Aizdomās par uzbrukumu Dortmundes "Borussia" aizturēts kāds islāma ekstrēmists
Futbols
2017. gada 12. aprīlis, 16:19

Aizdomās par uzbrukumu Dortmundes "Borussia" aizturēts kāds islāma ekstrēmists

LETA

Aizdomās par uzbrukumu Dortmundes futbola komandas "Borussia" autobusam Vācijas policija aizturējusi kādu islāma ekstrēmistu, trešdien paziņojusi prokuratūra, apstiprinot, ka izmeklēšanā tiek pārbaudīta terorisma versija.

"Mūsu izmeklēšanas uzmanības centrā nonākuši divi aizdomās turamie no islāmistu aprindām. Abu dzīvokļi ir pārmeklēti, un viens no abiem ir aizturēts," pavēstīja prokuratūras pārstāve Frauke Kēlere.

Viņa piebilda, ka otrs aizdomās turamais arī tiek meklēts.

Tomēr Kēlere atzina, ka īstais uzbrukuma motīvs joprojām nav zināms.

Kā ziņots, pirms otrdien gaidāmās UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfināla pirmās spēles mājinieku komandas "Borussia" autobuss cieta trīs sprādzienos, kā rezultātā mačs atcelts.

Šajos sprādzienos cieta Dortmundes kluba spāņu aizsargs Marks Bartra, kurš tika aizvests uz slimnīcu. Spēlētājam gan nopietni savainojumi nav konstatēti, vien traumēta roka, un viņam slimnīcā tika veikta rokas locītavas operācija.

Izmeklētāji notikuma vietā atraduši trīs identiskas vēstules, kurā atbildību par uzbrukumu uzņēmies kāds islāmistu grupējums, paziņojot, ka tā esot atriebība par Vācijas dalību operācijās pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts" Irākā un Sīrijā.

Ceļā uz spēli eksplozijā cieš Dortmundes "Borussia" futbolistu autobuss

gallery icon

Vēstulē pieprasīta Vācijas izlūklidmašīnu "Tornado" atsaukšana no Tuvajiem Austrumiem un Ramšteinas ASV Gaisa spēku bāzes slēgšana.

Vienlaikus Kēlere norādīja, ka pastāv "nopietnas šaubas" par otra, tīmeklī izplatītā paziņojuma autentiskumu, ar kuru atbildību par uzbrukumu futbolistiem uzņēmušies kreisie ekstrēmisti, apgalvojot, ka komanda neesot atbilstoši reaģējusi uz rasistiskiem incidentiem spēļu laikā.

Tajā pašā laikā avoti Ziemeļreinas-Vestfālenes zemes drošības dienestos pieļāvuši iespēju, ka nozieguma vietā atstātās vēstules varētu būt mēģinājums uzvest izmeklētājus uz "viltus pēdām".

Arī Iekšlietu ministrijas pārstāvis Tobiass Plāte norādīja, ka iepriekš islāma ekstrēmistiem nav bijusi raksturīga paziņojumu atstāšana nozieguma vietā.

Ziemeļreinas-Vestfālenes iekšlietu ministrs Ralfs Jēgers paziņojis, ka izmeklēšana tiekot veikta visos virzienos, neizslēdzot nedz kreisos, nedz labējos ekstrēmistus, nedz islāmistus, nedz vardarbīgos futbola līdzjutēju grupējumus.

Tomēr lietas izmeklēšanu pārņēmusi federālā prokuratūra, jo uzbrukums, domājams, bijis terorakts.

Spridzekļi bija pildīti ar metāla adatām, taču eksperti turpina darbu, lai noskaidrotu, kāda sprāgstviela izmantota un kādā veidā tie detonēti.