SOK atbalsta aizliegumu Krievijas vieglatlētiem piedalīties Rio olimpiskajās spēlēs
Krievijas vieglatlētikai šobrīd vajadzīgi vēl gandrīz divi gadi, lai sakārtotu savu saimniecību un izpildītu Pasaules Antidopinga kodeksa nosacījumus.
Citi sporta veidi
2016. gada 18. jūnijs, 19:55

SOK atbalsta aizliegumu Krievijas vieglatlētiem piedalīties Rio olimpiskajās spēlēs

Jauns.lv

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) sestdien izplatītā paziņojumā pauda atbalstu Starptautiskajai vieglatlētikas federācijai (IAAF) tās stingrajā nostājā cīņā pret dopingu, tādējādi arī netieši atbalstot IAAF lēmumu liegt Krievijas vieglatlētiem piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

IAAF piektdien atstāja spēkā diskvalifikāciju Krievijas Vieglatlētikas federācijai (VFLA), tās sportistu sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ. Pagaidu diskvalifikācija tika piespriesta jau pērn novembrī, liedzot Krievijas sportistiem startēt starptautiskajās sacensībās, taču piektdien diskvalifikācija tika atstāta spēkā, kas liegs krievu vieglatlētiem startēt Riodežaneiro.

"SOK atzinīgi vērtē un atbalsta IAAF stingro nostāju cīņā pret dopingu. Tā ir saskaņā ar SOK sen noteikto nulles tolerances politiku pret dopinga lietotājiem. SOK ir pieņēmusi zināšanai IAAF padomes lēmumu un IAAF darba grupas ziņojumu un ieteikumus," vēstīts SOK paziņojumā.

IAAF prezidents Sebastjans Ko paziņoja, ka dažiem krievu sportistiem varētu tikt dota iespēja startēt Riodežaneiro, taču tikai tiem, kas dzīvojuši un trenējušies ārzemēs, līdz ar to nav atradušies Krievijas vieglatlētikas sistēmā. Tiesa, sestdien Ko norādīja, ka šādu atlētu varētu būt ļoti maz.

Tāpat IAAF paziņoja, ka dalība olimpiskajās spēlēs varētu tikt atļauta tiem sportistiem, kuri sadarbojas ar organizāciju cīņā pret dopinga sērgu, kā piemēru minot Krievijas skrējēju Jūliju Stepanovu, kura 2014.gadā ar savu vīru Vitāliju Stepanovu, kurš tobrīd strādāja Krievijas Antidopinga aģentūrā, informēja medijus par masveida dopinga lietošanu Krievijas sportā.

To, vai šādi sportisti varētu tikt pielaisti olimpiskajām spēlēm, noteiks IAAF antidopinga padome, piedevām viņi olimpiskajās spēlēs nevarētu pārstāvēt Krievijas komandu, bet startēt kā neitrāli sportisti. Par šādu sportistu pielaišanu spēlēm vēl gan būtu jālemj Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK), taču tiesības, ļaut vai neļaut vieglatlētiem piedalīties starptautiskās sacensībās pieder tikai IAAF, norādījis Ko.

IAAF arī paziņoja, ka Krievijas vieglatlētikai šobrīd vajadzīgi vēl gandrīz divi gadi, lai sakārtotu savu saimniecību un izpildītu Pasaules Antidopinga kodeksa nosacījumus.

LETA/Foto: EPA/LETA