Mājās palikušā Aļonas trenera skandāls:  Tikmers skaidro, kāpēc Jakubovskim nepietika vietas
Tikmers sola strādāt, lai turpmāk šādu gadījumu nebūtu.
2016. gada 13. augusts, 21:27

Mājās palikušā Aļonas trenera skandāls: Tikmers skaidro, kāpēc Jakubovskim nepietika vietas

Jauns.lv

Vietu skaits olimpiskajā ciematā ir ierobežots un līdz šim ar to nekad nebija radušās problēmas, tomēr pēc peldēšanā saceltā skandāla loģistika būs jāplāno vēl rūpīgāk, uzskata Latvijas delegācijas vadītājs Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs Žoržs Tikmers.

Trešdien plaša ažiotāža izraisījās pēc olimpiskās peldētājas Aļonas Ribakovas trenera Germana Jakubovska izteikumiem, kurš atklāja, ka pēdējā brīdī uz Riodežaneiro Olimpiādi nolēmis doties Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) vadītājs Kaspars Pone, kamēr trenerim jāpaliek mājās. Vēlāk kļuva zināms, ka Pone Brazīlijā ieradies ar trenera akreditāciju, par ko pats prezidents pauda pārsteigumu, jo "tagad nekur netiek iekšā".

Latvijas Olimpiskā komiteja vairākas dienas izvairījās no precīziem skaidrojumiem par radušos situāciju, tomēr piektdien Tikmers beidzot bija gatavs to sniegt, stāstot, ja Pone būtu agrāk atgriezies mājās, trenerim vieta atrastos.

"Šajās olimpiskajās spēlēs olimpiskajā ciematā varētu tikt akreditēti 90-94 cilvēki, kuru vidū būs 33 vai 34 sportisti, jo pagaidām joprojām nav zināms vai uz pēdējām sacensību dienām ieradīsies savainotā šķēpmetēja Līna Mūze. Pārējie ir administratīvais personāls un treneri, kuri saņem "Ao" veida akreditācijas," aizkulises skaidroja Tikmers. "Administratīvais personāls sevī ietver 11 dažādas pozīcijas, bet piešķirtā funkcija nemaina tiesības, kas dotas akreditācijas turētājam - apmeklēt savu sporta veidu, pārvietoties ar atlētu transportu un uzturēties vietās, kur ļauts."

Tikmers stāstīja, ka Latvijas delegācijas sastāvā vienlaicīgi olimpiskajā ciematā drīkst uzturēties ne vairāk kā 30 "Ao" kategorijas cilvēku un tieši šis ir galvenais iemesls kāpēc sastāvā nebija vietas Jakubovskim - konkrētajā brīdī visas "Ao" vietas Latvijas delegācijā bija aizpildītas.

"Turpmāk jāņem vērā mācības, tāpēc vēl cītīgāk jāplāno cilvēku loģistika. Jāstrādā, lai šādu gadījumi vairs nebūtu," teica Tikmers. "Šo personu rotāciju rūpīgi plānojam, bet iepriekšējās olimpiskajās spēlēs nopietnas problēmas ar to nebija radušās."

Tikmers pēc personiskajiem novērojumiem pauda, ka Pone olimpisko spēļu laikā nopietni strādājis, tiekoties ar ietekmīgām peldēšanas amatpersonām, kā arī uzskata, ja ir iespēja, attiecīgo federāciju prezidentiem ir jābūt olimpiskajās spēlēs. "Tomēr viņiem jāievēro kārtība, lai nerastos šaubas, ka kāds ir vairāk priviliģēts."

Olimpiskajās spēlēs ieradīsies lielākā daļa no Latvijas izlasē pārstāvēto federāciju vadītājiem, kuri dzīvos olimpiskajā ciematā, saņemot federācijas prezidentu jeb "team leader" akreditācijas.

Tiesa, Tikmers izvairījās no precīza skaidrojuma kāpēc Pone olimpiskajās spēlēs ir ar trenera nevis "team leader" akreditāciju.

"Tā bija sākotnējā informācija, kas ievadīta akreditāciju centra informācijas sistēmā, bet esmu pārbaudījis un pārējiem prezidentiem būs "team leader"," Tikmers neielaidās plašos skaidrojumos. "Tas viņam nerada absolūti nekādas priekšrocības un tam nav praktiskas nozīmes."

"Mūsu redzeslokā ir problēmas ar akreditācijām un pēc olimpiskajām spēlēm Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomitejas sēdē apmainīsimies viedokļiem," Tikmers pauda pārliecību, ka citreiz šādas problēmas vairs neatkārtosies.

Pone Riodežaneiro ieradās jau jūlija beigās un Brazīliju atstās 13.augustā, līdz ar to viņš olimpisko spēļu norises vietā būs visilgāk no visu nacionālo federāciju prezidentiem, jo nākamais no prezidentiem Brazīlijā ieradīsies vien sestdien jeb astoņas dienas pirms sacensību noslēguma. Zīmīgi, ka Latvijas atlēti peldēšanā startēja tikai vienu dienu - 10.augustā.

LETA/Foto: Ieva Makare/LETA