Porziņģis nepalīdzēs Latvijas izlasei cīņā par ceļazīmi uz Rio. VIDEO
Porziņģis: "Apspriežoties ar visiem, izlēmu, ka šogad nespēlēšu izlasē."
Basketbols
2016. gada 2. maijs, 14:17

Porziņģis nepalīdzēs Latvijas izlasei cīņā par ceļazīmi uz Rio. VIDEO

Jauns.lv

Latviešu basketbola talants Kristaps Porziņģis, kurš šosezon izcili debitēja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), nolēmis nepalīdzēt Latvijas izlasei šovasar jūlijā gaidāmajā Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, spēlētājs pirmdien paziņoja preses konferencē.

"Apspriežoties ar visiem, izlēmu, ka šogad nespēlēšu izlasē," pauda Porziņģis. "Nākotnē valstsvienībai noteikti palīdzēšu. Ilgtermiņā tas nāks par labu gan man, gan izlasei. Tas bija labākais risinājums šai vasarai, lai varu strādāt ar savu ķermeni sagatavoties nākamajai sezonai. Komanda grib, lai esmu vesels uz nākamo sezonu, kā arī spēcīgāks. Spiediens būs lielāks, jo no manis gaidīs vairāk. Tam jābūt gatavam, un tas nebūs vienkārši, tāpēc pieņēmām tādu lēmumu."

Porziņģis atzina, ka viņš nespēlēs izlasē, ja arī valstsvienībai izdosies kvalificēties Olimpiādei. "Es domāju, ka nē - nezinu. Domāju, ja džeki izcīnīs vietu, viņi visi ir pelnījuši braukt uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Es gatavošos tam, kam man jāgatavojas. Ja viņi tiešām tiks, es to centīšos vēlāk izdarīt vēlreiz. Novēlu veiksmi, un lai viņiem izdodas! Ceru, ka viņi tiks tik tālu, cik vien var."

Arī basketbolista brālis Jānis Porziņģis uzsvēra, ka nākotnes vārdā pieņemts pareizais lēmums. "Ilgtermiņā mēs visi būsim ieguvēji. Ja viņš būs vesels un pietiekami vesels, visi varēsim gadiem priecāties, kā viņš spēlē, un Latvijas basketbolam dos daudz lielāku pienesumu. Tie ir galvenie iemesli, un tas ir Kristapa lēmums. Jāpaiet laikam, lai viņš nostiprinās. Nezinu, cik gadus tam vajadzēs. Viņš ir dimants, kas jāpulē un ar ko jāstrādā. Viņu nevar tagad ņemt un plēst. Kad būs gatavs, viņš noteikti spēlēs izlasē. Viņš ir pierādījis savu saikni ar Latviju. Viņš nekur nemūk prom, vienkārši visam ir savs laiks."

"Knicks" kluba vadība iepriekš ASV medijos pauda viedokli, ka Porziņģim nevajadzētu šovasar spēlēt Latvijas izlasē. "Klubs oficiāli nevar aizliegt spēlēt izlasē. Protams, ka viņi labāk grib, lai Kristaps tās 12-16 nedēļas gatavojas nākamajai sezonai, lai līdz nometnei ir nostiprinājis visu, ko vajag. Es nesaku, ka tas nav iespējams ar izlasi. Var visādi gadīties. Emocionāli izturēt sešus mēnešus un nospēlēt 82 spēles, tā nav vienkārša lieta. Ja tam pa vidu iespied vēl kaut ko, kas to zina, kā viņš reaģēs. Vēlāk viņš būs nostiprinājies, tad viss var būt kārtībā," piebilda Jānis Porziņģis, kurš gan nenojauš un nav interesējies, ar kādu summu Latvijas Basketbola savienībai būtu jārēķinās, lai apmaksātu drošības naudu par Kristapa Porziņģa spēlēšanu izlasē.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis pirms pirmdienas paziņojuma nav ticis informēts par spēlētāja pieņemto lēmumu.

