foto: Edijs Pālens/LETA
Galvenais treneris Zībarts ieskicē drūmu ainu Latvijas sieviešu izlases nākotnē
"Šobrīd centra spēlētāju pozīcijā ir bedre," tiešs bija Zībarts.
Basketbols
2017. gada 13. septembris, 16:07

Galvenais treneris Zībarts ieskicē drūmu ainu Latvijas sieviešu izlases nākotnē

LETA

Pēc 5-6 gadiem Latvijas sieviešu basketbola valstsvienībā var rasties krīze centra spēlētāju pozīcijā, uzskata izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Latvijas sieviešu basketbola izlase šovasar izcīnīja sesto vietu Eiropas čempionātā, pirmoreiz vēsturē kvalificējoties Pasaules kausa izcīņai. Lielākā daļa no tajā sastāvā bijušajām garajām spēlētājām dzimušas 1990.-91.gadā un 2010.gadā kopā ar Latvijas U-20 izlasi Zībarta vadībā tika pie bronzas medaļām Eiropas jaunatnes čempionātā.

"Šobrīd centra spēlētāju pozīcijā ir bedre. Tās, kuras spēlē izlasē, ir 1990.-91.gadi, kā arī vēl Eiropas čempionātā bija Anna Dreimane, kura pagājušajā sezonā maz spēlēja ASV un mēneša laikā nevaram izveidot viņu par spēlētāju, kura daudz ies laukumā izlasē," žurnālistiem pauda Zībarts. "Pēc tam mums nav nevienas spēlētājas, kura ir garāka par 1,90 metriem."

Kā nākamais pozitīvais izņēmums ir 1,88 metrus garā pašlaik vien 16 gadus vecā Laura Meldere, kura jau šogad palīdzēja arī Latvijas U-20 izlasei.

"Laura varēs spēlēt centra pozīcijā un viņa, iespējams, vēl pastiepsies. Tāpat viņa var spēlēt arī no āras un ar bumbu," stāstīja Zībarts, kurš šosezon vēlējies viņu redzēt "TTT Rīga" sastāvā, tomēr Meldere izlēmusi doties pilnveidoties uz Itāliju.

Tāpat Zībarts nosauca, ka Latvijas pieaugušo izlasi nākamgad garajā galā varēs pastiprināt arī Zenta Meļņika, kura nespēlēja šogad.

Zīmīgi, ka līdzīgas problēmas ir arī "TTT Rīga" rindās, kur ārējās līnijas sastāvu Zībarts sauc par ļoti konkurētspējīgu, bet garo galu pēc Ievas Kūlītes lēmuma izlaist nākamo sezonu nācies pilnībā pārveidot un pat piesaistīt divkārtējo Eiropas jaunatnes čempionātu medaļnieci Karlīni Pīlāberi, kura savulaik bija pazīstama ar uzvārdu Nīmane un karjeru atsākusi pēc piecu gadu pauzes.

"Mums ir ļoti konkurētspējīgi nokomplektēta ārējā līnija, kur pārsvarā spēlētājas ir no Latvijas izlases un visām ir Eirokausa, kā arī izlašu pieredze," "TTT Rīga" sastāvu raksturoja treneris. "Savukārt garajā galā vasaras sākumā mums bija viens modelis, bet pēc Ievas Kūlītes izkrišanas nācās domāt kā to pārveidot, lai varētu darboties Eirokausa līmenī. Tāpēc tika piesaistītas divas viesspēlētājas un atgriezusies Karlīne Pīlābere-Nīmane."

"TTT Rīga" komanda pilnā sastāvā darbojas otro nedēļu un trešdien aizvadīs pirmo pārbaudes spēli, samērojot spēkus ar Baltkrievijas čempionēm Minskas "Cmoki".

"Ar latvietēm strādājam jau ceturto nedēļu un viņas šobrīd ir labā formā, bet viesspēlētājām sportiskās formas līmenis ir dažāds. Līdz pagājušajai nedēļai strādājām ar indivudālām lietām - tehniku, fizisko sagatavotību. Savukārt, kad ieradās viesspēlētājas, sākām taktisku," stāstīja treneris.

"TTT Rīga" rindās jaunajā sezonā būs amerikāņu saspēles vadītāja Šeja Pedija, šīs valsts spēka uzbrucēja Elija Malota un Lielbritānijas izlases kapteine Azanja Stjuarte.

Savukārt no vietējām spēlētājām sastāvā bez Pīlāberes ir arī Kate Karlīna Krēsliņa, Gunta Baško-Melnbārde, Baiba Eglīte, Anda Eibele, Ieva Krastiņa, Liene Priede, Rūta Veidere, kā arī jaunās Janeta Rozentāle, Luize Šepte un Aleksa Gulbe.

Tiesa, Priede patlaban iziet rehabilitāciju pēc vasarā veiktas potītes operācijas, kamēr Gulbe "TTT Rīga" rindās spēlēs starptautiskajos mačos, bet Latvijas līmenī pārstāvēs "TTT Juniores" komandas rindas.

"Skatoties īpašības, kas ir mūsu latviešu spēlētājām, centāmies piemeklēt ārzemnieces, kuras viņas papildinātu," stāstīja Zībarts. "Elija ir ceturtais numurs ar labu metienu, Azanja ir spēlētāja, kas spēlēs tiešā groza tuvumā un var segt arī masīvākus pretinieču centrus, jo pagājušā gada modelī komandai citreiz pretinieces bija grūti nosegt, savukārt Šeja labi kontrolē spēli, var būt arī līdere, ir ātra spēlētāja, labi lasa spēli, var pārķert bumbu un iesaista arī pārējos. Pirmie iespaidi par viņām ir ļoti pozitīvi."

Tāpat treneris pauda prieku, ka Latvijas vicečempiones no Liepājas piesaistījušas ģenerālsponsoru "Liepājas papīrs" un izteikušas apņēmību "iekost" arī "TTT Rīga" komandai.

"Jo vairāk Latvijā būs konkurētspējīgu komandu, jo labāk - lielāks spēlētāju loks spēlēs labas spēles un attīstīsies. Latvijas basketbolam tas nāks tikai par labu, jo ir arī izlases kandidātes, kuras pārstāv Liepāju," teica Latvijas izlases un Latvijas čempionvienības galvenais treneris.

Runājot par Latvijas izlasi, Zībarts stāstīja, ka sezonas laikā, kad ieplānoti arī starptautisko spēļu logi, tā, visticamāk, kopā nesanāks.

"Šobrīd gaidām Pasaules kausa izlozi. Visticamāk, ka izlase sezonas laikā nesanāks, bet varbūt tas notiks uzreiz pēc sezonas, kad ir iespējas braukt uz turnīru Ķīnā. Tas pagarinātu sezonu un būtu labu laiku pirms oficiālās gatavošanās sākuma. Tomēr šobrīd viss ir procesā un gaidīšanas situācijā."

Pasaules kauss nākamgad no 22. līdz 30.septembrim risināsies Spānijā.