foto: AP/Scanpix/LETA
Tretjakovam atņem Sočos izcīnīto zeltu, par olimpisko čempionu kļūst Martins Dukurs
Par olimpisko čempionu kļuvis Latvijas skeletona līderis Martins Dukurs, kurš Sočos palika aiz Aleksandra Tretjakova muguras.
Citi sporta veidi
2017. gada 22. novembris, 15:29

Tretjakovam atņem Sočos izcīnīto zeltu, par olimpisko čempionu kļūst Martins Dukurs

LETA

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) trešdien atņēma Krievijas skeletonistam Aleksandram Tretjakovam 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu, līdz ar to par olimpisko čempionu kļuvis Latvijas skeletona līderis Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomass Dukuram pienākas bronzas godalga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tretjakovs, tāpat kā virkne citu Krievijas sportistu, tika turēti aizdomās par dopinga provju viltošanu Soču Olimpiādes laikā. Šīs lietas izskatīja speciāla SOK komisija Denisa Osvalda vadībā, pēc kuras rekomendācijām, SOK arī pieņēmusi lēmumu atņemt Tretjakovam medaļu.

Tāpat krievu skeletonistam uz mūžu aizliegts piedalīties olimpiskajās spēlēs, tāpēc viņš februārī nevarēs startēt 2018.gada Phjončhanas Olimpiādē.

Līdzīgas sankcijas skārušas arī Krievijas skeletonisti Jeļenu Ņikitinu, kura Sočos tika pie bronzas dāmu sacensībās.

Soču olimpisko spēļu dalībnieki saņem Saeimas atzinības rakstus

gallery icon
67

Līdz ar to Martins Dukurs kļuvis par pirmo Latvijas sportistu kopš neatkarības atgūšanas, kurš ziemas olimpiskajās spēlēs izcīnījis čempiona titulu, bet Tomass Dukurs, kurš Sočos palika uzreiz aiz goda pjedestāla, nu pelnījis bronzas medaļu.

Martins Dukurs ir 2010.gada Vankūveras olimpisko spēļu vicečempions. Tāpat viņš piecas reizes karjerā triumfējis pasaules čempionātā, kā arī astoņus gadus pēc kārtas uzvarējis Pasaules kausa kopvērtējumā.

Tikmēr Tomass Dukurs divās iepriekšējās Olimpiādēs palika ceturtais, līdz ar to viņš beidzot būs ticis pie olimpiskās medaļas.

Soču olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija

gallery icon
108

SOK trešdien arī vēsta, ka mūža diskvalifikāciju no olimpiskajām spēlēm saņēmušas krievu skeletonistes Olga Potiļicina un Marija Orlova, kuras Sočos ieņēma attiecīgi piekto un sesto vietu, līdz ar to oficiālajos Soču olimpisko spēļu rezultātos dalīta desmitā vieta pienākas Leldei Priedulēnai.

Paziņojumā norādīts, ka visi četri Krievijas skeletonisti ir pārkāpuši antidopinga noteikumus, līdz ar to viņu rezultāti Soču olimpiskajās spēlēs tiek anulēti.

Jau vēstīts, ka Krievija 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret "tīrām" analīzēm.

Soču olimpiskais ciematiņš dažas nedēļas pēc olimpiādes

gallery icon
30

Lai izmeklētu šīs lietas, tika izveidota SOK komisija, ko vada tās biedrs Deniss Osvalds, pārskatot lietas ar iespējamu dopinga lietošanu un testu viltošanu Soču olimpiskajās spēlēs, prioritāri izmeklējot sportistus, kuri varētu piedalīties Phjončhanas Olimpiādē.

Jau iepriekš līdzīgas soda sankcijas kā skeletonisti, saņēma vairāki Krievijas distanču slēpotāji, tostarp medaļas guvušie Aleksandrs Ļegkovs un Maksims Viļegžaņins, kuru rezultāti arī tika anulēti.

Tāpat SOK komisija izskata Krievijas bobslejistu lietu. Soču Olimpiādē bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem Alekseju Vojevodu, Alekseju Ņegodailo un Dmitriju Truņenkovu, izcīnīja zelta medaļas četriniekos, kur otrā palika Oskara Melbārža ekipāža. Ja Zubkovu un viņa ekipāžu piemeklēs līdzīgs liktenis kā Krievijas skeletonistus un distanču slēpotājus, Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu arī kļūs par olimpisko spēļu čempioniem Latvijas vēsturē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Oficiālais paziņojums pāris dienu laikā

Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) trešdien publicēja īsu paziņojumu par Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu atņemt Krievijas skeletonistiem Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās medaļas, solot plašāku lēmumu sniegt tuvāko dienu laikā.

"IBSF saņēmusi SOK Osvalda komisijas pieņemtos lēmumus par Krievijas skeletonistiem Aleksandru Tretjakovu, Jeļenu Ņikitinu, Olgu Potiļicinu un Mariju Orlovu," pausts paziņojumā. "IBSF piemēros savus noteikumus un spers attiecīgus nākamos soļus."

"Plašāka informācija varētu tikt sniegta nākamo dienu laikā," sola federācija.