foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc aviokatastrofas atjaunotā "Chapecoense" emocionālā mačā uzvar komandu, pie kuras devās traģēdijas dienā
"Chapecoense" futbolisti atzīmē vārtu guvumu.
Futbols
2017. gada 5. aprīlis, 18:25

Pēc aviokatastrofas atjaunotā "Chapecoense" emocionālā mačā uzvar komandu, pie kuras devās traģēdijas dienā

LETA

Brazīlijas futbola klubs "Chapecoense", kuras lielākā daļa spēlētāju novembra beigās gāja bojā aviokatastrofā, otrdien "Recopa Sudamericana" jeb Dienvidamerikas klubu turnīru superkausa pirmajā spēlē savā laukumā ar 2:1 (1:0) pārspēja Kolumbijas vienību Medeljinas "Atletico Nacional", pie kuras tā devās traģēdijas dienā.

Mača rezultātu spēles 24.minūtē atklāja "Chapecoense" aizsargs Reinaldu, bet "Atletico Nacional" pussargs Maknellijs Torress otrā puslaika sākumā izlīdzināja rezultātu. Tiesa, pēdējais vārds šajā spēlē piederēja Šapeko vienībai, 16 minūtes pirms pamatlaika beigām ar vārtu guvumu izceļoties Luisam Otavio.

""Chapecoense" un "Atletico Nacional" komandas uz mūžiem būs māsas," pirms mača teica Šapeko pilsētas mērs Lusjānu Buligons, kurš bija uzvilcis pretinieku komandas kreklu.

"Šapeko un Brazīlija tagad ir mūsu mājas. Pēc šīs lielās traģēdijas ir dzimusi mūsu draudzība," atzīmēja Medeljins mērs Federiko Gutjeress, kurš bija "Chapecoense" kreklā.

"Negaidiet lidmašīnas katastrofu, lai kādam lūgtu piedošanu vai pateiktu, ka mīliet viņu. Negaidiet traģēdiju, lai kādu apskautu, noskūpstītu un izrādītu mīlestību, kas beigu beigās uzvar," teica aviokatastrofā izdzīvojušais Šapeko vienības aizsargs Netu.

Tikmēr vārtsargs Džeksons Folmans, kurš aviokatastrofā zaudēja daļu labās kājas, aicināja tribīnes veltīt aplausus bojāgājušajiem. Savukārt "Chapecoense" fani veltīja pateicības dziesmu kolumbiešiem par palīdzību, ko tie sniedza pēc aviokatastrofas.

Maču apmeklēja arī bijušais Brazīlijas izlases futbolists Ziku un valstsvienības pašreizējais galvenais treneris Tite.

"Recopa Sudamericana" atbildes spēle notiks 10.maijā Medeljinā.

Novembra beigās, nogāžoties lidmašīnai, Kolumbijā netālu no Medeljinas dzīvību zaudēja 71 cilvēks, tostarp Brazīlijas augstākās līgas futbola komandas "Chapecoense" locekļi un 20 žurnālisti. Avārijā izdzīvoja tikai seši cilvēki, no kuriem četri bija futbolisti.

"Chapecoense" vienība lidoja uz Kolumbiju, kur tai bija paredzēta Dienvidamerikas otrā prestižākā klubu turnīra "Copa Sudamericana" pirmā finālspēle. Tomēr lidmašīna avarēja netālu no Medeljinas pilsētas.

Pēc notikušā "Chapecoense" komandas fināla pretiniece "Atletico Nacional" paziņoja, ka aviokatastrofā cietušajai vienībai jāpiešķir šī turnīra čempionu tituls, ko arī Dienvidamerikas Futbola konfederācija (CONMEBOL) akceptēja. Līdz ar to "Chapecoense" komandai kā "Copa Sudamericana" čempionei pienācās dalība kontinenta prestižākajā klubu turnīrā. Savukārt "Atletico Nacional" par cēlo soli saņēma Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) "fair-play" jeb godīgas spēles balvu

"Atletico Nacional" kā 2015.gada Kolumbijas čempione bija nodrošinājusi dalību pērnā gada "Copa Libertadores" turnīrā, kurā triumfēja, līdz ar to tai jau bija ceļazīme uz šī gada turnīru. Savukārt pērnā gada "Copa Sudamericana" turnīrā tā startēja kā Kolumbijas Superkausa ieguvēja.

Līdz ar to "Chapecoense" kā "Copa Sudamericana" čempionei un "Atletico Nacional" kā "Copa Libertadores" uzvarētājai jātiekas Dienvidamerikas prestižāko klubu turnīru superkausā.

Tā bija pirmā reize, kad Šapeko pilsētas klubs bija sasniedzis kādu no kontinenta turnīra fināliem. Pusfinālā tas pieveica Argentīnas vienību Buenosairesas "San Lorenzo", kas ir Romas pāvesta Franciska mīļākais klubs.

"Chapecoense" vienība pērnajā sezonā ieņēma 11.vietu Brazīlijas čempionātā. Savukārt jaunā sezona gaidāma maija vidū.

"Chapecoense" lidmašīnas avārija kļuva par vienu no traģiskākajām aviokatastrofām futbola vēsturē. Pirms 29 gadiem aviokatastrofā Peru gāja bojā 23 Limas "Alianza" komandas pārstāvji, bet 1949.gadā, ietriecoties baznīcā, gāja bojā 23 cilvēki no Itālijas komandas "Torino" personāla. Savukārt 1993.gadā aviokatastrofā gāja bojā 22 Zambijas futbola izlases pārstāvji.

Tāpat traģiskas katastrofas vēsturē piedzīvojušas arī Taškentas "Pahtakor" un Mančestras "United". Sportā tā bija lielākā traģēdija kopš 2011.gada 7.septembra, kad neilgi pēc pacelšanās avarēja lidmašīna ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vienību Jaroslavļas "Lokomotiv", dzīvību zaudējot arī latviešu aizsargam Kārlim Skrastiņam.