foto: EPA
Mūsu basketbolistes dramatiskā mačā uzvar Itāliju un pirmo reizi brauks uz Pasaules kausa finālturnīru
Komandas treneris Mārtiņš Zībarts.
Basketbols
2017. gada 24. jūnijs, 15:30

Mūsu basketbolistes dramatiskā mačā uzvar Itāliju un pirmo reizi brauks uz Pasaules kausa finālturnīru

LETA

Latvijas sieviešu izlases basketbolistes sestdien Čehijas galvaspilsētā Prāgā Eiropas čempionāta spēlē par piekto līdz astoto vietu dramatiskā galotnē uzvarēja Itāliju un pirmo reizi komandas vēsturē izcīnīja ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mārtiņa Zībarta trenētā Latvijas izlase, kura aizvada ļoti sekmīgu turnīru, "mazā pusfināla" spēlē prata atspēlēt 11 punktu deficītu, beigās dramatiskā izskaņā svinot panākumu ar 68:67 (18:18, 19:24, 16:11, 15:14).

Latvijas dāmu izlase ceļazīmei uz Pasaules kausu, kas nākamgad notiks Spānijā, tuvu bija vēl divas reizes, taču tad pie kārotās iespējas netika.

Šis ir Latvijas sieviešu basketbola izlases visu laiku otrs lielākais sasniegums kopš dalības 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Vēsturiskās uzvaras gūšanā pa 15 punktiem guva Aija Putniņa un Kristīne Vītola, kamēr 13 punktus pievienoja Anete Šteinberga, kura mača pēdējā minūtē ar diviem precīziem soda metieniem nodrošināja uzvaru, savukārt Gunta Baško-Melnbārde pievienoja 11 punktus.

Tikmēr Itālijas izlasē tās līdere Čečilija Dzandalasīni sameta 25 punktus un izcīnīja 14 atlēkušās bumbas, taču tieši viņa deviņas sekundes pirms pamatlaika beigām pret Šteinbergu nopelnīja nesportisko piezīmi, kas ļāva Latvijas izlases līderei ar diviem soda metieniem izvirzīt komandu vadībā, beigās pārsvaru nosargājot.

Latvijas izlase līdz ar to svētdien turnīra noslēgumā cīņā par piekto vietu tiksies ar Turciju, kas sestdien otrā "mazā pusfināla" spēlē par 5. līdz 8.vietu ar 72:56 (16:9, 16:19, 25:11, 15:17) uzvarēja Slovākiju.

Uzvarētājām 20 punktus guva naturalizētā amerikāniete Kvanitra Holingsvorta, kura profesionālās karjeras sākumā pārstāvēja Latvijas titulētāko komandu "TTT Rīga", bet Slovākijai ar 12 punktiem izcēlās Barbora Bālintova.

Latvijas basketbolistes pirms 12 gadiem Eiropas čempionātā Turcijā pēc zaudējuma ceturtdaļfinālā, "mazajā pusfinālā" pārspēja mājinieces turcietes, bet spēlē par piekto vietu un ceļazīmi uz Pasaules kausu zaudēja Francijas komandai. Savukārt četrus gadus vēlāk Rīgā pēc pagarinājumā piedzīvotā zaudējuma ceturtdaļfinālā Krievijai arī "mazajā pusfinālā" tika ciests zaudējums papildlaikā, turklāt latviešu pāridarītājas bija tieši itālietes, pret kurām tagad izdevies gūt revanšu.

Sestdiena Latvijas basketbolam ir ļoti veiksmīga, jo dažas stundas iepriekš Latvija ieguva tiesības rīkot 2019.gada Eiropas sieviešu čempionāta finālturnīra spēles, Rīgā aizvadot divu apakšgrupu un divu astotdaļfināla spēļu mačus.

Sestdienas spēli Latvijas izlase sāka ar Kristīnes Vītolas realizētu tālmetienu, pēc tam panākot arī 5:0, taču itālietes neapjuka un guva nākamos četrus punktus. Pirmās ceturtdaļas vidū trejaci realizēja arī Latvijas izlases kapteine Gunta Baško-Melnbārde, panākot 8:4, taču Itālija uz to atbildēja ar septiņiem punktiem pēc kārtas.

