Sanktpēterburgas duets nokārto Latvijas basketbola izlases uzvaru pār Tunisiju
Abi Sanktpēterburgas "Zeņit" spēlētāji aizvadīja pārliecinošu spēli abos laukuma galos lielā mērā sekmējot Latvijas izlases uzvaru pār trešo spēcīgāko Āfrikas valstsvienību.
Basketbols
2016. gada 22. jūnijs, 21:28

Sanktpēterburgas duets nokārto Latvijas basketbola izlases uzvaru pār Tunisiju

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase, turpinot gatavoties jūlijā gaidāmajam Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, trešdien Liepājā pārbaudes mačā ar 99:79 (24:20, 25:18, 29:23, 21:18) uzveica Tunisijas izlasi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rezultatīvākais spēlētājs Latvijas izlasē bija Jānis Timma, kurš guva 17 punktus, bet ar 15 punktiem piebalsoja viņa komandas biedrs Sanktpēterburgas "Zeņit" vienībā Kaspars Bērziņš. Ar 13 punktiem atzīmējās Anžejs Pasečņiks, bet 11 punktus iemeta Jānis Bērziņš, kuram arī sešas rezultatīvas piespēles.

Tikmēr Ojārs Siliņš savā debijas spēlē pieaugušo valstsvienībā 20 minūtēs iemeta sešus punktus. Itālijas vicečempions šajā spēlē bija Latvijas izlases līderis cīņā zem groziem - viņam sešas atlēkušās bumbas.

Pretinieku rindās ar 18 punktiem un desmit bumbām zem groziem atzīmējas Bens Romdāns Makrems.

Pirmās ceturtdaļas pirmajā pusē viesiem izdevās izvirzīties vadībā ar 8:4, tomēr turpinājumā K.Bērziņš iemeta tālmetienu, bet Timma nepilnas pusminūtes laikā guva sešus punktus, kas Latvijai ļāva panākt 13:8. Ceturtdaļas otrajā pusē mājiniekiem astoņus punktus iemeta Dairis Bertāns, bet spēles nogriezni Latvija noslēdza ar četru punktu pārsvaru 24:20.

Otrajā ceturksnī nepilnu četru minūšu laikā Latvijai izdevās izrāviens 11:3, kas ļāva panākt komfortablu 12 punktu atstatumu 35:23. Ceturtdaļas beigās Ziemeļāfrikas komanda spēja pietuvoties līdz deviņiem punktiem, bet pārtraukumā latvieši devās ar 11 punktu handikapu 39:28.

Otrā puslaika sākumā tunisieši spēja izrādīt pretestību mājiniekiem, tomēr trešās ceturtdaļas otrajā pusē laukuma saimniekiem izdevās veikt deviņu punktu izrāvienu, kas ļāva panākt jau 75:54. Ceturtajā ceturtdaļā tunisiešiem neizdevās pietuvoties tuvāk par 15 punktiem, kas Latvijai ļāva svinēt drošu uzvaru ar 99:79.

Latvijas izlasei šajā mačā vēl nevarēja palīdzēt divkārtējais Vācijas čempions Jānis Strēlnieks, kurš guvis pēdas traumu, taču paredzams, ka nākamnedēļ gaidāmajās pārbaudes spēlēs viņš piedalīsies.

Piektdien Latvija ar Tunisiju tiksies aiz slēgtām durvīm.

Latvijas izlasei pirms atbildīgā turnīra šī bija trešā pārbaudes spēle. Pagājušajā nedēļā tika aizvadīti divi mači izbraukumā pret Franciju - pirmajā cīņā, kas bija treniņspēle, Latvija uzvarēja ar 76:77, bet otrajā mājinieki revanšējās ar 72:89.

Pēc šiem mačiem no Latvijas izlases treniņnometnes tika atskaitīti Mārtiņš Laksa un Dāvis Lejasmeiers. Līdz ar to komanda olimpiskajam kvalifikācijas turnīram, kas no 4. līdz 9.jūlijam notiks Serbijas galvaspilsētā Belgradā, turpina gatavoties 16 basketbolistu sastāvā.

Tunisijas izlase 2011.gadā kļuva par Āfrikas čempioni, bet pērn šī kontinenta čempionātā izcīnīja bronzu. Tunisieši piedalījušies 2010.gada pasaules čempionātā un 2012.gada olimpiskajās spēlēs Londonā.

