Francija, neskatoties uz terora draudiem, nedomā atcelt futbola čempionātu
Viens no iespējamajiem risinājumiem ir aizvadīt spēles bez skatītājiem.
Futbols
2016. gada 23. marts, 16:12

Francija, neskatoties uz terora draudiem, nedomā atcelt futbola čempionātu

Jauns.lv

Francija pēc otrdien Briselē notikušajiem teroristu uzbrukumiem, kuros dzīvību zaudēja 31 cilvēks, joprojām, kā plānots, ir gatava uzņemt Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīru futbolā, tikmēr Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) ir sākusi darbu pie ārkārtas rīcības plāna gadījumam, ja terorisms apdraudēs jūnijā un jūlijā gaidāmo turnīru.

Francijas premjers Manuels Valss trešdien uzsvēra, ka Francijas plānus nemainīs un EČ finālturnīrs notiks, kā plānots, jo turnīra atcelšana būtu teroristu uzvara.

"Mums ir nepieciešami sporta pasākumi, taču ar nosacījumu, ka tie tiek aizvadīti vislabākajos apstākļos," intervijā radio "Europe 1" trešdien sacīja Valss, atbildot uz jautājumu, vai ir prātīgi rīkot EČ finālturnīru pastāvošo draudu apstākļos.

Valss norādīja, ka pērn novembrī, tikai dažas dienas pēc teroristu uzbrukumiem Parīzē, kur dzīvību zaudēja 130 cilvēki, starptautiskā valstsvīru un specdienestu sanāksmē secināts, ka Francija var veiksmīgi uzņemt lielus pasākumus, garantējot drošību, tāpēc valsts nedomā atteikties no to rīkošanas.

Arī Francijas sporta ministrs Tjerī Brailārs uzsvēris, ka plāni netiks mainīti. "Mēs jau vairākus mēnešus atkārtojam, ka terorisma draudi ir bijuši mūsu galvenais darba punkts, tāpēc, atceļot vai pārceļot EČ finālturnīru, tas nāktu tikai par labu šiem neģēļiem," sacīja ministrs, piebilstot, ka drošības ziņā nevar izdarīt vairāk, nekā šobrīd jau tiek darīts.

Tikmēr UEFA vadība pēc otrdien notikušajiem teroraktiem Beļģijas galvaspilsētā ir sākusi darbu pie ārkārtas rīcības plāna, atklājis organizācijas runasvīrs Pedru Pintu. Viņš gan noliedza izskanējušo informāciju, ka turnīrs varētu notikt bez skatītāju klātbūtnes tribīnēs.

"Mēs esam pārliecināti, ka visi drošības mēri būs pietiekoši, lai aizvadītu drošu EČ finālturnīru svētku atmosfērā, tāpēc nav plānu aizvadīt spēles aiz slēgtām durvīm. Tomēr mēs strādājam pie ārkārtas plāna un dažādiem rīcības scenārijiem krīzes situācijās, jo drošības jautājumus uztveram ļoti nopietni," aģentūrai AFP sacīja Pintu.

Iespēju EČ finālturnīru aizvadīt bez skatītājiem neizslēdza UEFA viceprezidents Džankarlo Abete no Itālijas.

EČ finālturnīrs Francijā ar 24 komandu līdzdalību notiks no 10.jūnija līdz 10.jūlijam. Turnīrā plānota 51 spēle.

LETA/Foto: EPA/LETA