foto: Reuters/Scanpix/LETA
Runā, ka ASV hokeja izlases vārtsardzēm aizliegtas ķiveres ar Brīvības statujas attēliem
ASV hokeja izlases vārtsardze Aleksa Rigsbija pārbaudes spēlē pret Kanādu.
Hokejs
2018. gada 13. februāris, 18:00

Runā, ka ASV hokeja izlases vārtsardzēm aizliegtas ķiveres ar Brīvības statujas attēliem

Kasjauns.lv / LETA

Starptautiskā Olimpiska komiteja (SOK) otrdien noliedza ASV medijos izskanējušās ziņas, ka tā pieprasījusi no abu ASV sieviešu hokeja izlases vārtsardžu ķiverēm aizvākt Brīvības statujas attēlus.

Par šādu SOK prasību ziņoja respektablais ASV izdevums kā "USA Today". Tika ziņots, ka Brīvības statuju attēli uz ķiverēm ir pretrunā ar SOK noteikumiem saistībā ar politisku simbolu izmantošanu, tāpēc pieprasīts šos attēlus vai nu aizlīmēt, vai izmantot citas maskas.

Laikraksts ziņoja, ka panākt kompromisu centusies ASV hokeja jumtorganizācija "USA Hockey", kas vēlāk apstiprinājusi, ka Nikolai Henslijai un Aleksai Rigsbijai nenāksies mainīt savu ekipējumu.

Šīs ziņas ieguva lielu publicitāti, tāpēc otrdien SOK izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka nav pieprasījusi Brīvības statujas attēlu noņemšanu.

"Izskatās, ka bijusi kāda nesaprašanās, taču mēs neesam prasījuši, lai šos simbolus noņemtu," teikts SOK paziņojumā.

Otrdien ASV hokejistes dāmu turnīra A apakšgrupas otrās kārtas spēlē tiksies ar Olimpisko sportistu no Krievijas komandu.

SOK noteikumi par autorizētu identifikāciju norāda, ka nedrīkst izmantot lietas ar nacionālās himnas vārdiem vai tekstu, motivācijas saukļus, politiskus vēstījumus vai lozungus attiecība uz nacionālo identitāti.

Henslijai, kura ASV sieviešu izlasei palīdzēja uzvarēt divos pēdējos pasaules čempionātos, liels Brīvības statujas attēls atrodams maskas kreisajā pusē, savukārt Rigsbijai - uz maskas zoda daļas.

Ne Henslija, ne Rigsbija vēl nav spēlējušas olimpiskajā turnīrā, jo ASV pirmajā spēlē - uzvarā ar 3:1 pret Somiju - vārtus sargāja Medija Rūnija.

Iepriekš ASV vīriešu izlases vārtsargs Raiens Zapolskis sacīja, ka, izvēloties ķiveres dizainu, viņš sastapies ar daudziem ierobežojumiem.