Jūlijā Tunisijas izlase Itālijas pilsētā Turīnā arī cīnīsies par ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Latvijas un Tunisijas vīriešu valstsvienības savā starpā spēlēs pirmo reizi. Pērnvasar ar tunisiešiem divas reizes spēlēja Latvijas otrā izlase, abos mačos Šauļos piedzīvojot zaudējumu - 58:65 un 57:68.

Pēdējās divas Latvijas izlases pārbaudes spēles notiks "Arēnā Rīga". 27.jūnijā mājinieki tiksies ar Jaunzēlandes komandu, bet dienu vēlāk - ar Irānas izlasi. Visi Latvijas komandas pretinieki arī gatavojas olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem, taču spēlēs citās grupās.

Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar Japānu un Čehiju. Savukārt otrā apakšgrupā būs mājiniece Serbija, Puertoriko un Angola. Katras grupas divas labākās vienības kvalificēsies pusfinālam, bet pie ceļazīmes uz Olimpiādi tiks tikai šī turnīra uzvarētāja.

Latvijas izlasei šajā vasarā nepalīdzēs Dāvis Bertāns, kurš šosezon ar Vitorijas "Laboral Kutxa" komandu sasniedza Spānijas čempionāta pusfinālu un ULEB Eirolīgas finālturnīru. Valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis norādīja, ka, ņemot vērā spēlētāja savainojumu vēsturi, Bertānam pēc sezonas vajadzīgas vismaz divas nedēļas atpūtai, tāpēc viņam nebūs laika ne kārtīgi sagatavoties, ne iejusties komandā.

Tāpat savainojumu dēļ Latvijas izlasei nevarēs palīdzēt Kristaps Janičenoks un Ronalds Zaķis, valstsvienībā nebūs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošā Kristapa Porziņģa un Iļjas Gromova, kurš devies uz treniņiem ASV, lai pierādītu savu lietderību NBA draftam, kā arī nebūs Armanda Šķēles, kurš reāli novērtēja savu fizisko kondīciju un nesaskatīja iespējas palīdzēt izlasei. Tāpat no sākotnēji nosauktajiem 25 izlases kandidātiem uz vietu sastāvā nepretendēs Kristaps Gludītis, kurš nevarēja ierasties uz pirmo treniņnometni Valmierā.

Pērn Eiropas meistarsacīkstēs Latvija pirmoreiz kopš 2001.gada spēja kvalificēties ceturtdaļfinālam, bet nākamajos trijos mačos piedzīvoja zaudējumu, ieņemot astoto vietu turnīrā. Tomēr Latvija ieguva tiesības piedalīties olimpiskajā kvalifikācijā, jo pie šo turnīru rīkošanas tika Itālija un Serbija, kuras jau iepriekš bija nodrošinājušas sev tiesības startēt olimpiskajā kvalifikācijā.

Latvijas vīriešu basketbola izlase līdz šim olimpiskajās spēlēs piedalījusies vienu reizi - 1936.gadā Berlīnē. Gadu pirms tam Latvija bija kļuvusi par pirmo Eiropas čempioni, un tā bija viena no 21 valsts, kas izgāja laukumā olimpiskajās sacensībās nacistiskajā Vācijā. Riharda Dekšenieka vadībā Latvija vispirms ar 20:17 pārspēja Urugvaju, turpinājumā ar 23:34 piekāpās Kanādai un ar 23:28 zaudēja arī Polijai, kas noslēgumā deva dalītu 15.-18.vietu.

Latvijas basketbolam ir arī vairāki olimpiskie medaļnieki PSRS izlases sastāvā - dāmu sacensībās divreiz par olimpisko čempioni kļuvusi Uļjana Semjonova, bet reizi Tamāra Dauniene, bet vīriem zeltu ieguvis Igors Miglinieks. Tāpat Jānis Krūmiņš un Valdis Muižnieks ir trīskārtēji olimpiskā sudraba laureāti, Maigonis Valdmanis olimpisko sudrabu ieguva divas reizes, bet Cēzars Ozers - vienu.

Latvijas basketbola izlases kandidāti olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram:

Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Baskets", Vācija), Kaspars Vecvagars (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Ingus Jakovičs, Jānis Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Mareks Mejeris (visi - "VEF Rīga), Žanis Peiners ("Ventspils"), Aigars Šķēle ("Valmiera"/ORDO), Dairis Bertāns (Bilbao "Dominion", Spānija), Jānis Blūms (Avelīno "Sidigas", Itālija), Ojārs Siliņš (Redžio di Emīlija "Grissin Bon", Itālija), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Jānis Timma, Kaspars Bērziņš (abi - Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Rolands Freimanis (Tallinas "Kalev", Igaunija), Anžejs Pasečniks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija).

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA