Gulbis piekāpjas Gofēnam un izstājas no Francijas atklātā čempionāta
Francijas atklātajā čempionātā Gulbis piedalījās desmito reizi.
Citi sporta veidi
2016. gada 1. jūnijs, 16:22

Gulbis piekāpjas Gofēnam un izstājas no Francijas atklātā čempionāta

Jauns.lv

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis trešdien tā arī neatrada pretargumentus sava pretinieka beļģa Dāvida Gofēna spēlei un astotdaļfinālā izstājās no Francijas atklātā čempionāta, kura norisē šogad pamatīgi iejaucies lietus.

Ceturtās kārtas jeb astotdaļfināla mačā Gulbis cieta neveiksmi ar 6-4, 2-6, 2-6, 3-6.

Turnīru latvietis noslēdzis ar 180 ATP pasaules ranga punktiem, kas viņam nākamajā reitingā ļaus krietni uzlabot savu pozīciju. Tikmēr Gofēns kāda "Grand Slam" turnīra ceturtdaļfinālu sasniedzis pirmo reizi karjerā. Tajā viņš tiksies ar kādreizējo Gulnja treniņparneri Dominiku Tīmu no Austrijas.

Dueli, kas tika iesākts jau otrdien, bet vēlāk pēc 23 nospēlētām minūtēm pārcelts uz trešdienu, labāk iesāka Gulbis, kurš otrajā geimā pie pretinieka serves izmantoja pirmo breikbumbu un panāca 3-0.

Līdz ar to trešdien mačs iesākās tieši ar šādu rezultātu, bet izskatījās, ka pārtraukums bija nācis par labu Gofēnam, kurš, vienreiz laužot latvieša servi, panāca izlīdzinājumu 4-4. Arī nākamajā geimā Beļģijas sportists tika pie divām breikbumbām, taču Gulbis atspēlējās un pēc tam sekojošajā geimā jau pats tika pie divām breikbumbām. Tiesa, pēc latvieša kļūdām Gofēns atspēlējās, panākot "vienādi", taču tad Latvijas sportists uzvarēja nākamajā izspēlē un pēc tam uzvarēja arī setā ar 6-4.

Otrais sets Gulbim bija ļoti neveiksmīgs, jo viņš servēja neveiksmīgi, turklāt pieļāva arī dubultkļūdas, kas pēc pirmajiem četriem geimiem lika atrasties iedzinējos ar 0-4. Lauzt otrā seta gaitu Latvijas sportists tā arī nespēja un viņš cieta pārliecinošu zaudējumu.

Trešais sets sākās līdzīgā cīņā un abi tenisisti pārmaiņus tika pie punktiem, taču piektajā geimā Gofēns izmantoja vienīgo breikbumbu un pēcāk izvirzījās vadībā ar 4-2. Gulbi vēl joprojām ik pa laikam pievīla serve, turklāt viņš vairākas reizes nepiespiesti kļūdījās. Septītais geims bija ļoti ilgs un tā laikā Gofēns kopumā tika pie sešām breikbumbām. Lai gan latvietis prata atspēlēties no 0:40, pretinieks tomēr lauza viņa servi un pēc tam noslēdza arī setu ar 6-2.

Ceturtais šīs spēles sets iesākās tāpat kā iepriekšējais, jo arī šoreiz Gofēns piektajā geimā lauza Gulbja servi, turklāt vēlreiz viņš to paveica arī devītajā geimā, tiekot pie gana drošas uzvaras setā ar 6-3. Tas nozīmēja uzvaru arī visā mačā.

Abiem tenisistiem maču aizvadīt jau pirmdien, taču lietusgāžu dēļ tā nemaz netika iesākta un pārcelta uz otrdienu. Tomēr arī tad abi tenisisti varēja aizvadīt vien pirmā seta trīs geimus, jo pēc 23 nospēlētām minūtēm lietus dēļ cīņa tika pārtraukta.

Jau ziņots, ka iepriekšējās divās dienās lietus pamatīgi ir iegriezis turnīra rīkotājiem. Pirmdien tika atceltas visas spēles, bet otrdien līdz galam tika aizvadītas vien divas sieviešu vienspēļu turnīra cīņas, kuras tika iesāktas jau svētdien.

Jau iepriekš lietus manāmi iejaucies šī gada Francijas atklātā čempionāta norisē, kas bieži licis atlikt spēles vai pārtraukt to norisi.

Gulbis pasaules rangā pašlaik ieņem 80.vietu, kamēr turnīrā ar 12.numuru izliktais Gofēns meklējams 13.pozīcijā.

