foto: Vida Press
Krievu bobslejists Zubkovs, kuru pašu vaino dopinga lietošanā, skeletonistu diskvalifikāciju nosauc par klaunādi
Divkārtējais Soču olimpisko spēļu čempions Aleksandrs Zubkovs pats tiek vainots dopinga lietošanā.
Citi sporta veidi
2017. gada 23. novembris, 05:24

Krievu bobslejists Zubkovs, kuru pašu vaino dopinga lietošanā, skeletonistu diskvalifikāciju nosauc par klaunādi

Kasjauns.lv

Krievijas bobsleja un skeletona federācijas prezidents Aleksandrs Zubkovs, kurš Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļas gan divnieku, gan četrinieku sacensībās un tiek turēts aizdomās par dopinga lietošanu, sarunā ar vietējiem medijiem atklājis savu viedokli par vakar izskanējušajām skeletonistu diskvalifikācijām.

"Mēs noteikti vērsīsimies Sporta Arbitrāžas tiesā. Cīnīsimies, lai dabūtu godīgu lēmumu," sarunā ar "Sport Ekspress" paziņoja Zubkovs. "Osvalda komandas lēmums ir īsta klaunāde. Šajā izmeklēšanā netika norādīts neviens pierādījums vai fakts. Sportistu likteņus nedrīkst šādi salauzt! Mēs iesim līdz pēdējam un pierādīsim, ka mūsu sportisti ir tīri. Esmu pārliecināts, ka šis lēmums tika izplānots jau ātrāk."

Interesanti, ka pats Zubkovs arī tiek turēts aizdomās par dopinga lietošanu Sočos, kas Latvijai varētu atnest vēl vienu olimpisko zelta medaļu.

foto: Vida Press
Krievijas bobsleja un skeletona federācijas prezidents Aleksandrs Zubkovs saskata sazvērestību pret Krieviju.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) komisija izskata Krievijas bobslejistu lietu. Soču Olimpiādē bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem Alekseju Vojevodu, Alekseju Ņegodailo un Dmitriju Truņenkovu, izcīnīja zelta medaļas četriniekos, kur otrā palika Oskara Melbārža ekipāža. Ja Zubkovu un viņa ekipāžu piemeklēs līdzīgs liktenis kā Krievijas skeletonistus un distanču slēpotājus, Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu arī kļūs par olimpisko spēļu čempioniem.

Mūža diskvalifikācija no olimpiskajām spēlēm

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka vakar Starptautiskā Olimpiskā komiteja SOK atņēma Krievijas sportistam Aleksandram Tretjakovam 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu. Visticamāk, pēc Tretjakova diskvalifikācijas par olimpisko čempionu kļūs Latvijas skeletona līderis Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomasam Dukuram tagad pienākas bronzas godalga. Lēmums par medaļu pārdalījumu oficiāli jāpieņem Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF).

foto: Vida Press
Aleksandra Tretjakova pārliecinošā uzvara Sočos bija liels pārsteigums.

Tāpat krievu skeletonistam uz mūžu aizliegts piedalīties olimpiskajās spēlēs, tāpēc viņš februārī nevarēs startēt 2018.gada Phjončhanas Olimpiādē.

Tāpat diskvalificēta skeletoniste Jeļena Ņikitina, kura Sočos ieguva bronzu, bet jau iepriekš Krievijai piecas medaļas tika atņemtas distanču slēpošanā un kopā diskvalificēti jau desmit šīs valsts atlēti. Lēmumus pieņem īpaši izveidota SOK komisija, ko vada tās biedrs Deniss Osvalds, pārskatot lietas ar iespējamu dopinga lietošanu un testu viltošanu Soču olimpiskajās spēlēs, prioritāri izmeklējot sportistus, kuri varētu piedalīties Phjončhanas Olimpiādē.

SOK trešdien arī vēstīja, ka mūža diskvalifikāciju no olimpiskajām spēlēm saņēmušas krievu skeletonistes Olga Potiļicina un Marija Orlova, kuras Sočos ieņēma attiecīgi piekto un sesto vietu, līdz ar to oficiālajos Soču olimpisko spēļu rezultātos dalīta desmitā vieta pienākas Leldei Priedulēnai.

Paziņojumā norādīts, ka visi četri Krievijas skeletonisti ir pārkāpuši antidopinga noteikumus, līdz ar to viņu rezultāti Soču olimpiskajās spēlēs tiek anulēti.

Jau iepriekš līdzīgas soda sankcijas kā skeletonisti, saņēma vairāki Krievijas distanču slēpotāji, tostarp medaļas guvušie Aleksandrs Ļegkovs un Maksims Viļegžaņins, kuru rezultāti arī tika anulēti.

foto: Vida Press
Martinam Dukuram šobrīd atliek sagaidīt Straptautiskās bobsleja un skeletona federācijas lēmumu.

Bobsleja un skeletona federācija klusē

Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) trešdien publicēja īsu paziņojumu par Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu atņemt Krievijas skeletonistiem Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās medaļas, solot plašāku lēmumu sniegt tuvāko dienu laikā.

"IBSF saņēmusi SOK Osvalda komisijas pieņemtos lēmumus par Krievijas skeletonistiem Aleksandru Tretjakovu, Jeļenu Ņikitinu, Olgu Potiļicinu un Mariju Orlovu," pausts paziņojumā. "IBSF piemēros savus noteikumus un spers attiecīgus nākamos soļus."

"Plašāka informācija varētu tikt sniegta nākamo dienu laikā," sola federācija.

Krievijā aizstāv savus sportistus, paši atlēti taisnojas

Krievija darīs visu, lai aizstāvētu savus sportistus, kuriem Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) atņēmusi Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās medaļas, trešdien pauda šīs valsts sporta ministrs Pāvels Kolobkovs.

"Ja komisijai viss jau ir zināms, nevajag tērēt laiku. Ir acīmredzams, ka viņiem viss ir skaidrs. Mēs saprotam, kas notiek," savas valsts medijiem paudis Kolobkovs.

"Mēs cīnīsimies par savu sportistu godu," uzsvēris ministrs. "Pieņemot lēmumus, viņiem nav būtiskākā daļa - pierādījumi. Ar to ir pietiekami, lai iesniegtu apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā (CAS)."

"Šis mani šokēja," aģentūra TASS citē Ņikitinas treneri Denisu Aļimovu. "Ļena ir viena no kārtīgākajām sportistēm, milzīgs talants. Ne par kādu dopingu nevar būt runa."

"Domāju, ka šādi no mums atbrīvojas, kā no medaļu pretendentiem. Saprotiet, Ļena pagājušās nedēļas beigās uzvarēja Pasaules kausa etapā, bet tagad viņu diskvalificē," teica treneris, uzsverot, ka par taisnību nepieciešams cīnīties.

SOK trešdien mūža diskvalifikācijas no olimpiskajām spēlēm piesprieda arī krievu skeletonistēm Olgai Potiļicinai un Marijai Orlovai, kuras Sočos ieņēma attiecīgi piekto un sesto vietu. Orlova aģentūrai TASS paudusi, ka SOK lēmums nekā neatsauksies uz viņas piedalīšanos Eiropā gaidāmajos Pasaules kausa posmos.

"Esmu "tīra" sportiste un vienmēr tāda biju. Nekad neesmu lietojusi dopingu," izteikusies Potiļicina. "Esmu šokā par jaunumiem. Pagaidām nezinu, kā rīkošos, bet esmu gatava darīt visu, lai aizstāvētu savu vārdu."

"Domāju, ka arī bobslejistu un hokejistu jautājumos var gaidīt šādus pat lēmumus. Tā ir spēle vienos vārtos," TASS citē Krievijas Olimpiskās komitejas prezidentu Aleksandru Žukovu.

foto: Vida Press
Arī Latvijas bobsleja četrinieks tuvākajā laikā varētu kļūt par olimpiskajiem čempioniem.

Viss virzās uz valsts diskvalificēšanu?

"Uzskatu, ka olimpiskās spēles bez Krievijas nav olimpiskās spēles," savu viedokli paudusi Krievijas daiļslidotāja Jevgēņija Medvedeva. "Tīrajiem Krievijas sportistiem jāļauj tajās piedalīties."

Kā ziņots, Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pagājušajā nedēļā noraidīja Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) pieteikumu atjaunot tās darbību, raisot spekulācijas, ka šī valsts varētu tikt diskvalificēta no 2018.gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Šis jautājums tiks izlemts 5.decembrī SOK izpildkomitejas sanāksmē.

2016.gadā SOK ignorēja WADA aicinājumus diskvalificēt Krieviju no Riodežaneiro Vasaras olimpiskajām spēlēm, atstājot lēmumu pieņemšanu katras individuālās sporta veida federācijas rokās.