Ostapenko arī uz zālāja seguma uzveic divkārtējo Vimbldonas čempioni Kvitovu
Aļona Ostapenko vēlreiz apspēlējusi divkārtējo Vimbldonas uzvarētāju Petru Kvitovu.
Citi sporta veidi
2016. gada 16. jūnijs, 16:55

Ostapenko arī uz zālāja seguma uzveic divkārtējo Vimbldonas čempioni Kvitovu

Jauns.lv

Latvijas pirmā rakete sieviešu tenisā Aļona Ostapenko Anglijā notiekošā Birmingemas WTA "Premier" sērijas turnīra otrās kārtas mačā ceturtdien otro reizi šogad pieveica slaveno čehieti Petru Kvitovu, kura turnīrā bija izlikta ar piekto numuru.

Latvijas tenisiste guva uzvaru ar rezultātu 6-4, 4-6, 6-3, turklāt šis turnīrs notiek uz zālāja seguma, kur Kvitova guvusi lielākos panākumus karjerā, jo divreiz triumfējusi prestižajā Vimbldonas čempionātā.

Līdz ar to Ostapenko iegūst 100 WTA ranga punktus, kas nākamajā nedēļā viņai, visticamāk, ļaus sasniegt jaunu karjeras rekordu, bet ceturtdaļfinālā Latvijas tenisistei pretim stāsies sacensību septītā rakete Medisona Kīza no ASV.

Ceturtdienas mača pirmajos septiņos geimos tenisistes pie breika iespējām nespēja tikt. Astotajā geimā Kvitova sāka spēlēt labāk un ieguva trīs breikbumbas, kuras gan visas Ostapenko atvairīja, bet pēc tam devītajā geimā Latvijas tenisiste pati lauza pretinieces servi un brīdi vēlāk noveda pirmo setu līdz uzvarai.

Otro setu Kvitova sāka pārliecinoši un otrajā setā lauza Latvijas tenisistes servi. Tomēr Ostapenko atguvās un piektajā geimā atguva breika deficītu, bet pēc sestā geima spēle tika apturēta lietus dēļ. Duelis atsākās pēc pusstundu ilgas pauzes un arī nākamajos geimos laukumā dominēja servētājas, tomēr desmitajā geimā Kvitova ieguva vairākas breikbumbas, kas reizē bija arī setbumbas, izmantojot otro no tām.

Izšķirošā seta ievadā servju uzņēmējām klājās daudz smagāk. Jau pirmajā geimā Ostapenko ieguva pirmo breikbumbu, ko gan nespēja izmantot, bet otrajā geimā savas serves geimā piekāpās "sausā". Tiesa, jau trešajā geimā Ostapenko droši atguva breika deficītu, bet piektajā geimā viņai bija vēl viena breikbumba un iespēja pārņemt vadību, kas gan nenotika.

Tiesa, septītajā geimā Ostapenko pie pretinieces serves neļāva Kvitovai uzvarēt nevienā izspēlē un jau ieguva vadību ar 4-3. Kaut nākamajā geimā Kvitova centās atspēlēties un arī ieguva divas breikbumbas, Latvijas tenisiste nospēlēja pārliecinoši, bet devītajā geimā pie pretinieces serves pielika punktu duelim.

"Bija grūti izdarīt uz viņu spiedienu," pēc mača sacīja Kvitova. "Kad viņa zaudēja servi, kļuva vēl bīstamāka, bet es šodien ne visai labi kustējos. Problēma ir ar zāles segumu, jo [sezonas sākumā] manam ķermenim ir grūti aprast ar to. Vismaz aizvadīju šeit divus mačus un ceru nospēlēt vairāk nākamajā turnīrā."

"Es viņu biju uzvarējusi arī iepriekš, tāpēc zināju, ka varu to paveikt vēlreiz," teica Ostapenko.

Ostapenko, kurai nupat apritēja 19 gadi, pasaules rangā pašlaik ir atrodama 38.vietā, kamēr 26 gadus vecā Kvitova ir pasaules 11.rakete.

