foto: LETA
Einars Fogelis: "SOK lēmums attiecībā pret Krieviju ir izsvērts un taisnīgs"
Citi sporta veidi
2017. gada 6. decembris, 13:56

Einars Fogelis: "SOK lēmums attiecībā pret Krieviju ir izsvērts un taisnīgs"

Kasjauns.lv / LETA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomitejas lēmums attiecībā pret Krievijas komandas startu 2018.gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajās spēlēs ir izsvērts un taisnīgs, uzskata Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis, kurš ir arī Starptautiskās Kamaniņu braukšanas federācijas (FIL) viceprezidents.

SOK izpildkomiteja otrdien par antidopinga pārkāpumiem piemēroja diskvalifikāciju Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas līdz ar to krievu atlētiem liegs februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startēt zem šīs valsts karoga. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia".

"Lēmums ir izsvērts un taisnīgs, jo īpaši attiecībā pret tiem sportistiem, kuri cīnās godīgā ceļā un lolo cerības par godīgu konkurenci," sarunā ar aģentūru LETA sacīja Fogelis. "Tāpat būtiski, ka Krievijas sportisti individuāli varēs startēt Olimpiādē, jo ir skaidra kārtība, kā pie šādas iespējas varēs tikt. Tālāk tas jau būs paša sportista individuāls lēmums - braukt uz olimpiskajām spēlēm vai nebraukt".

Nav izslēgts, ka Krievija varētu boikotēt un aizliegt saviem sportistiem piedalīties Olimpiādē, taču Fogelis norādīja, ka tādā gadījumā cietēji būtu tikai "tīrie" šīs valsts sportisti.

"Boikota forma noteikti nav labākā, taču Krievijā jau tiek paziņots, ka lēmumu varēs pieņemt paši sportisti. Šobrīd nevar pateikt, vai katrs sportists to izlems individuāli, vai olimpiešu sapulcē balsojot. Domāju, ka lemšana būs atstāta viņu pašu ziņā. Domas var dalīties, jo jau vakar bija vairāki Krievijas biatlonisti, kuri pauda viedokli, ka sacensības jāboikotē, tikmēr hokejists Iļja Kovaļčuks, kura vārds komentārus neprasa, sacīja, ka noteikti jābrauc un jāstartē," uz atšķirīgiem viedokļiem norādīja Fogelis.

Tāpat šajā situācijā savu vārdu varēs teikt katra sporta veida starptautiskās federācijas. "Arī tās varēs piedalīties šajā procesā, lemjot, kurus sportistus SOK var uzaicināt uz Olimpiādi. Tāpat ir izveidota Neatkarīgas testēšanas kamera (ITA), kurai būs jāpieņem lēmumi attiecībā pret Krievijas sportistiem," Fogelis norādīja, ka sportistu pielaišana olimpiskajām spēlēm būs skrupuloza.

Tiks izvēlēti tie atlēti, kuri ir kvalificējušies Olimpiādei, kuri ir "tīri", kuri nekad nav diskvalificēti par dopinga lietošanu un nav pārkāpuši antidopinga noteikumus, kuri ir veiksmīgi izgājuši dopinga pārbaudes pirms olimpiskajām spēlēm. Tāpat šiem atlētiem būs jāiziet papildus dopinga kontrole, lai būtu pārliecība, ka viņi ir godīgi.

Līdz šim kamaniņu braukšanā Krievijas sportisti par dopinga manipulācijām 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs nav minēti un sankcijas pret šī sporta veida pārstāvjiem nav bijušas.

"Pēc Ričarda Maklarena ziņojuma Krievijas presē tika minēti arī dažu kamaniņu braucēju uzvārdi, tomēr praksē neviens dokuments, kas būtu nonācis FIL rīcībā un apstiprinātu viņu saistību ar šo sistēmu, nav nonācis. Tāpat arī ne no vienas SOK komisijas federācija nav saņēmusi informāciju par šādiem gadījumiem, līdz ar to baumas, nav apstiprinājušās. Gribu uzsvērt, ka Krievijas Kamaniņu braukšanas federācija jau pirms diviem gadiem vērsās FIL, lai tā jau pirms sezonas pārbauda visus Krievijas kamaniņu braucējus, kuri ir viņu starptautiskajā apritē. Šīs pārbaudes notiek par Krievijas puses finansējumu, tās ir veiktas un līdz šim nav zināms neviens pozitīvs gadījums," uzsvēra Fogelis.

"Paldies Dievam, bet kamaniņu braukšanai šī dopinga ēna nav pārklājusies. Domāju, ka Krievijas kamaniņu braucēji no SOK un FIL puses saņems uzaicinājumu startēt Phjončhanā, bet tālāk jau tā būs viņu pašu izvēle, vai doties uz spēlēm," piebilda FIL viceprezidents.

Kā zināms, Krievija 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret "tīrām" analīzēm.

SOK no olimpiskajām spēlēm šobrīd jau ir uz mūžu diskvalificējusi 25 sportistus, bet Soču olimpiskās medaļas atņēmusi 11 atlētiem.