Šodien jātur īkšķi par peldētāju Kalniņu un mūsu skaistuli Ribakovu. FOTO
Latvijas vadošā peldētāja Aļona Ribakova.
2016. gada 10. augusts, 12:38

Šodien jātur īkšķi par peldētāju Kalniņu un mūsu skaistuli Ribakovu. FOTO

Jauns.lv

Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs šodien priekšsacīkstes aizvada Latvijas peldētāji Aļona Ribakova un Uvis Kalniņš, kamēr riteņbraucēja Vita Heine, kura pārstāv Norvēģiju, sacenšas individuālajā braucienā, bet Īriju pārstāvošā latviešu airētāja Sanita Pušpure cīnās C/D pusfinālā.

Ribakova plkst.19.47 aizvadīs brasa priekšpeldējumu 200 metru distancē, kamēr Kalniņš plkst.20.19 sacentīsies priekšsacīkstēs 200 metru kompleksajā peldējumā.

Katrā disciplīnā priekšsacīkstēs 16 labākie peldētāji kvalificēsies pusfinālam.

Neviens Latvijas peldētājs nebija izpildījis olimpisko normatīvu, tāpēc valstij pienācās vien divas vietas solidaritātes kvotas ietvaros, un uz Riodežaneiro tika sūtīti Ribakova un Kalniņš.

Pirms četriem gadiem Londonas Olimpiādē Kalniņš 18 gadu vecumā ieguva 30.vietu 100 metru brīvā stila distancē. Pašlaik viņš pārkvalificējies uz 200 metru komplekso distanci, kurā pērn ar jaunu Latvijas rekordu izcīnīja 17.vietu pasaules čempionātā, turklāt tikai par 11 sekundes simtdaļām atpalika no olimpiskā A kvalifikācijas normatīva.

Šodien plkst.14.30 pēc Latvijas laika tiks dots starts arī individuālajam braucienam sieviešu riteņbraukšanā, kur startēs arī Heine. Viņa svētdien grupas braucienā izcīnīja 33.vietu.

 

Heine Jāņu laikā triumfēja Norvēģijas čempionātā grupas braucienā un individuālajās sacensībās. Lai gan olimpiskās kvalifikācijas rangā augstāku vietu ieņēma cita norvēģiete Emīlija Mūberga, tomēr uz četrgades lielāko sporta notikumu devusies Heine.

Heine ir jau 31 gadu veca, bet līdz šim aizvadīto četru sezonu laikā ar augstiem panākumiem nebija izcēlusies, piemēram, pērn viņa nevienās starptautiskajās individuālajās sacensībās nespēja tikt pirmajā divdesmitniekā. Vēl 2013.gadā viņa zem Latvijas karoga brauca pasaules čempionātā, izcīnot 39.vietu individuālajā distancē. Savukārt kopš pagājušās sezonas viņa pārstāv Norvēģiju.

Heine Norvēģijā pirmo reizi viesojās 18 gadu vecumā un palika tur laimīgas sakritības dēļ. Latviete tur sastapa savu nākamo vīru, ar kuru kopā pārcēlās uz dzīvi Bergenā. Tikai 25 gadu vecumā viņa nopietni pievērsās riteņbraukšanai, papildinot vietējās komandas rindas, bet pēc tam viņa nonāca "Hitec Products" vienībā. Paralēli riteņbraukšanai Heine Bergenas Universitātē ieguvusi augstāko izglītību finansēs.

Tāpat šodien startēs arī Pušpure, kura plkst.17.30 pēc Latvijas laika sacentīsies C/D pusfinālā, lai labākajā gadījumā pēcāk cīnītos par 13.vietu. Otrdien notikušajā ceturtdaļfināla braucienā latviete izcīnīja ceturto vietu, no trešās pozīcijas, kas ļautu turpināt cīņu par medaļu, atpaliekot par nieka 0,65 sekundēm, tāpēc tagad viņai būs jāstartē vien C/D pusfinālā.

Pušpure zem Īrijas karoga jau startēja 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs, kur viņa ieņēma 13.vietu.

