foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Rīgas "Dinamo" oficiāli pievienojies pazīstamais somu aizsargs Salmela un krievu uzbrucējs Žerdevs
Ansi Salmela Somijas izlases rindās ir piedalījies sešos pasaules čempionātos.
Hokejs
2017. gada 26. septembris, 16:38

Rīgas "Dinamo" oficiāli pievienojies pazīstamais somu aizsargs Salmela un krievu uzbrucējs Žerdevs

Kasjauns.lv / LETA

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komanda Rīgas "Dinamo" otrdien oficiāli paziņoja par somu aizsarga Ansi Salmelas un krievu uzbrucēja Nikolaja Žerdeva nolīgšanu.

Pašlaik 33 gadus vecais Salmela un par gadu jaunākais Žerdevs rīdzinieku sastāvā varētu debitēt trešdienas mačā pret Oskara Bārtuļa pārstāvēto Vladivostokas "Admiral".

Pagājušo sezonu Salmela iesāka citā KHL vienībā Pekinas "Kuņluņ Red Star", kur desmit mačos atzīmējās ar trim vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm, kā arī negatīvu lietderības koeficientu -1. Pēc tam viņš sezonu turpināja Zviedrijas komandā "Linkoping", kur kopumā 38 cīņās izcēlās ar četriem vārtiem un 16 rezultatīvām piespēlēm.

No KHL klubiem Salmela pārstāvējis arī Omskas "Avangard".

Lai arī savas karjeras laikā Salmela netika izraudzīts Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā, viņš šajā turnīrā pārstāvējis Ņūdžersijas "Devils" un Atlantas "Trashers" vienības. Kopumā pasaules spēcīgākajā čempionātā viņa kontā ir 112 spēles, četri vārti un 17 rezultatīvas piespēles, kā arī lietderības koeficients -11.

Savukārt 2011.gada pasaules čempionātā Salmela Somijas izlases rindās pasaules čempionātā izcīnīja zelta medaļu.

Tikmēr Žerdevs šo sezonu sāka KHL klubā Ņižņekamskas "Ņeftehimik", kur aizvadīja divas spēles, izceļoties ar vienu rezultatīvu piespēli.

Savulaik par lielu talantu uzskatīto uzbrucēju 2003.gadā NHL draftā ar ceturto numuru izvēlējās Kolumbusas "Blue Jackets", šajā komandā Žerdevam arī aizvadot četras sezonas. Pēc tam viņš nokļuva Ņujorkas "Rangers" komandā, kā arī 2010./2011.gada sezonā spēlēja Filadelfijas "Flyers" rindās, šajā komandā aizvadot savu pēdējo NHL sezonu. Pasaules labākajā hokeja līgā viņš regulārajos čempionātos aizvadīja 421 spēli, gūstot 115 vārtus un atdodot 146 rezultatīvas piespēles, bet Stenlija kausa izcīņā 15 cīņās izcēlās ar vienu precīzu metienu un divām rezultatīvām piespēlēm.

Žerdevs KHL debitēja 2009./2010.gada sezonā, kad pārstāvēja Mitišču "Atlant" komandu, pēc tam uz sezonu atgriežoties NHL. Savukārt vēlāk viņš KHL spēlējis Kazaņas "Ak Bars", Maskavas "Spartak", Čerepovecas "Severstaļ", Maskavas "Dinamo", "Soči" un Ņižņijnovgorodas "Torpedo" komandās. Pērn viņš "Torpedo" rindās 54 spēlēs guva astoņus vārtus un atdeva 21 rezultatīvu piespēli, bet Gagarina kausā trīs mačos palika tukšā.

KHL viņš 340 spēlēs guvis 68 vārtus un atdevis 140 rezultatīvas piespēles. Viņš divas reizes ir piedalījies KHL Visu zvaigžņu spēlē.

Tāpat Žerdevs ir kļuvis par divkārtēju pasaules čempionu Krievijas izlases rindās, pie zelta medaļām tiekot 2009. un 2012.gadā, kā arī 2003.gadā ar Krievijas U-20 izlasi kļuva par pasaules junioru čempionu.

Rīgas kluba rindās Žerdevs spēlēs ar 52.numuru.

Žerdevam KHL gan ir gana skandaloza slava, jo savulaik viņš pievienojās Prāgas "Lev" komandai, taču vēl pirms sezonas sākuma tika atskaitīts, jo pārkāpa sportisko režīmu.

Iepriekš rīdzinieki bija šķīrušies no amerikāņu centra uzbrucēja Terija Galjardi, turklāt, visticamāk, komandā vairs nespēlēs kanādiešu uzbrucējs Lukass Lesio.

Tālākā nākotnē viens no variantiem ir arī uzbrucēja Laura Dārziņa uzaicināšana, kurš pēc smagas traumas laukumā varētu atgriezties novembrī vai decembrī.

Tikmēr no Latvijas kluba treneru korpusa iepriekš tika atbrīvoti Rodrigo Laviņš un Aleksandrs Ņiživijs, kamēr par galvenā trenera Sanda Ozoliņa palīgu tagad kļuvis ģenerālmenedžeris Ģirts Ankipāns, kurš pirmdien spēlē pret Pekinas "Kuņluņ Red Star" uz soliņa bija ļoti aktīvs.

Rīgas "Dinamo" ar pieciem punktiem 15 mačos ir Rietumu konferences un visas līgas vājākā komanda, turklāt tā piedzīvojusi jau 11 zaudējumus pēc kārtas.