Šmits atsaucis pieteikumu šī gada NBA draftam
Pieteikties draftam Rolandam Šmitam būs iespēja arī nākamgad.
Basketbols
2016. gada 15. jūnijs, 13:37

Šmits atsaucis pieteikumu šī gada NBA draftam

Jauns.lv

Latvijas basketbolists Rolands Šmits atsaucis pieteikumu šī gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jauno spēlētāju draftam, vēsta līga.

Pieteikumu draftam atsaukuši 33 spēlētāji, kuri nav dzimuši ASV, un viņu starpā ir arī 20 gadus vecais Šmits, kurš šosezon spēlēja Spānijas augstākās līgas (ACB) vienībā Fuenlavradas "Montakit".

Šmits šosezon ACB līgā 29 mačos vidēji guva 4,6 punktus. Uzbrucējs arī kandidē uz vietu Latvijas valstsvienībā, kas gatavojas Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram.

Pagājušajā nedēļā Šmits Itālijā piedalījās NBA pirmsdrafta treniņnometnē "adidas Eurocamp", kur vienā no mačiem izcēlās ar 16 gūtiem punktiem.

Pieteikties draftam Šmitam būs iespēja arī nākamgad. To varēs darīt arī Šmita vienaudzis Anžejs Pasečņiks no ACB komandas Grankanārijas "Herbalife", kurš jau iepriekš atsauca savu pieteikumu draftam.

Automātiski var draftēt spēlētājus, kuri sasnieguši 22 gadu vecumu. Līdz ar to šā gada draftā kāda no komandām varētu izvēlēties Iļju Gromovu, kurš šosezon spēlēja "Jūrmala"/"Fēnikss" vienībā, bet pašlaik atrodas ASV, cenšoties komandas pārliecināt par savu lietderību.

Pērn Šmits kļuva par vienu no rezultatīvākajiem basketbolistiem Eiropas U-20 čempionātā, bet pēc tā daudziem negaidīti atteicās uz kandidēšanu Latvijas pieaugušo izlasē.

Latvijas jaunatnes izlases Šmits pārstāvēja pēdējās piecas vasaras pēc kārtas, turklāt četrus no šiem gadiem komandas spēja sasniegt Eiropas čempionātu ceturtdaļfinālu. 2013.gadā Latvijā notikušajā Eiropas čempionātā U-18 vecuma grupā mājinieki sasniedza pusfinālu, turklāt toreiz komandā bija arī pašreizējā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzne Kristaps Porziņģis.

Šmits Madridē bāzētajai komandai pievienojās 2011.gada beigās, kad bija vien 16 gadus vecs. 2013.gada maijā viņš debitēja ACB, kas tiek uzskatīta par spēcīgāko līgu Eiropā, un šosezon kļuva par stabilu "Montakit" komandas spēlētāju.

Līdz šim NBA drafta vēsturē ir izraudzīti četri Latvijas basketbolisti. 2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Dāvi Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē. Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", kamēr pērn ar augsto ceturto numuru tika izvēlēts Kristaps Porziņģis, kurš nonāca Ņujorkas "Knicks" klubā.

Šī gada NBA drafts norisināsies 23.jūnijā Bruklinā.

LETA/Foto: Vida Press