foto: Rīgas Futbola federācija
Rīgas Futbola federācijas prezidents par Gorkša rīcību: "Karā jau iespējams izmantot visas metodes""
Rīgas Futbola federācijas prezidents Eduards Borisevičs.
Futbols
2018. gada 26. aprīlis, 12:28

Rīgas Futbola federācijas prezidents par Gorkša rīcību: "Karā jau iespējams izmantot visas metodes""

Jauns.lv

Jau rīt notiks Latvijas Futbola federācijas (LFF) kongress, kurā tiks vēlēts jaunais LFF prezidents. Savu dalību kongresā reģistrējuši 112 no 117 LFF biedriem, kuriem būs iespējas izteikt savu viedokli par labāko no kandidātiem augstajam amatam. Šobrīd priekšplānā izvirzījušies divi no kandidātiem: Kaspars Gorkšs un Vadims Ļašenko, viņiem seko Krišjānis Kļaviņš.

Jauns.lv uzrunāja nesen par Rīgas Futbola federācijas (RFF) prezidentu kļuvušo Eduardu Boriseviču, kurš Latvijas futbolā darbojies jau ilgus gadus.

Taujāts par kandidātu vērtējumu, Borisevičs atzina, ka klātienē ir ticies ar Gorkšu un Ļašenko. Ar abiem no kandidātiem ir izrunāts par kandidātu programmām, iecerēm un plānotajām metodēm programmu mērķu sasniegšanai, atzīstot, ka Kļaviņš ar viņu neesot sazinājies.

Borisevičs atzīst, ka pozitīvi vērtējams, ka visiem kandidātiem programmas ir vērstas uz izmaiņām. Te gan jāatzīmē, ka pēc viņa domām, LFF šobrīd nav nepieciešamas tik krasas pārvaldības pārmaiņas, kā to piedāvā Gorkšs un Kļaviņš. Viņš norāda, ka simpātiskāka esot Ļašenko pieeja un attieksme par LFF turpmāko darbības plānu. Borisevičs saka, ka LFF “izmaiņas manuprāt nedrīkst būt ļoti kardinālas”.

Borisevičs atzīst, ka sanācis personīgi strādāt ar Ļasenko Latvijas Telpu futbola asociācijā, tāpēc viņš pārliecinoši apgalvo: “Ļašenko ir mērķtiecīgs, savus mērķus realizē un ir ļoti uzņēmīgs. Redz, kur ir iespējas”. Par Gorkšu Borisevičs norādīja, ka ļoti labi viņu nepazīst, bet, runājot ar abiem kandidātiem, “sarunā viņi abi ir adekvāti”. Papildinot, ka gan Kļaviņš, gan Gorkšs ir stipri kandidāti, taču spēcīgākais un ar pieņemamāko attieksmi futbola turpmākajai attīstībai Boriseviča ieskatā tomēr ir Ļašenko.

Borisevičs sarunā ar Jauns.lv norāda, ka paustais ir viņa personīgais viedoklis nevis kā RFF biedra pārstāvja viedoklis. RFF tikai šodien valdes sēdē izlems, kurš no kandidātiem tiks atbalstīts, norādot, ka viņa viedoklis ir viens no pieciem valdes locekļiem.

Atsaucoties uz pēdējo dienu notikumiem ap Gorkša vēršanos ar dažādām sūdzībām par iespējamiem Ļašenko priekšvēlēšanu pārkāpumiem, Borisevičs saka: “Nu ko, karā jau iespējams izmantot visas metodes. Manuprāt, Gorkšs šobrīd ir sācis izmantot ne visai simpātiskas metodes,” norādot, ka arī iepriekš Gorkšs izmantojis argumentus, ka Ļašenko it kā slikti pārzina latviešu valodu. Borisevičs pauž pārliecību, ka latviešu valodas jautājumā Ļašenko ir paraugs un labs piemērs nevis peļamais zēns. Ļašenko latviešu valodas zināšanas ar katru brīdi tikai uzlabojas, atzīstot, ka ar viņu Ļašenko sarunājas latviski.

Par iespējamo sponsoru vēstulēm LFF, Borisevičs norāda, ka, viņaprāt, tas nav nekas nosodāms, ka ir iespējami sponsori, kuri LFF prezidenta priekšvēlēšanu laikā saskata Ļašenko darbībā stabilitāti un tam ir gatavi piešķirt finansējumu. Cik viņš zinot par šo situāciju, sabiedrībā šobrīd esot iesakņojusies aplama informācija, ka atbalsta vēstules Ļašenko ir iesniedzis kopā ar savu pieteikumu dalībai uz LFF prezidenta amatu. Atbalsta vēstules ir parādījušās pēc tam, vienlaikus paužot pārliecību, ka šīs vēstules biedru viedokli nekādā mērā neietekmējot. Tāpat Borisevičs norādīja, ka šādas atbalsta vēstules iesniegt nav bijis liegts arī pašam Gorkšam, ja viņam ir kādi partneri, kas var apliecināt atbalstu viņa programmai. “Šobrīd Gorkšam tāda atbalsta nav”, secina  Borisevičs.  Pie tam viņš norāda, ka jāsaprot divas lietas, kas reizēm ir atšķirīgas – kopējais sabiedrības viedoklis un LFF biedru viedoklis. LFF biedri reizēm jebkuras kandidātu aktivitātes vērtē citādāk, jo viņiem ir vairāk zināšanu par nozari un tajā esošajiem notikumiem. LFF biedri redz, ka, piemēram, pēdējos gados federācija ir pamainījusi vairākas lietas, kas ļāvušas šobrīd jaunajai paaudzei U19 izlases sastāvā sasniegt kolosālus rezultātus, norādot, ka šis iesāktais ir jāveicina vēl augstāku panākumu sasniegšanai.

Borisevičs nobeigumā par Gorkša pēdējā laika aktivitātēm saka: “Tā ir agonija. Gorkšs redz, ka pēdējās nedēļās viņš zaudējis pozīcijas. Mēnesi atpakaļ neviens nevarēja pateikt, kurš uzvarēs, bet pēdējās nedēļas laikā jau kļuva skaidrs, ka Ļašenko tomēr varētu būt vairākums”.

Jau vēstīts, ka ilggadējais LFF prezidents Guntis Indriksons pērnā gada oktobra beigās LFF valdei nodeva oficiālu iesniegumu, ka 2018. gada 27. aprīlī gaidāmajā LFF kongresā atkāpsies no amata. LFF valde Indriksona iesniegumu pieņēma, līdz ar to ir skaidrs, ka šogad LFF būs jauns vadītājs. Indriksons LFF prezidenta amatā ir kopš 1996. gada un šobrīd Latvijas futbols piedzīvo smagu reputācijas krīzi. Indriksons par savu pēcteci minējis LFF prezidenta kandidātu Gorkšu. Vai Indriksona protežē Gorkšs tiks ievēlēts par LFF prezidentu jau rīt lems LFF biedri.