Kristapa Porziņģa preses konference - video:

Porziņģis norādīja, ka viņš vasarā grib uzlabot savu ķermeņa spēku. "Gribu nevis vienkārši palielināt masu, bet palikt spēcīgāks, lai varu cīnīties ar smagajiem džekiem. Tas ir galvenais, bet nav neviena lieta, ko daru ideāli. Jāuzlabo metiens, dribls, spēle zem groza. To nākamsezon vajadzēs izmantot vairāk," sacīja Porziņģis, kurš grib iegūt lielāku svaru, taču vienlaikus nepalikt mazkustīgāks.

"Sezonas sākumā man bija 109 kilogrami. Sezonas laikā svars krīt, jo ir daudz spēļu un pārlidojumu. Tagad man varētu būt 106-107 kilogrami. Mērķis droši vien ir 110. Jāliek klāt un jāskatās, kā es jūtos," piebilda basketbolists. "Spēlēt NBA ir sapņu piepildījums. Tā ir lieliska pieredze, ko izdzīvoju kopā ar ģimeni. Pirmkārt, tikt draftētam tik augstu. Kad pierādīju, ka varu spēlēt, un tas trakums, kas notika Ņujorkā, tie bija baudāmi mirkļi."

"Pārsteidza kalendārs - 82 spēles regulārajā čempionātā ir ļoti grūti. To nevar izprast, ja neesi izbaudījis," piebilda šobrīd vienīgais NBA čempionātā spēlējošais latvietis.

"Jūtos labi. Esmu beidzot mājās un esmu priecīgs. Dabūju atpūsties kopā ar ģimeni. Nekur nav labāk kā mājās," sacīja Porziņģis, kurš sezonas pēdējos septiņus mačus nevarēja spēlēt pleca savainojuma dēļ. "Plecs ir par 99% kārtībā. Neesmu vēl pilnībā visu atsācis darīt, bet principā vēl nedēļa un varēšu darīt visu."

"Kad ģimene ir apkārt, tas noteikti palīdz. Vissvarīgāk ir, ka viņi ir blakus grūtos brīžos un atbalsta. Bija grūti, kad zaudējām vairākas spēles pēc kārtas. Pats jau sāc negatīvi domāt. Citas naktis nevarēja pagulēt. Labā lieta NBA, ka pēc vienas vai divām dienām atkal ir spēle, ir dota iespēja, un vari sevi pierādīt no jauna. Mēģināju neuzlikt sev spiedienu un visu sezonu saglabāt vēsu prātu," sacīja Porziņģis.

Basketbolistam rudenī noslēdzas līgums ar slaveno uzņēmumu "Nike" un Jānis Porziņģis pagaidām neprognozēja, vai drīzumā sagaidāma Kristapa Porziņģa apavu līnija. "Jautājums, ar ko būs jaunais līgums. "Nike" viņam gadiem var nebūt savs apavu modelis. Citiem brendiem pastāv tāda iespēja, ja redzēs, ka ar viņa vārdu kedas var pārdot un cilvēki tās pērk. Ja viņš nākamos divos gados parāda, ka var būt elitē, tas ir iespējams."

"Latvijā noteikti ir vieglāk pārvietoties pa ielu, jo cilvēki atpazīst, bet daudzi nobīstas pienākt klāt. Ir daudzi, kas pienāk, bet ir ļoti satraukušies. Amerikā ir nekaunīgāki," atzina basketbolists.

"Kristaps neko daudz nedara. Viņam ir basketbols un mājas. Amerikā viņam ir "Knicks" apmaksāts drošībnieks, kurš ir blakus, kad vien tas nepieciešams. Šeit mēs par to parūpēsimies, ja Kristaps gribēs kaut kur aiziet. Manhetenā ir savādāk. Ir bijušas reizes, ka izkāpjam no mašīnas un skrienam, jo citādāk Kristaps nekur neaizies. Vesčesterā, kur dzīvojam, tur ir mierīgāk," piebilda Jānis Porziņģis.