Pirms tam pirmdien Birmingemas turnīra pirmajā kārtā Ostapenko ar rezultātu 7-6 (7:2), 6-1 uzvarēja Krievijas sportisti Anastasiju Pavļučenkovu, kura arī ir pasaules ranga pirmajā divdesmitniekā. Savukārt otrdien ar piekto numuru izliktā Kvitova ar 6-3, 6-2 pārspēja citu čehieti Lūsiju Safāržovu.

Sākotnēji pirmajā kārtā Safāržovai bija iecerēts tikties ar spēcīgo rumānieti Simonu Halepu, kura bija izlikta ar trešo numuru, taču viņa atsauca savu dalību no sacensībām. Līdz ar to sacensību zars tika pārveidots un par viņas pretinieci kļuva Kvitova.

Ceturtdaļfinālā Ostapenko spēlēs ar Kīzu, kura otrās kārtas cīņā ar 6-1, 6-3 pārspēja kvalifikāciju pārvarējušo austrieti Tamiru Pašeku. Kāda turnīra ceturtdaļfinālu Ostapenko sasniegusi trešo reizi šogad, turklāt abas reizes šī kārta tikusi pārvarēta. Divās no šīm reizēm Latvijas tenisiste tik tālu tikusi prestižākajos "Premier" kategorijas turnīros.

Ostapenko ar Kvitovu iepriekš savā starpā bija tikušās vienu reizi, kad februārī Dohas WTA "Premier" sērijas turnīra astotdaļfināla mačā Latvijas tenisiste bija pārāka ar 5-7, 6-2, 6-1, bet pēc tam šajā turnīrā aizkļuva līdz finālam. Tobrīd Kvitova WTA rangā bija astotajā pozīcijā un joprojām ir spēcīgākā tenisiste, ko Latvijas tenisiste savā karjerā spējusi uzveikt.

Kvitova ir divkārtēja prestižā Vimbldonas turnīra čempione, kas parāda, ka uz zāles seguma, kur notiek arī Birmingemas sacensības, viņai sekmējas ļoti labi, bet kopā čehiete karjerā izcīnījusi 17 WTA turnīru uzvarētājas titulus. Tāpat sportiste četras reizes ar Čehijas izlasi triumfējusi Federāciju kausā, bet WTA rangā karjerā spējusi pakāpties pat līdz otrajai pozīcijai. Tiesa, šosezon Kvitova nespēlē pārāk sekmīgi, jo guvusi 14 uzvaras 27 spēlēs un nav triumfējusi nevienā turnīrā. Līdz ar to čehiete šobrīd izkritusi ārpus WTA ranga labāko desmitnieka.

Vimbldonā Kvitova uzvarēja 2011. un 2014.gadā.

Pagājušajā nedēļā Ostapenko nespēja pārvarēt Hertogenbošas WTA "International" sērijas turnīra otro kārtu. Vispirms otrdien viņa pirmās kārtas mačā ar 6-1, 6-0 pieveica serbieti Jovanu Jakšiču, bet otrajā kārtā ar 5-7, 2-6 ceturtdien piekāpās Ukrainas tenisistei Katerinai Kozlovai.

Ostapenko pirms nedēļas oficiāli nodrošināja sev iespēju startēt savās pirmajās olimpiskajās spēlēs, jo viņa WTA rangā ieņēma 39.vietu, kas bija pilnīgi pietiekami, lai iegūtu ceļazīmi uz Riodežaneiro. Iespēju spēlēt Olimpiādē ieguva pasaules ranga 56 labākās sportistes, taču citu tenisistu neizpildīto kritēriju dēļ (traumas, nepiedalīšanās Federāciju kausā) pie iespējas startēt olimpiskajās spēlēs tika arī tobrīd ranga 72.vietā esošā Cvetana Pironkova no Bulgārijas.

Pērn šajā nedēļā Ostapenko piedalījās ITF sērijas turnīrā Turcijā, tāpēc šogad viņai jāaizstāv tikai astoņi ranga punkti. Pēc tam līdz pērnā gada beigām Latvijas sportiste piedalījās vēl tikai četros ITF turnīros, kļūstot par stabilu WTA tūres dalībnieci.

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA