pulcētas visas spilgtākās šīs valsts hokeja zvaigznes.
Hokejs
2016. gada 2. marts, 11:16

Krievi pieiet nopietni. Hokeja Pasaules kausam piesaka Ovečkinu, Malkinu un Dacjuku

Jauns.lv

Krievijas hokeja izlasē, kuru trenē Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš, startam Pasaules kausa izcīņā tika iekļauti 16 hokejisti no Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubiem, tostarp līgas zvaigznes Aleksandrs Ovečkins un Jevgeņijs Malkins.

Kā zināms, Pasaules kausa izcīņā hokejā, kas nākamā gada septembrī norisināsies Toronto, startēs astoņas komandas - Kanāda, ASV, Zviedrija, Krievija, Čehija, Somija, Eiropas komanda un Ziemeļamerikas jauno hokejistu izlase, kurā būs spēlētāji līdz 23 gadu vecumam. Trešdien visām vienībām jānosauc pirmie 16 spēlētāji.

Krievijas izlasē pagaidām ir iekļauti trīs vārtsargi, trīs aizsargi un desmit uzbrucēji.

Znaroks jau iepriekš bija norādījis, ka, nosaucot pirmos spēlētājus, sastāvā tiks iekļauti tikai NHL klubu hokejisti, tāpēc pagaidām tajā nav Kontinentālās hokeja līgas (KHL) zvaigžņu Aleksandra Radulova un Iļjas Kovaļčuka, kurš gan šobrīd konflikta dēļ ar Sanktpēterburgas SKA nespēlē.

Pēdējos gados NHL klubos spēlējošie labākie krievu hokejisti ar lielu patriotismu ir atsaukušies uzaicinājumam spēlēt izlasē. Tā, piemēram, Ovečkins pirms diviem gadiem devās uz pasaules čempionātu, par spīti pēdas kaula lūzumam.

"Nav svarīgi, kas tas par turnīru, spēlēt izlasē vienmēr ir liels gods. Man vienmēr ir patīkami būt izlases sastāvā," sacīja trīs reizes par NHL sezonas labāko spēlētāju atzītais Ovečkins, kurš ir arī šīs sezonas NHL labākais snaiperis.

Ovečkins spēlēja arī iepriekšējā Pasaules kausa izcīņā 2004.gadā, piedaloties divās cīņās. Viņš tobrīd bija jaunākais komandas hokejists.

Iepriekšējā pieteikumā ir iekļauti trīs Vašingtonas "Capitals" spēlētāji, bez Ovečkina arī Jevgeņijs Kuzņecovs, kurš šosezon ir piektais rezultatīvākais NHL hokejists, un aizsargs Dmitrijs Orlovs.

Tāpat sastāvā ir arī Detroitas "Red Wings" zvaigzne Pāvels Dacjuks, savukārt viens no trim vārtsargiem, kuri tikuši sastāvā, ir Kristapa Gudļevska konkurents Andrejs Vasiļevskis no Tampabejas "Lightning". Arī šo komandu Krievijas izlasē pārstāvēs trīs spēlētāji, jo sastāvā ir uzbrucēji Ņikita Kučerovs un Vladislavs Namestņikovs.

Tikai Ziemļamerikā spēlējoši hokejisti iekļauti arī Somijas izlases sastāvā - 14 pārstāv NHL klubus, bet divi pašlaik atrodas Amerikas Hokeja līgas (AHL) komandu rīcībā.

Kā vienu no Latvijā pazīstamākajiem Somijas izlases spēlētājiem jāmin Igaunijā dzimušo Leo Komarovu, kurš iepriekš ilgstoši spēlēja KHL, bet tagad pārstāv NHL vienību Toronto "Maple Leafs".

Somijas izlase izcīnījusi medaļas iepriekšējās trijās olimpiskajās spēlēs, kā arī guvusi sudrabu 2014.gada pasaules čempionātā, bet šī gada sākumā triumfēja pasaules čempionātā U-20 vecuma grupā.

Ja par Somijas izlases spēcīgāko pusi šajā sastāvā tiek uzskatīta vārtsargu līnija ar Tūku Rasku un Peku Rinni, vājākā varētu būt uzbrukums, jo neviens no priekšējās līnijas spēlētājiem šosezon vēl NHL nav sasniedzis 20 gūto vārtu robežu. Vienīgi krievu izcelsmes spēlētāji Komarovs un Aleksandrs Barkovs iemetuši vairāk par 15 vārtiem.