Ceturtdaļas noslēgums bija itin rezultatīvs, Latvijai iemetot arī vēl divus tālmetienus, ar otro Aijai Putniņai panākot izlīdzinājumu 18:18, pie kāda rezultāta arī spēles pirmā ceturtdaļa tika noslēgta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt otrās ceturtdaļas sākums Latvijas izlasei bija pagalam neveiksmīgs, jo uzbrukumā neizdevās izmantot iespējas, kamēr Itālija guva 11 punktus pēc kārtas, panākot 29:18 savā labā, kamēr latvietes četras minūtes palika "sausā". Tiesa, pēc tam atguvās arī Mārtiņa Zībarta audzēknes, trīs minūtes pirms puslaika beigām pēc Baško-Melnbārdes un Kitijas Laksas tālmetieniem starpību samazinot līdz 30:32.

Pakaļdzīšanās gan īsti neizdevās, jo Itālija atkal panāca 42:34 savā labā, tomēr beigās Putniņa ar divpunktu metienu un Anete Šteinberga ar vienu precīzu "sodiņu" starpību samazināja līdz pieciem punktiem.

Otro puslaiku Latvija sāka veiksmīgi, veicot izrāvienu 10:2 un panākot 47:44 savā labā. Turpinājumā spēle ritēja punkts punktā, abām komandām vairākkārt esot vadībā, taču sešas minūtes pirms pamatlaika beigām Vītola panāca Latvijai piecu punktu vadību 60:55. Itālija ar Dzandalasīni pūlēm četrus punktus atguva, bet 82 sekundes pirms ceturtdaļas beigām viņa ar diviem soda metieniem savu komandu izvirzīja vadībā ar 65:64.

Latvija uz to atbildēja ar skaistu izspēli un Putniņas diviem punktiem, taču 16 sekundes pirms ceturtdaļas beigām Dzandalasīni atkal vadībā izvirzīja Itāliju ar 67:66. Beigas bija dramatiskas, jo tā pati Dzandalasīni pret Šteinbergu nospēlēja rupji un saņēma nesportisko sodu, kas ļāva Latvijas izlases līderei ar diviem "sodiņiem" panākt vadību, piedevām bumba palika latvietēm. Tiesa, Šteinberga vēl pēc tam aizmeta garām divus soda metienus, dodot Itālijai nelielu cerību uz izglābšanos, taču labi nospēlējot aizsardzībā, itālietes ar pagrūtu tālmetienu nespēja izraut uzvaru, kamēr Latvijas basketbolistes varēja līksmot.

Šī gada Eiropas čempionāts ir zīmīgs arī ar to, ka tajā tiek dalītas ceļazīmes uz nākamā gada Pasaules kausa finālturnīru. Tā kā pirmajā pieciniekā iekļuvusi arī Pasaules kausa finālturnīra rīkotājvalsts Spānija, pie ceļazīmes tiks arī sestā spēcīgākā kontinenta valstsvienība, līdz ar to Latvija nākamgad varēs braukt uz Spāniju.

Itālijas izlase ir pirmā Eiropas čempione basketbolā sievietēm. 1938.gadā izcīnītais zelts viņām ir vienīgais kontinenta čempioņu tituls, 1974.gadā tika izcīnīt bronza, bet 1995.gadā - sudrabs.

Latvijas un Itālijas izlases Eiropas čempionāta finālturnīrā līdz šim bija tikušās divas reizes, katrai komandai izcīnot pa uzvarai. Iepriekšējā tikšanās reize bija 2009.gadā, kad latvietes pusfinālā par piekto vietu pagarinājumā zaudēja ar 66:68. Tāpat arī sešās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs izlases uzvaras un zaudējumus dalījušas uz pusēm.

