Paldies Argentīnas zelta paaudzei! ASV basketbolisti vairs nav pa zobam
Argentīnas basketbola izlase ar Luisu Skolu un Manu Džinobili priekšgalā kļuva par Atēnu olimpisko spēļu čempioniem. Pusfinālā tika pārspēta arī ASV. Jādomā, ka abām zvaigznēm šī bija pēdējā spēle izlasē.
2016. gada 18. augusts, 02:44

Paldies Argentīnas zelta paaudzei! ASV basketbolisti vairs nav pa zobam

Jauns.lv

ASV vīriešu basketbola izlase Riodežaneiro olimpisko spēļu turnīra ceturtdaļfināla spēlē trešdien ar 105:78 (25:21, 31:19, 31:21, 18:17) pārspēja Argentīnu.

Pusfinālā ASV tiksies ar Spāniju, bet par otru ceļazīmi uz finālu Austrālija tiksies ar Horvātijas un Serbijas ceturtdaļfināla uzvarētāju.

ASV izlasē ar 27 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un sešām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Kevins Durants.

Tikmēr argentīniešiem 15 punktus iemeta Luiss Skola, kuram arī desmit atlēkušās bumbas.

Lielāko daļu no pirmās ceturtdaļas vadībā atradās argentīnieši, taču ASV iemeta 20 bezatbildes punktus, otrā ceturkšņa sākumā iegūstot drošu vadību ar rezultātu 36:21. Turpinājumā amerikāņi neļāva Argentīnai pietuvoties un svinēja uzvaru ar 105:78.

ASV basketbolisti triumfējuši 14 no 18 olimpiskajās spēlēs, kurās viņi piedalījušies. 1972.gadā viņi tika pie sudraba, 1988. un 2004.gadā ieguva bronzu, bet 1980.gada olimpiskās spēles Maskavā amerikāņi boikotēja.

Tikmēr Spānijas basketbolisti ceturtdaļfinālā pārliecinoši ar 92:67 (19:16, 24:14, 26:19, 23:18) pārspēja Franciju.

Ar 23 punktiem rezultatīvākais Spānijas izlasē bija Nikola Mirotičs, bet 18 punkti Giljermo Ernangomesam, kurš savulaik spēlēja kopā ar Kristapu Porziņģi "Sevilla" vienībā, bet nākamsezon būs latvieša komandas biedrs Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Ņujorkas "Knicks".

Tikmēr Francijas izlases labā 12 punktus guva Tonijs Pārkers, 13 punkti Nando de Kolo kontā, bet pie 12 punktiem tika Žofrē Loverņs.

Mača sākumā francūži izvirzījās vadībā ar 4:0, bet spāņi saviem pretiniekiem neļāva atrauties vēl tālāk. Pirmās ceturtdaļas ceturtajā minūtē Francija vēl bija vadībā ar 8:6, taču Mirotičs ar tālmetiena palīdzību izvirzīja vadībā Spāniju. Ceturtdaļas beigās Francija pietuvojās līdz mīnus vienam punktam (16:17), taču nākamajos trīs ceturkšņos spāņi audzēja pārsvaru un svinēja pārliecinošu uzvaru ar 92:67.

Eiropas čempione Spānija iepriekšējās divās olimpiskajās spēlēs finālā piekāpās ASV izlasei. Savukārt francūži ieguva sudrabu 2000.gadā Sidnejā, bet Londonā viņi apstājās ceturtdaļfinālā.

LETA jau vēstīja, ka pārliecinošu zaudējumu Riodežaneiro olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīra ceturtdaļfināla mačā trešdien piedzīvoja Lietuva, kas ar 64:90 (17:26, 13:22, 13:22, 21:20) piekāpās Austrālijai, ko vada latviešu izcelsmes austrāliešu treneris Andrejs Lēmanis.

Austrālijas basketbolisti olimpisko spēļu pusfinālā iekļuvuši pirmo reizi kopš 2000.gada Olimpiādes, kas notika viņu mājās Sidnejā. Šī izlase Olimpiādē pie medaļām nav tikusi ne reizi.

Tikmēr Lietuva jau otrajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas izstājusies ceturtdaļfinālā.

Uzvarētāju sastāvā 24 punktus iemeta Petijs Milss, kamēr 16 pievienoja Ārons Beinss. Savukārt Lietuvas komandā 12 punktus sameta Mants Kalnietis un kādreizējais "VEF Rīga" basketbolists Antans Kavaļausks.

Jau ar spēles pašu sākumu izpaudās Austrālijas pārsvars, jo tā izvirzījās vadībā ar 6:0, bet pirmo ceturtdaļu noslēdza jau ar deviņu punktu handikapu (26:17). Arī mača turpinājumā austrālieši turpināja pakāpeniski palielināt savu pārsvaru pār pretiniekiem, kamēr Lietuvai argumenti lauzt šīs cīņas gaitu tā arī neatradās. Pirmo puslaiku Austrāliju noslēdza ar 48:30, bet otrajā puslaikā starpība pārsniedza jau 30 punktus.

Vīriešu basketbola turnīrā pusfinālu izspēle notiks piektdien, bet cīņas par medaļām - svētdien.

Pašlaik 47 gadus vecais Lēmanis par Austrālijas izlases treneri tika apstiprināts 2013.gada aprīlī, bet līdz tam viņš bija valstsvienības galvenā trenera Breta Brauna palīgs.

Kā Austrālijas izlases galvenā trenera palīgs Lēmanis piedalījās 2010.gada pasaules čempionātā un 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Savukārt 2014.gada Pasaules kausā Austrālija Lēmaņa vadībā ierindojās 12.vietā.

Lēmaņa vecāki Latviju pameta Otrā pasaules kara laikā, sākotnēji bēgot uz Vāciju, bet vēlāk pārceļoties uz Austrāliju. Pats Lēmanis piedzima un izauga Melburnā, bet aģentūrai LETA viņš Riodežaneiro atklāja, ka Latviju pagaidām vēl nekad nav apciemojis, lai gan uz brīdi bija tur pērn, kad uz spēlēm Lietuvā tika lidots caur Rīgas lidostu.

Riodežaneiro olimpiskās spēles noslēgsies svētdien.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA