Futbols
2010. gada 27. marts, 19:17

Totalizatoru skandāls Igaunijas futbolā. "Trans" iet "Dinaburg" pēdās?

Jauns.lv

Igaunijas futbola čempionāta divas spēles ar Narvas ''Trans'' piedalīšanos Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) ''Betradar'' dienests atzinis par notikušām ar ''skaidri manipulētiem rezultātiem''.

Par blēdībām ar spēļu iznākumiem Igaunijā tika ziņots jau nākamajā dienā pēc 23. marta spēles Igaunijas virslīgas čempionāta jeb ''Meistriliiga'' 4. kārtā, kurā ''Trans'' ar 0:1 zaudēja Kohtlajerves ''Lootus''. Arī par pirmās kārtas spēli pret Tallinas ''Levadia'' (0:3) bija informācija, ka tā notikusi spēlējot negodīgi.

Notiekošais Igaunijā ir identisks skandālam Latvijā, kad pēc līdzīgas informācijas saņemšanas no UEFA par blēdībām Latvijas virslīgā, pagājušā gada rudenī no tās izslēdza Daugavpils ''Dinaburg''.

Pagaidām abu spēļu rezultāti paliek spēkā, taču Igaunijas Futbola asociācija šobrīd gaida detalizētāku informāciju no UEFA, lai pieņemtu tālākus lēmumus, vēsta informācija Baltijas futbola līgas mājas lapa internetā.

Atšķirībā no Latvijas, kur reālu sodu spēlētāji nav saņēmuši, Igaunijā divi futbolisti - Arturs Osipovs no Tartu ''Maag Tammeka'' tika diskvalificēts uz trim, bet Vladislavs Gusevs no Tallinas TVMK uz diviem gadiem 2008. gada nogalē. Igaunijas Futbola asociācijas lēmums bija pamatots ar ''nesportisku uzvedību, kas izpaudusies mēģinājumos ietekmēt spēles rezultātu'', lai gan aizdomās tika turēti 30 futbolisti, taču tika nolemts sodīt tikai tos, par kuriem bija savākts pilns pierādījumu komplekts.

Par manipulācijām totalizatoros Latvijā sodu saņēmuši tikai ''Dinaburg'' prezidents Oļegs Gavrilovs un galvenais treneris Tamazs Pertija, kuriem uz mūžu aizliegts darboties Latvijas futbolā, taču tas netraucēja Pertijam šoziem spēlēt Daugavpils čempionātā telpu futbolā, ko gan neorganizē Latvijas Futbola federācija.

2007. gada martā pēc skaidri redzamas blēdīšanās Baltijas līgas spēlē tieši pret ''Trans'', ''Dinaburg'' tika izslēgta no šīm sacensībām.

BNS