2016. gada 12. augusts, 19:00

Federāciju prezidenti olimpiskajās spēlēs parasti izmanto viesu akreditācijas

Jauns.lv

Sporta veidu federāciju prezidenti parasti olimpisko spēļu norises vietā ierodas uz dažām dienām un izmanto viesu akreditācijas, kurām iespējams mainīt vārdus, tāpēc tām sacensību laikā ir vairāki īpašnieki, pastāstīja Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) pārstāve Marita Vilciņa.

Trešdien plaša ažiotāža izraisījās pēc olimpiskās peldētājas Aļonas Ribakovas trenera Germana Jakubovska izteikumiem, kurš atklāja, ka pēdējā brīdī uz Riodežaneiro Olimpiādi nolēmis doties Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) vadītājs Kaspars Pone, kamēr trenerim jāpaliek mājās. Vēlāk kļuva zināms, ka Pone Brazīlijā ieradies ar trenera akreditāciju, par ko pats prezidents pauda pārsteigumu, jo "tagad nekur netiek iekšā".

Kā pastāstīja Vilciņa, Londonas olimpiskajās spēlēs sportistu ciematā dzīvojuši vien divu federāciju prezidenti - Pone, kā arī Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) vadītājs Guntis Zālītis. Olimpiskajā ciematā dzīvo sportisti, kā arī oficiālās personas, kuru vidū ietilpst, piemēram, treneri, ārsti, delegācijas administrācija. Līdz ar to, visticamāk, arī Londonā Ponem bijusi trenera akreditācija.

"Pārējie federāciju prezidenti ierodas kā viesi, un viņiem akreditācijas ir maināmās - ierodas uz pāris dienām un pēc tam to jau izmanto kāds cits," stāstīja Vilciņa, skaidrojot, ka tātad šo federāciju prezidenti arī nedzīvo olimpiskajā ciematā.

Pone Riodežaneiro ieradās jau jūlija beigās un Brazīliju atstās 13.augustā, līdz ar to, visticamāk, viņš tur būs visilgāk no visu nacionālo federāciju prezidentiem. Zīmīgi, ka Latvijas atlēti peldēšanā startēja tikai vienu dienu - 10.augustā.

Latvija Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs būs pārstāvēta 11 sporta veidos, un aģentūras LETA aprēķini liecina, ka uz četrgades nozīmīgākajām sacensībām brauks sešu vai septiņu federāciju prezidenti. Zālītis Brazīlijā ieradīsies sestdien, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) prezidents Igo Japiņš būs uz nākamajā nedēļā plānotajām BMX sacensībām, Latvijas Vindsērfinga federācijas prezidents Ansis Dāle uz Riodežaneiro plānojis lidot 16.augustā, kad gan Ketijai Birzulei starti jau būs noslēgušies, bet Latvijas Cīņas federācijas prezidents Dzintars Urbančiks - dienu agrāk. Tāpat nākamajā nedēļā plānojis ierasties arī Latvijas Šaušanas federācijas prezidents Kārlis Krēsliņš, kad arī šāvējam Dainim Upelniekam starti jau būs noslēgušies.

Latvijas Džudo federācijas prezidents Raimonds Rublovskis vismaz Latvijas sportistu sacensību laikā Riodežaneiro neatradās, kaut bija plānota viņa ierašanās, Latvijas Kanoe federācijai pašlaik nav prezidenta, bet Latvijas svarcelšanas sabiedrībā joprojām turpinās konflikts un tās sportistus starptautiskām sacensībām piesaka Latvijas Olimpiskā komiteja.

Tikmēr Latvijas Volejbola federācijas prezidents Atis Sausnītis un Latvijas Tenisa savienības vadītājs Juris Savickis izlēma neierasties Riodežaneiro.

LETA