Kā zināms, sezonas laikā no "Knicks" galvenā trenera amata tika atbrīvots Dereks Fišers, bet viņa vietā stājās līdzšinējais palīgs Kurts Rembiss, kurš šajā postenī noslēdza atlikušo sezonas daļu. Tomēr Ņujorkas klubs šobrīd ir galvenā trenera meklējumos, lai gan arī Rembiss tiek uzskatīts kā viens no kandidātiem.

"Visiem bija labas attiecības ar Rembisu. Viņš ļoti labi māk runāt ar spēlētājiem, pats ir tāds bijis. Ir Fils Džeksons (kluba prezidents), kurš pieprasa savu. Ja mainīsies treneris, gribu zināt, kurš tas būs. Es neko nevaru ietekmēt, tāpēc vienkārši sēžu un gaidu, tāpat kā mēs visi," pastāstīja Kristaps Porziņģis.

Džeksons savas NBA trenera karjeras laikā izcīnīja 11 čempiona titulus - sešus ar leģendāro Maiklu Džordanu un Čikāgas "Bulls" komandu, kā arī piecus ar Kobi Braientu un Losandželosas "Lakers". Džeksona vadītās komandas izmantoja trijstūra sistēmas uzbrukuma taktiku, ko cenšas spēlēt arī "Knicks".

"Starp jaunajiem es biju viens no pirmajiem, kas trijstūra uzbrukumu vislabāk apguva, vismaz apmēram. Man bija jāpalīdz citiem komandas biedriem, kas tik ātri nesaprata. Ja šim uzbrukuma veidam notic visi, tad tas var darboties. Šosezon tas nebija par 100%. Daudzi saka, ka tam ir beidzies termiņš, ka tas vairs nav tik efektīvs. Ja to varētu padarīt mūsdienīgāku un iekļautu citas opcijas, tad tas varētu strādāt," uzskata Porziņģis.

Kā zināms, pirms Porziņģa pasaules spēcīgākajā basketbola līgā bija spēlējuši divi latvieši - Andris Biedriņš un Gundars Vētra. Ilgākā karjera NBA bija Biedriņam, kurš aizvadīja desmit sezonas.

"Esmu prasījis Biedriņa bijušajiem komandas biedriem un visi saka labus vārdus. Deivids Lī sacīja, ka viņam viņš bija mīļākais komandas biedrs. Pēc tā vien var spriest, ka Andris ir labs cilvēks un ko viņš ir izdarījis savā karjerā," pastāstīja Porziņģis.

Talantīgais basketbolists neslēpa arī savas prognozes par šīs sezonas NBA iespējamo fināla dueli. "Domāju, ja Stīvens Karijs būs vesels, NBA finālā būs Goldensteitas "Warriors" pret Klīvlendas "Cavaliers" un Goldensteitai būs pārsvars. Ja Karijs nebūs vesels, finālā būs Sanantonio "Spurs", kas uzvarēs "Cavaliers"."

Jau ziņots, ka ilgāku laiku Porziņģis izvairījās paust lēmumu par spēlēšanu šovasar Latvijas valstsvienībā, kas galvenā trenera Ainara Bagatska vadībā no 4. līdz 9.jūlijam Belgradā piedalīsies vienā no trim Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīriem. Latvijas izlase apakšgrupas spēlēs tiksies ar Japānu un Čehiju. Savukārt otrā apakšgrupā spēlēs turnīra saimniece Serbija, kā arī Angola un Puertoriko. Katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvēji spēlēs pusfināla mačus, kuru uzvarētāji finālspēlē noskaidros vienīgo komandu, kas tiks pie ceļazīmes uz Riodežaneiro.

Kā zināms, Porziņģis savā NBA debijas sezonā piedalījās 72 mačos, vidēji guva 14,3 punktus, izcīnīja 7,3 atlēkušās bumbas un bloķēja 1,9 pretinieku metienus. Sezonas pirmajos trijos mēnešos viņš tika nosaukts par labāko debitantu Austrumu konferencē.

"Knicks" komanda sezonu noslēdza ar 32 uzvarām 82 spēlēs, ierindojoties Austrumu konferences kopvērtējuma 13.vietā, tādējādi nekvalificējoties NBA izslēgšanas spēļu turnīram.


LETA/Foto: Vida Press