Turnīra ievadā D apakšgrupā latvietes vispirms ar 59:71 zaudēja Krievijai, tad ar 76:55 uzvarēja Melnkalnes valstsvienību, kaut pirmajā puslaikā bija arī 15 punktu deficīts, bet apakšgrupas noslēdzošajā mačā aizvadīja neveiksmīgas pēdējās minūtes un ar rezultātu 58:62 piekāpās Beļģijai.

Tomēr pēc tam astotdaļfinālā, lai arī nācās iztikt bez līderes Elīnas Babkinas, tika sagādāta sensācija, jo ar 75:70 tika uzveikta 2015.gada Eiropas čempione Serbija. Taču ceturtdaļfinālā tika ciests bezierunu zaudējums 47:67 olimpiskajai vicečempionei Spānijai.

Tikmēr Itālijas valstsvienība finālturnīru sāka ar uzvaru 80:60 pār Baltkrieviju, pēc tam sekoja zaudējums 53:55 Turcijai, bet apakšgrupu turnīrs noslēgts ar uzvaru 68:61 pār Slovākiju. Turpinājumā astotdaļfinālā ar 49:48 tika uzvarēta Ungārija, bet ceturtdaļfinālā ciests zaudējums 66:79 Beļģijai.

Latvijas basketbolistes piedalās savā septītajā Eiropas čempionāta finālturnīrā pēc kārtas, turklāt no pašreizējā sastāvā visos iepriekšējos bijusi tikai komandas kapteine Gunta Baško-Melnbārde. Līdz šim augstākā vieta kontinenta meistarsacīkstēs Latvijai bijusi ceturtā, ko izdevās izcīnīt 2007.gadā. Tiesa, iepriekšējie divi Eiropas čempionāti bija neveiksmīgi, jo komanda neizkļuva no apakšgrupas.

Savukārt no 2008.gada Pekinas olimpiskā turnīra šogad izlases sastāvā iekļautas četras spēlētājas - bez Baško-Melnbārdes tās ir arī Aija Brumermane, Aija Putniņa un Elīna Babkina. Savukārt četras basketbolistes - Babkina, Anete Šteinberga, Ieva Krastiņa un Kristīne Vītola - savulaik izcīnījušas bronzas medaļas Eiropas U-20 čempionātā, turklāt pēdējās trīs no viņām to paveikušas pašreizējā pieaugušo valstsvienības galvenā trenera Mārtiņa Zībarta vadībā.

Šī gada Eiropas meistarsacīkšu modelī Latvijas izlases rindās iekļautas četras debitantes - Paula Strautmane, Anna Dreimane, Ilze Jākobsone un Kate Krēsliņa.

Piektais Eiropas čempionāts ir Brumermanei, bet ceturtais - Putniņai. Trešo reizi šajā turnīrā spēlē Babkina, Šteinberga un Kitija Laksa, bet Ieva Krastiņa un Vītola meistarsacīkstēs sacenšas otro reizi.

Tikmēr Mārtiņš Zībarts ir sestais speciālists, kurš Eiropas čempionāta finālturnīrā vada Latvijas sieviešu izlasi.

Gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram, Latvijas komanda aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja sešas uzvaras, tomēr pēdējos divos mačos, nespēlējot Šteinbergai, Brumermanei un Babkinai, divreiz zaudēja Turcijai.

Visu sagatavošanās ciklu vienība cīnījās ar traumu epidēmiju, tāpēc starp basketbolistēm nebija nopietnas konkurences par vietu sastāvā. Starp izlases kandidātēm sākotnēji tika iekļautas 18 basketbolistes, tomēr jau trešajā treniņu nedēļā uz vietu sastāvā palika vien 13 kandidātes.

Ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ finālturnīrs secen gāja Ditai Rozenbergai, kamēr ar pleca traumu uz Čehiju devās viena no valstsvienības līderēm Anete Šteinberga. Mikrotraumas esot vēl vairākām spēlētājām.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā:

Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas "Mithra Castors", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte"), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray), Aija Brumermane ("Dunkerque Malo", Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).