Pie olimpiskās ceļazīmes Pušpure tika maijā, kad Eiropas olimpiskajā kvalifikācijā - Lucernas regatē - ieņēma otro vietu. Šajās sacensībās startēja arī Latvijas labākā akadēmiskā airētāja Elza Gulbe, taču viņa palika sestā, bet ceļazīmes uz Riodežaneiro nopelnīja četras labākās.

Pušpure un Heine nav vienīgās latvietes, kuras Riodežaneiro startē zem citas valsts karoga. Smaiļošanā startēs arī Turciju pārstāvošā Lāsma Liepa, kura šogad izcīnīja Eiropas čempionāta zelta medaļu.

Šodien kopumā tiks sadalīti 20 medaļu komplekti - kanoe airēšanas slalomā, šosejas riteņbraukšanā, daiļlēkšanā, paukošanā, vingrošanā, džudo, airēšanā, šaušanā, peldēšanā, galda tenisā un svarcelšanā.

Kopumā šajās olimpiskajās spēlēs grasās piedalīties 33 Latvijas sportisti.

Par medaļām Riodežaneiro līdz 21.augustam cīnīsies vairāk nekā 10 500 sportisti, kuri sadalīs 306 godalgu komplektus 28 sporta veidos. Šajās olimpiskajās spēlēs programmā atgriezīsies golfs un regbijs-7. Abi sporta veidi starp olimpiskajiem bija pagājušā gadsimta sākumā, bet iespēju atgriezties ieguva 2009.gadā.

Riodežaneiro ir pirmā pilsēta Dienvidamerikā, kura ieguvusi tiesības rīkot olimpiskās spēles. Tomēr tā saņemt iespēju organizēt četrgades lielāko sporta notikumu mēģināja arī iepriekš - pirmo reizi tas notika, gatavojoties 1936.gada olimpiskajām spēlēm, kas rezultātā notika Berlīnē. Vēlāk Riodežaneiro kā kandidātpilsēta startēja arī 2004. un 2012.gada spēlēm, tomēr tiesības organizēt olimpiskās spēles Brazīlijas metropole ieguva tikai 2009.gadā, izcīnot iespēju rīkot 31.Vasaras olimpiskās spēles 2016.gadā un apsteidzot trīs citas kandidātpilsētas - Čikāgu, Madridi un Tokiju.

Galvenais olimpiskais stadions - Marakanas stadions - pilsētā tika uzbūvēts jau pirms aptuveni 70 gadiem, to atjaunojot pirms 2014.gadā aizvadītā Pasaules kausa futbolā.

Riodežaneiro olimpiskās spēles sāksies dopinga skandālu ēnā, jo jūlijā publicētajā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojumā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Krievijas olimpiskajā delegācijā sākotnēji tika iekļauti 387 sportisti, taču dopinga skandāls šīs komandas ievērojami paretinājis, no sacensībām diskvalificējot 68 vieglatlētus.

Latvijas Riodežaneiro Olimpiādes pieteikumā ir 34 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 33 no viņiem, jo šķēpmetēja Līna Mūze Eiropas čempionātā guva krustenisko saišu traumu, kā dēļ četrgades lielākajā sporta forumā nevarēs piedalīties.

Neilgi pirms olimpisko spēļu sākuma Latvijai tika prognozētas trīs olimpiskās godalgas - ASV laikraksts ''USA Today'' lēš, ka uz goda pjedestāla kāps Eiropas čempions šķēpmešanā Zigismunds Sirmais, septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa, kā arī pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Savukārt "Gracenote" (agrāk - "Infostrada Sports") jaunākajās prognozēs paredz sudrabu šķēpmetējai Madarai Palameikai un pludmales volejbolistiem, bet bronzu cīkstonei Anastasijai Grigorjevai.

Tāpat Latvija lielas cerības saista arī ar divkārtējo olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā Māri Štrombergu un svarcēlāju Artūru Plēsnieku.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija medaļas guvusi katrās Vasaras olimpiskajās spēlēs, turklāt tikai 1996.gadā Atlantā nācās samierināties ar vienu godalgu.

Olimpiskās spēles Riodežaneiro risināsies līdz 21.augustam.

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA, Instagram