foto: AFP/Scanpix/LETA
Igauņu taekvondo meistari Ziemeļkorejā izcīna medaļas, latviešu sportisti "nepareizo" pasaules čempionātu ignorē
Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā 15. septembrī tika atklātas meistarsacīkstes taekvondo (tā neolimpiskajā veidā). Latvijas sportisti tajās nepiedalās, bet mūsu kaimiņi igauņi izcīna medaļas.
Citi sporta veidi
2017. gada 23. septembris, 06:20

Igauņu taekvondo meistari Ziemeļkorejā izcīna medaļas, latviešu sportisti "nepareizo" pasaules čempionātu ignorē

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Laikā, kamēr Ziemeļkorejas režīms draud ar kodoltriecienu ASV, bet lielvalsts prezidents Donalds Tramps sola no zemes virsas noslaucīt čučhes Kimu diktatūru, mūsu kaimiņvalsts Igaunijas taekvondo meistari KTDR galvaspilsētā piedalās taekvondo sacensībās. Vai uz turieni devušies arī Latvijas sportisti?

Latvijas Ārlietu ministrija „stingri neiesaka Latvijas valstspiederīgajiem apmeklēt Ziemeļkoreju (komunistisko Korejas Tautas Demokrātisko Republiku)”, ņemot vērā gan tur valdošo tirānisko režīmu, gan pret valsti noteiktās starptautiskās sankcijas, gan arī apdraudējumu personas drošībai. Tomēr, ne visi to ņem vērā. No Latvijas uz turieni pēdējo gadu laikā devušās vairākas tūristu grupas. Arī atsevišķi sportisti nesmādē piedalīšanos Phenjanas sporta šovos. Tā, piemēram, pērn Phenjanas rīkotajās sacensībās piedalījās Jelgavas daiļslidotāja Alīna Fjodorova.

Septembra vidū Ziemeļkorejas galvaspilsētā ar lielu pompu tika atklāts „pasaules čempionāts taekvondo”, uz kuru devusies arī Igaunijas komanda septiņu sportistu trenera – Tallinas vicemēra Mihaila Kilvarta vadībā.

Phenjanā notiek pasaules čempionāts "nepareizajā" taekvondo

Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā 15. septembrī tika atklātas meistarsacīkstes taekvondo (tā neolimpiskajā paveidā). Latvijas sportisti tajās nepiedalās, bet mūsu kaimiņi igauņi ...

gallery icon

Kaimiņvalsts Taekvondo savienības ģenerālsekretāre Ilona Cvetkova- Uzlova igauņu izdevumam „Postimees” palielījās ar igauņu sasniegumiem: „Tagad mums jau ir trīs bronzas medaļas, kaut arī Korejā tās iegūt ir ļoti grūti”, jo Koreja ir taekvondo dzimtene. Pagaidām Igaunijas Taekvondo savienībai nav izdevies sazināties ar savu delegāciju Ziemeļkorejā, jo sakari ar šo noslēgto valsti ir apgrūtināti, tur, piemēram, ārzemniekiem, iebraucot KTDR teritorijā, tiek atņemti mobilie tālruņi. Igauņiem nav arī zināms, cik sportistu un no cik valstīm piedalās sacensībās. To varēšot uzzināt tikai tad, kad viņi atgriezīsies atpakaļ Tallinā.

Pagaidām par šo čempionātu var spriest tikai pēc Ziemeļkorejas propagandas aģentūras KNCA sniegtajām ziņām, kuras liecina, ka čempionātā piedalās 69 valstu pārstāvji.

Kasjauns.lv Latvijas Taekvondo federācijas ģenerālsekretāram Viktoram Mališauskam jautāja, vai uz Phenjanu devušies arī latviešu sportisti?. Viņš teica: „Nē, nav. Pie tam Phenjanā notiek sacensības neolimpiskajā taekvondo stilā, pasaules čempionāts olimpiskajā veidā notiek Dienvidkorejā. Tas notika šī gada jūnijā un mūsu sportiste 18 gadus vecā Inese Tarvida svara kategorijā līdz 53 kilogramiem tur izcīnīja bronzas medaļu. Latvijas taekvondo spoortisti sadarbojas tikai ar Dievidkoreju, un man nav nekādas informācijas par to, kas notiek Ziemeļkorejā. Mūsējie arī nebrauc uz sacensībām Ziemeļkorejā”.

Jāpiebilst, ka šovasar Dienvidkorejas pilsētā Muju notikušajā pasaules čempionātā taekvondo igauņu sportisti neieguva nevienu godalgu, un iespējams, piedalīšanās Phenjanas meistarsacīkstēs viņiem ir savdabīga kompensācija par ne visai spožo uzstāšanos iepriekš

Kāpēc igauņu sportisti tomēr devušies uz Phenjanu, kaimiņvalsts Teikvando savienības ģenerālsekretāre Cvetkova- Uzlova „Postimees” pastāstīja: „Mēs sekojam līdzi tam, kas notiek pasaulē, tomēr nolēmām, ka lidosim (uz Ziemeļkoreju). Taekvondo ir dzimis Korejā un visu, kuri ar to nodarbojas, sapnis ir tur nokļūt. Tas ir liels sapnis. Sports nav politika.
Ja Ziemeļkorejā notiek tik lielas sacensības kā pasaules čempionāts, tad tur viss notiek valstiskā līmenī, nevis tikai vienas savienības ietvaros. Viņiem ir ļoti labi apstākļi – lielas, skaistas sporta zāles, viesnīcās ir viesiem viss nepieciešamais. Viņi rāda ar ko lepojas, ved ekskursijās. Tie ir kā lieli svētki!”

Ziemeļkorejas ikdiena: drūmas un ne tik drūmas ainiņas no izolētās valsts

Ziemeļkorejas ikdiena - drūmas un ne tik drūmas ainiņas no izolētās valsts

gallery icon