Martins Dukurs un Zintis Ekmanis netic, ka Latvijai varētu piešķirt Soču olimpisko zeltu
Gan Martins Dukurs, gan Zintis Ekmanis ir skeptiski, ka varētu tikt mainīts Soču olimpisko spēļu medaļu sadalījums.
Citi sporta veidi
2016. gada 13. maijs, 12:52

Martins Dukurs un Zintis Ekmanis netic, ka Latvijai varētu piešķirt Soču olimpisko zeltu

Jauns.lv

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretāram Zintim Ekmanim, un skeletonistam Martinam Dukuram ir atšķirīgi viedokļi par iespējamo masveida dopinga lietošanu Krievijas komandā 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu laikā, kas latviešiem varbūt būt atņēmusi iespēju iegūt divas zelta medaļas.

Soču olimpiskajās spēlēs sudraba medaļas ieguva Oskara Melbārža bobsleja četrinieks un skeletonists Martins Dukurs, kuri zaudēja attiecīgi tikai Aleksandra Zubkova bobsleja četriniekam un skeletonistam Aleksandram Tretjakovam.

''Ja patiešām tā tas ir bijis, un šādi iegūtas zelta godalgas, tad tas lai paliek uz sportistu un funkcionāru sirdsapziņas,'' aģentūrai BNS piektdien sacīja Ekmanis, kurš skeptiski vērtēja iespējamas izmaiņas medaļu tabulās. ''Taču var būt arī tā, ka sportisti par to, ko lietoja, nemaz nezināja. Cik man zināms, tad pirms kāda laika jau tika ziņots, ka ņemtās proves pazudušas.''

''Man šāda ziņa noteikti nav pārsteigums,'' sacīja Dukurs. ''Ja viņiem [Krievijai] bija vajadzīgas olimpiskās zelta medaļas, tad viņi bija gatavi iet jebkuru ceļu.''

''Daudzi to nojauta. Arī tehniskā ziņā tur varēja nebūt viss kārtībā. Bet dopinga proves tika iznīcinātas, paraugi mainīti. Rēķinos, ka kaut ko izmainīt vairs nevar.''

Jau ziņots, ka laikraksts ''The New York Times'' ceturtdien publicējis rakstu par dopingu Krievijas sportā. Tajā minēti bijušā Maskavas Antidopinga laboratorijas vadītāja Grigorija Rodčenkova teiktais par dopinga izmantošanu ar Krievijas sporta ministrijas ziņu.

Rodčenkovs ziņojis, ka ticis izstrādāts kokteilis no trim aizliegtām vielām, ko sportisti lietojuši kopā ar alkoholu. Šādu dzērienu lietojis slēpotājs Aleksandrs Ļegkovs, bobslejists Aleksandrs Zubkovs, skeletonists Aleksandrs Tretjakovs un sieviešu hokeja izlase.

Rodčenkovs novembrī tika atbrīvots no darba Maskavas Antidopinga laboratorijā, kuru vadīja. Tagad viņš dzīvo Losandželosā.

Ja tiktu pierādīta masveida dopinga lietošana Krievijas komandā, tad aptuventi 40 Soču ziemas olimpisko spēļu dalībnieki var tikt pie augstāka kaluma godalgām.

           


BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA