foto: Edijs Pālens/LETA
Starptautiskā hokeja federācija Artūru Irbi pielīdzina Greckim, Selanē, Jāgram un citām leģendām
Latvijas hokeja leģenda Artūrs Irbe.
Hokejs
2018. gada 22. maijs, 15:50

Starptautiskā hokeja federācija Artūru Irbi pielīdzina Greckim, Selanē, Jāgram un citām leģendām

Jauns.lv

Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) publicējusi desmit visu izcilākos pasaules čempionātu dalībniekus, kuru vidū mums par lielu lepnumu ticis arī kādreizējais Latvijas izlases vārtsargs Artūrs Irbe.

Latvijas hokeja leģenda Artūrs Irbe līdzjutēju balsojumā iekļuvis desmit visu laiku izcilāko pasaules čempionātu dalībnieku vidū. Kopā ar "Latvijas mūri" desmitniekā tikuši tādi hokejisti, kuri papildu komentārus neprasa: čehi Jaromīrs Jāgrs un Dominiks Hašeks, soms Tēmu Selanē, kanādietis Veins Greckis, zviedrs Peters Forsbergs, PSRS leģendas Vladislavs Tretjaks, Vladimirs Harlamovs  un Sergejs Fjodorovs, kurš spēlēja arī Krievijas izlas, kā arī slovāku zvaigzne Miroslavs Šatans.

Interesanti, ka IIHF nav gan pratuši līdz galam pareizi uzrakstīt izcilā vārtsarga vārdu, jo viņš nodēvēts kā "Artus" diezgan līdzīgi kādam Latvijas bijušajam aktierim un politiķim.

51 gadu vecais Artūrs Irbe 13 sezonas aizvadīja Nacionālajā hokeja līgā (NHL), pārstāvot Sanhosē "Sharks", Dalasas "Stars", Vankūveras "Canucks" un Karolīnas "Hurricanes" vienības. 2002. gadā Irbe Karolīnas klubu aizveda līdz pat Stenlija kausa finālam.

Latvijas izlases kreklā Artūrs Irbe aizvadījis 64 spēles, piedaloties deviņos pasaules čempionātos, kā arī divos olimpisko spēļu turnīros. Zīmīgi, ka Irbe 1989. un 1990.gadā piedalījās pasaules čempionātā PSRS izlases sastāvā.

Artūra Irbes pirmo 50 gadu dzīves nozīmīgākie kadri

gallery icon

2010. gadā Irbe tika uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Rīgas arēnā ceremonijā godina Artūru Irbi, Helmutu Balderi, un piemin mirušo Kārli Skrastiņu

gallery icon

Īsi pirms šā gada pasaules čempionāta Latvijas hokeja federācija godināja Irbi, iemūžinot viņa kreklu ar 1. numuru. Turpmāk vairs neviens spēlētājs valstsvienībā nedrīkstēs spēlēt ar šo numuru.