Par lielāko pārsteigumu sastāvā tiek nosaukts Sanhosē "Sharks" debitants Jonass Donskojs, bet par lielāko iztrūkumu - Minesotas "Wild" uzbrucējs Eriks Haula, kurš savā karjerā 175 NHL spēlēs iemetis 20 vārtus.

Iepriekšējā Pasaules kausā, kas risinājās 2004.gadā, Somija aizkļuva līdz finālam, kurā piekāpās Kanādai.

Ja Krievijas izlases sākotnējā sastāvā iekļauti trīs vārtsargi, trīs aizsargi un desmit uzbrucēji, Somijas izlase komandā iekļāvuši divus vārtsargus, četrus aizsargus un desmit uzbrucējus.

Kā nākamā savus pirmos spēlētājus preses konferencē Prāgā nosauks Čehija. Pēc tam Zviedrija sastāvu paziņos preses konferencē Ņujorkā, kas notiks trešdien vakarā, bet pārējās četras komandas sastāvus publiskos naktī uz ceturtdienu pēc Latvijas laika.

Uz vietu Eiropas komandā, kura tiks veidota no NHL hokejistiem, kuru valstis Pasaules kausā nespēlē ar atsevišķu komandu, pretendē arī Bufalo "Sabres" uzbrucējs Zemgus Girgensons.

Pasaules kausa izcīņā katrā komandā būs pa 23 spēlētājiem. Pārējos septiņus hokejistus katrai vienībai ir jānosauc līdz 1.jūnijam.

Jau ziņots, ka turnīrā A grupā spēlēs Eiropas komanda, Kanāda, Čehija un ASV, bet B grupā iekļautas Somijas, Krievijas, Zviedrijas izlases un Ziemeļamerikas jauno spēlētāju komanda.

Pasaules kausa sacensības hokejā pirmoreiz risinājās 1996.gadā, kad tās tika ieviestas kā leģendārā Kanādas kausa izcīņas aizstājējas. Togad kausu izcīnīja ASV izlase, bet otro reizi turnīrs tika rīkots 2004.gadā, kad laurus plūca Kanādas hokejisti.

Iepriekšējā turnīrā 2004.gadā astoņas komandas aizvadīja spēles septiņās pilsētās Ziemeļamerikā un Eiropā.

Krievijas hokeja izlases pagaidu sastāvs Pasaules kausa izcīņai:

vārtsargi - Sergejs Bobrovskis (Kolumbusas "Blue Jackets"), Semjons Varlamovs (Kolorādo "Avalanche"'), Andrejs Vasiļevskis (Tampabejas "Lightning");

aizsargi - Andrejs Markovs (Monreālas "Canadiens"), Dmitrijs Orlovs (Vašingtonas "Capitals"), Dmitrijs Kuļikovs (Floridas "Panthers");

uzbrucēji - Aleksandrs Ovečkins, Jevgeņijs Kuzņecovs (abi Vašingtonas "Capitals"), Artjoms Aņisimovs, Artemijs Panarins (abi Čikāgas "Blackhawks"), Vladimirs Tarasenko (Sentluisas "Blues"), Ņikita Kučerovs, Vladislavs Namestiņikovs (abi Tampabejas "Lightning"), Nikolajs Kuļemins (Ņujorkas "Islanders"), Pāvels Dacjuks (Detroitas "Red Wings"), Jevgeņijs Malkins (Pitsburgas "Penguins").

Somijas hokeja izlases pagaidu sastāvs Pasaules kausa izcīņai:

vārtsargi - Tūka Rasks (Bostonas "Bruins", NHL), Peka Rinne (Nešvilas "Predators", NHL);

aizsargi - Esa Lindels (Teksasas "Stars", AHL), Olli Mēte (Pitsburgas "Penguins", NHL), Sami Vatanens (Anaheimas "Ducks", NHL), Rasmuss Ristolainens (Ročesteras "Americans", AHL);

uzbrucēji - Aleksandrs Barkovs, Jusi Jokinens (abi - Floridas "Panthers", AHL), Jonass Donskojs (Sanhosē "Sharks", NHL), Valteri Filpula (Tampabejas "Lightning", NHL), Mikaels Granlunns (Vankūveras "Canucks", NHL), Miko Koivu (Minesotas "Wild", NHL), Leo Komarovs (Toronto "Maple Leafs", NHL), Lauri Korpikoski (Edmontonas "Oilers", NHL), Jori Lehtere (Sentluisas "Blues", NHL), Teuvo Tereveinens (Čikāgas "Blackhawks", NHL).

LETA/Foto: EPA/LETA