Kā ziņots, Gulbis pirmās kārtas cīņā nodemonstrēja pārliecinošu sniegumu un ar 6-3, 7-5, 6-4 uzvarēja itāli Andreasu Sepi, kurš pasaules rangā atrodas 38.pozīcijā, bet ceturtdien latvietis 6-2, 7-5, 6-3 pārspēja Žuau Sousu (ATP 29.) no Portugāles. Savukārt sestdien Gulbis sasniedza šī turnīra ceturto kārtu, kad, pirmajā setā esot vadībā ar 5-2, cirkšņa traumas dēļ bija spiests izstāties mājinieks Žo Vilfrida Tsonga, kurš pašlaik ir pasaules septītā rakete.

Tikmēr Gofēns pirmajā kārtā ar 6-3, 6-3, 6-4 uzvarēja pasaules ranga 242.vietas īpašnieku Greguāru Barēru no Francijas, bet nākamajā duelī beļģis ar 7-5, 6-1, 6-4 pārspēja argentīnieti Karlosu Berloku, kurš ir ranga 126.pozīcijā un pirms tam pārvarēja šī turnīra kvalifikāciju. Visbeidzot, trešajā kārtā viņš jau grūtākā cīņā ar 6-2, 4-6, 6-3, 4-6, 6-2 uzveica pasaules 49.raketi Nikolasu Almagro no Spānijas.

Kā zināms, Gulbis pirms sezonas otrā "Grand Slam" turnīra pārtrauca sadarbību ar savu ilggadējo treneri Ginteru Bresniku no Austrijas.

Tieši ar Francijas atklāto čempionātu saistīts Gulbja karjeras lielākais sasniegums, jo tieši šajā turnīrā viņš 2014.gadā aizkļuva līdz pusfinālam, kurā viņš piekāpās slavenajam serbam Novākam Džokovičam. Šāds sniegums latvietim ļāva iespraukties pasaules ranga pirmajā desmitniekā, taču pēc šī turnīra viņš ir piedzīvojis lejupslīdi un ar tik augstvērtīgiem sasniegumiem vairs nav izcēlies.

Vēl Gulbis 2008.gadā sasniedza šī turnīra ceturtdaļfinālu, bet kopumā viņš Francijas atklātajā čempionātā 25 spēlēs guvis 15 uzvaras.

Latvijas tenisistam šīs sezonas pirmā puse, tāpat kā visa iepriekšējā sezona bijusi neveiksmīga, jo viņš ATP pamatturnīros spējis izcīnīt tikai septiņas uzvaras 18 mačos. Savukārt, ņemot vērā arī kvalifikācijas turnīrus, Gulbis šosezon guvis 12 uzvaras 26 cīņās.

Gulbis ar Gofēnu savstarpēji pirms trešdienas mača bija tikušies divas reizes, kurās uzvaras dalīja uz pusēm. 2014.gadā Meksikā notikušā Akapulko "ATP World Tour 500" sērijas turnīra otrajā kārtā latvietis bija pārāks ar 6-1, 3-6, 7-6 (7:5), kamēr pērn Madrides ATP "Masters 1000" turnīra pirmajā kārtā Latvijas sportists cieta neveiksmi ar 6-3, 1-6, 5-7.

Karjeras laikā Gofēns izcīnījis divus ATP raudzes titulus, turklāt abi bija 2014.gadā tikai ar dažu nedēļu intervālu. Tā gada augustā viņš vispirms triumfēja Austrijā notikušajās Kicbīeles "ATP World Tour 250" sacensībās, bet septembrī bija labākais šādas pašas raudzes turnīrā Francijas pilsētā Mecā.

Pašreiz ieņemtā 13.vieta pasaules rangā ir Gofēna karjeras rekords. Lai gan šosezon viņš nav izcīnījis nevienu titulu, Beļģijas sportists guvis 26 uzvaras 36 mačos, spējot sasniegt pusfinālus prestižajos "Masters" turnīros Indianvelsā un Maiami, savukārt šī gada pirmajās "Grand Slam" sacensībās - Austrālijas atklātajā čempionātā - viņš tika līdz ceturtajai kārtai.

Gofēns ceturtdaļfinālā tiksies ar turnīra 13.numuru Tīmu, kurš trešdien astotdaļfinālā ar 6-2, 6-7 (2:7), 6-1, 6-4 uzvarēja spāni Marselu Granoljersu.

Francijas atklātajā čempionātā Gulbis piedalījās desmito reizi.

LETA / Foto: EPA/LETA