Šīs trīs Latvijas meitenes Riodežaneiro pārstāv citas valstis. FOTO
(No kreisās) Lāsma Liepa, Vita Heine un Sanita Pušpure teorētiski varēja olimpiskajās spēlēs pārstāvēt arī Latviju.
2016. gada 10. augusts, 19:32

Šīs trīs Latvijas meitenes Riodežaneiro pārstāv citas valstis. FOTO

Jauns.lv

Latviju Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs pārstāv 33 sportisti (vajadzēja būt 34, bet šķēpmetēja Līna Mūze neilgi iepriekš guva smagu savainojumu), bet vēl trīs Latvijas sportistes pārstāv citas valstis. Riteņbraucēja Vita Heine pārstāv Norvēģiju, airētāja Sanita Pušpure startē zem Īrijas karoga, bet smaiļotāja Lāsma Liepa ir kļuvusi par turcieti.

Katrai no šīm sportistēm ir savi iemesli, kāpēc meitenes pārstāv citas valstis, nevis Latviju. Mēs nedrīkstam viņām pārmest izvēli, kas balstās uz loģiskiem un pamatotiem iemesliem. Tomēr trīs sportisti citu valstu izlasēs tikai mazai valstij kā Latvija ir ļoti daudz.

Lāsma Liepa ir latviešu smaiļotāja, kura kopš 2015. gada pārstāv Turciju. Pārstāvot Latviju, viņa 71 reizi dažādās vecuma grupās kļuvusi par valsts čempioni. Liepa kļuva par pirmo Turcijas smaiļotāju starp sievietēm, kas kvalificējusies olimpiskajām spēlēm. 2016. gada jūnijā izcīnījusi uzvaru Eiropas čempionātā K-1 200 m distancē. Liepā pārstāv smaiļošanas klubu "Antalya Gençlik Merkezi GSK". Lāsma ir tikko devusies uz Riodežaneiro un savas sacensības aizvadīs, sākot no 15. augusta.

Norvēģiju pārstāvošā latviešu riteņbraucēja Vita Heine Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs finišēja pēdējā, 25., vietā individuālajā braucienā, bet iepriekš grupas braucienā spēja izcīnīt 33. pozīciju.

Heine Jāņu laikā triumfēja Norvēģijas čempionātā grupas braucienā un individuālajās sacensībās. Lai gan olimpiskās kvalifikācijas rangā augstāku vietu ieņēma cita norvēģiete Emīlija Mūberga, tomēr uz četrgades lielāko sporta notikumu devusies Heine.

Heine ir jau 31 gadu veca, bet līdz šim aizvadīto četru sezonu laikā ar augstiem panākumiem nebija izcēlusies, piemēram, pērn viņa nevienās starptautiskajās individuālajās sacensībās nespēja tikt pirmajā divdesmitniekā. Vēl 2013.gadā viņa zem Latvijas karoga brauca pasaules čempionātā, izcīnot 39.vietu individuālajā distancē. Savukārt kopš pagājušās sezonas viņa pārstāv Norvēģiju. Heine Norvēģijā pirmo reizi viesojās 18 gadu vecumā un palika tur laimīgas sakritības dēļ. Latviete tur sastapa savu nākamo vīru, ar kuru kopā pārcēlās uz dzīvi Bergenā. Tikai 25 gadu vecumā viņa nopietni pievērsās riteņbraukšanai, papildinot vietējās komandas rindas, bet pēc tam viņa nonāca "Hitec Products" vienībā. Paralēli riteņbraukšanai Heine Bergenas Universitātē ieguvusi augstāko izglītību finansēs.

Īriju pārstāvošā airētāja Sanita Pušpure šodien, 10. augustā, Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs tika pie neparedzētas brīvdienas, jo laikapstākļu dēļ līdz rītdienai tika atceltas sacensības. Vakar Pušpurei gan neveicās ne tuvu tik labi kā cerēts, jo izstājās no cīņas par medaļām. Pati sportiste vainu novēla uz izlozi, kas citos priekšsacīkšu airējumos pie augstām vietām ļāva tikt ne tām spēcīgākajām konkurentēm. Pušpure turpinājumā spēkosies par vietu C finālā, kur airētājas sadalīs 13.-18.vietu. Airētāja zem Īrijas karoga jau startēja 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs, kur viņa ieņēma 13.vietu.

Pie olimpiskās ceļazīmes viņa tika maijā, kad Eiropas olimpiskajā kvalifikācijā - Lucernas regatē - ieņēma otro vietu. Šajās sacensībās startēja arī Latvijas labākā akadēmiskā airētāja Elza Gulbe, taču viņa palika sestā, bet ceļazīmes uz Riodežaneiro nopelnīja četras labākās. Zīmīgi, ka neilgi pirms tam Gulbe Vācijā izcīnīja Eiropas čempionāta sudraba medaļu, bet Pušpure bija trešā. Tas bija līdz šim lielākais panākums 22 gadus vecās Gulbes karjerā.

Pirms tam viņai sekmīgs bija 2013.gads, kad tika izcīnīta bronza pasaules Universiādē un arī pasaules čempionātā U-23 vecuma grupā. Savukārt Pušpure 2014.gadā izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā un ceturto vietu pasaules meistarsacīkstēs.

Pušpure 2006. gadā kopā ar vīru pārcēlās uz dzīvi Īrijā. 2008. gadā atsāka trenēties pēc bērna piedzimšanas. Īrijā vairākas reizes izcīnījusi nacionālās čempiones titulu.

Kasjauns.lv/Foto: AFP, AP, EPA, Reuters/Scanpix/LETA, Facebook.com, no privātajiem arhīviem