foto: Ekrānuzņēmums
Greznu dzīvi baudījušajam basketbola aģentam Kalnītim var nākties atmaksāt 132 000 eiro
Skandalozais basketbola aģents Artūrs Kalnītis.
Basketbols
2017. gada 6. novembris, 06:25

Greznu dzīvi baudījušajam basketbola aģentam Kalnītim var nākties atmaksāt 132 000 eiro

Kas Jauns Avīze

Uz priekšu ievērojami pavirzījusies sporta aģenta Artūra Kalnīša šaubīgo finanšu lieta, par kuru iepriekš rakstīja žurnāls "Kas Jauns". Tiesā iesniegta prasība Latvijas basketbola zvaigžņu aģenta maksātnespējas procesa pārtraukšanai.

Šāds pavērsiens var nozīmēt, ka parādsaistībās iestigušajam Kalnītim, kurš līdz šim dokumentos norādījis, ka saņem minimālo algu un knapi spēj maksāt, vienlaikus sociālajos tīklos daloties ar ainām no uzdzīves un ceļojumiem, tomēr var nākties atdot pilno parāda summu – vairāk par simt tūkstošiem eiro.

Kā iepriekš ziņots, dokumenti par Artūru Kalnīti – sporta aģentu, kurš pārstāv vairākus turīgus Latvijas basketbolistus – liek domāt, ka puisim pašam ar naudu nebūt nav viegli. Kalnītim savulaik tika piešķirts maksātnespējīgas personas statuss, un kā legālie mēneša ieņēmumi tika uzrādīta tā laika minimālā alga 260 eiro (pēc nodokļu nomaksas). Procesa gala verdikts 2014. gadā bija: Kalnīša parādsaistības ir vairāk nekā 132 tūkstoši eiro, un viņš tās nespēj segt.

Artūrs Kalnītis ir FIBA licencēts basketbolistu aģents no "Baltic Sports Agency" un pārstāv 12 dažādu vecumu Latvijas basketbolistus, tostarp Dairi Bertānu, Jāni Strēlnieku, Anžeju Pasečņiku, kuru līgumi ar klubiem nav par kapeikām, bet, iespējams, sasnieguši vai tuvojas pat miljonam eiro par sezonu. Ierastā prakse liecina, ka sporta aģenti saņem vismaz 10% no savu klientu algas.

Bauda greznu dzīvi, par spīti grūtībām

Tolaik tika nospriests, ka maksātnespējas process ilgs trīsarpus gadu un ik mēnesi Kalnītim iztikai nepieciešami 150 eiro, bet parāda dzēšanai viņš novirza ne mazāk kā 110 eiro, kā arī tika sastādīts maksājumu grafiks līdz šā gada oktobrim. Visa tā rezultātā pa šiem gadiem Kalnītim nākas atmaksāt vien 4620 eiro.

Minētais gan ne visai sader kopā ar Kalnīša dzīvesveidu, par kuru vairāk iespējams uzzināt, ielūkojoties aģenta sociālo tīklu profilos. Šampanieša upes, kaviārs, ceļojumi uz Turciju, ASV, Spāniju un līksmošana kopā ar brāļiem Dairi un Dāvi Bertāniem, kā arī citas izklaides. Kā to visu var atļauties ar šādiem mēneša ieņēmumiem? Atliek vien minēt.

Maksātnespējas izbeigšana nedzēsīs parādsaistības

Arī Kalnīša maksātnespējas procesa administrators Aloizs Stepēns savulaik atklāja, ka sporta aģenta šķietamā finansiālā sistēma viņam vieš aizdomas. Iepriekšējā sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" Stepēns norādīja, ka, lai arī maksātnespējas procesam bija paredzēts beigties oktobrī, tas tā nav noticis – bijis nepieciešams laiks papildu dokumentu tulkošanai un izskatīšanai.

Nu kļuvis zināms, ka dokumentu izpēte ir galā un, balstoties uz konstatēto, tiesā ir iesniegta prasība Kalnīša maksātnespējas procesa izbeigšanai bez tiesībām tikt atbrīvotam no saistībām.

Stepēns norāda, ka likums maksātnespējīgai personai uzdod gūt ienākumus maksimāli atbilstoši spējām, darbojoties savā specialitātē. “Viņa līdzšinējās darbības gluži vienkārši norāda, ka tas nav darīts. Minimālās algas saņemšana, strādājot šajā jomā, apstākļos, dod pamatu aizdomām,” telefonsarunā piebilda Stepēns. Zināms, ka arī Kalnītis ir iesniedzis paskaidrojumus par savu finansiālu situāciju, taču, kā norāda aģenta maksātnespējas procesa administrators, no šī brīža viss ir tiesas rokās. Ja tiesa lems, ka maksātnespējas process ir jāpārtrauc, Kalnītim iepriekšējo 4620 eiro parādsaistību vietā būs jārēķinās ar parādu pilnā apmērā – 132 000 eiro.