Felpss ar 5 zelta medaļām kļuvis par titulētāko sportistu Rio
Riodežaneiro Felpsam gan nebija veiksmīgākās spēles karjerā, jo 2008.gadā Pekinā viņš izcīnīja astoņas zelta medaļas, kamēr 2004.gadā Atēnās tika pie sešām augstākā kaluma godalgām, bet vēl četras izcīnīja 2012.gadā Londonā.
2016. gada 22. augusts, 22:34

Felpss ar 5 zelta medaļām kļuvis par titulētāko sportistu Rio

Jauns.lv

Leģendārais amerikāņu peldētājs Maikls Felpss ar piecām zelta medaļām un vienu sudraba godalgu kļuvis par Riodežaneiro olimpisko spēļu titulētāko sportistu.

Felpss, kurš ir arī visu laiku titulētākais olimpietis, Riodežaneiro uzvarēja 200 metru tauriņstila un 200 metru kompleksā peldējuma distancēs, kā arī ar ASV komandas biedriem triumfēja 4x100 un 4x200 metru brīvā stila un 4x100 metru kompleksā peldējuma stafetēs. Savukārt 100 metru tauriņstilā viņš palika otrais.

Olimpieša karjeru Felpss noslēdza ar 23 zelta, trīs sudraba un divām bronzas godalgām, karjeras laikā olimpiskajās spēlēs uz goda pjedestāla kāpjot 28 reizes.

Riodežaneiro Felpsam gan nebija veiksmīgākās spēles karjerā, jo 2008.gadā Pekinā viņš izcīnīja astoņas zelta medaļas, kamēr 2004.gadā Atēnās tika pie sešām augstākā kaluma godalgām, bet vēl četras izcīnīja 2012.gadā Londonā.

Tikmēr par otru veiksmīgāko Riodežaneiro spēļu dalībnieci kļuva amerikāņu peldētāja Ketija Ledeckija, kura guva četras zelta un vienu sudraba medaļu. Viņa 400 un 800 metru brīvā stila distancēs uzvarēja ar jaunu pasaules rekordu, bet uzvaras guva arī 200 metru brīvajā stilā un 4x200 metru brīvā stila stafetē.

Četras zelta medaļas un vienu bronzu vingrošanā sievietēm izcīnīja amerikāniete Simona Bailsa. Viņa uzvarēja individuālajā un komandu daudzcīņā, kā arī atbalsta lēcienā un brīvajās kustībās, bet vingrojumā uz baļķa palika trešā.

Pie trīs zelta medaļām tika Jamaikas sprinta karalis Useins Bolts, Ungārijas peldētāja Katinka Hosu un ungāru kanoe airētāja Danuta Kozāka, britu treka riteņbraucējs Džeisons Kenijs un amerikāņu peldētājs Raiens Mērfijs. Hosu ieguva arī vienu sudraba godalgu.

Bolts savu olimpieša karjeru noslēdzis ar deviņām zelta medaļām, kļūstot par pirmo vieglatlētu, kam trīs olimpiskajās spēlēs pēc kārtas ir izdevies uzvarēt trīs dažādās distancēs.

Vismaz pa divām zelta medaļām ieguva 35 olimpieši, bet vismaz ar vienu zelta medaļu mājup dosies 636 Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībnieki.

Latvijas sportisti pirmo reizi kopš valstiskās neatkarības atgūšanas vasaras olimpiskajās spēlēs palika bez godalgām.

Latvijas delegācija bija tuvu medaļai, taču svarcēlāja Rebeka Koha un daudzcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa palika tūlīt aiz goda pjedestāla. Tikai 18 gadus vecajai Kohai svara kategorijā līdz 53 kilogramiem līdz bronzas medaļai pietrūka vien divu kilogramu, savukārt Ikaunieci-Admidiņu pēc septiņcīņas maratona no trešās vietas šķīra 36 punkti.

Sacensību pirmspēdējā dienā līdzjutējus iepriecināja smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs, kurš 200 metru distancē palika piektais, izcīnot trešo augstāko vietu Latvijas komandā. Viņš no pjedestāla atpalika par 0,229 sekundēm.

Savukārt valstu medaļu kopvērtējumā pārliecinoši uzvarēja ASV delegācija, kura izcīnīja 46 zelta, 37 sudraba un 38 bronzas medaļas, aizvadot savas veiksmīgākās olimpiskās spēles ārpus dzimtenes.

Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs tika sadalīti 306 medaļu komplekti 28 sporta veidos.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA