Pieveicot spāņu zvaigzni, Anastasijai Sevastovai grandiozākā uzvara līdzšinējā karjerā. FOTO
Sevastova pārspēj spāņu zvaigzni Mugurusu, tiekot pie lielākās uzvaras karjerā.
Citi sporta veidi
2016. gada 1. septembris, 07:53

Pieveicot spāņu zvaigzni, Anastasijai Sevastovai grandiozākā uzvara līdzšinējā karjerā. FOTO

Jauns.lv

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova trešdien ASV atklātā čempionāta otrās kārtas spēlē ar rezultātu 7-5, 6-4 pieveica spāņu zvaigzni Garvinji Mugurusu, gūstot savu lielāko uzvaru karjerā.

Mugurusa šogad uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā un pašlaik ir pasaules trešā rakete. Kaut pēc Parīzes turnīra spāniete nerāda ļoti pārliecinošu sniegumu un arī Ņujorkā nekad nav tikusi tālāk par otro kārtu, šis tāpat Latvijas tenisistei ir ļoti liels panākums, ko viņa turklāt guva trīs "Grand Slam" titulu īpašnieka Artura Eša vārdā nosauktajā kortā, kas ar 23 771 sēdvietu ir ietilpīgākais tenisa laukums pasaulē.

Panākums Sevastovai garantējis 130 WTA ranga punktus un trešajā kārtā viņai pretim stāsies rangā zemāk esošā ukrainiete Katerina Bondarenko.

Pēc ļoti līdzvērtīga mača sākuma piektajā geimā Sevastovai nepadevās pirmā serve un viņas pretiniece ieguva pirmo breikbumbu mačā. Kaut nākamajā izspēlē Sevastova ieservēja jau ar pirmo mēģinājumu, talantīgā spāniete bumbiņu veiksmīgi atsita un pirmoreiz lauza Latvijas tenisistes servi. Tiesa, siltajā Ņujorkas vakarā Sevastova nepadevās - septītajā geimā viņa ļoti pārliecinoši noturēja savu servi, bet nākamajā pati tika pie pirmajām breikbumbām un trešo no tām arī izmantoja, rezultātam kļūstot 4-4.

Šajā laikā tenisistes jau gandrīz bija iekrājušas pa 15 nepiespiestajām kļūdām un tieši to ietekmē Sevastova nākamo geimu, kurš bija pie viņas serves, zaudēja ļoti ātri. Desmitajā geimā Mugurusa nokļuva vien divu izspēļu attālumā no seta izservēšanas, tomēr pēc tam Sevastova uzvarēja četrās izspēlēs pēc kārtas un atkal panāca līdzsvaru 5-5. Sevastova grūtā cīņā bija labāka 11.geimā, kurā uzvarēja arī skaistā 15 sitienu izspēlē, un jau likās, ka pirmā seta uzvarētājs tiks noskaidrots taibreikā, jo Mugurusa droši sāka 12.geimu. Tomēr Sevastova ne tikai atspēlēja vairāku sitienu deficītu, bet pat ieguva setbumbu, ar saīsināto sitienu to arī realizējot un triumfējot pirmajā setā ar 7-5.

Otro setu Sevastova iesāka ar netveramo servi un ne tikai noturēja savu servi, bet otrajā geimā pie pretinieces serves atstāja Mugurusu "sausā". Kopā Sevastova uzvarēja astoņās izspēlēs pēc kārtas. Pirmo punktu šajā setā Mugurusa ieguva vien piektajā geimā, paveicot to pie pretinieces serves, bet turpinājumā Sevastova panāca arī 5-1 un divas mačbumbas. Šajā brīdī gan Latvijas tenisistei notrīcēja roka un Mugurusa ātri vien pietuvojās līdz 4-5.

Tomēr neizšķirtu Mugurusai panākt neizdevās - desmitajā geimā vairākas kļūdas pieļāva tieši rangā augstāk esošā spāniete, kas Sevastovai deva vēl trīs mačbumbas. Ja pirmo neizdevās izmantot, otrajā Latvijas sportiste bumbiņu sita pašā laukuma stūrī un varēja pacelt rokas gaisā, priecājoties par nozīmīgo uzvaru.

Visā mačā Mugurusa savāca 38 nepiespiestās kļūdas, bet Sevastova - 34.

Sevastova ar tenisisti, kas atrodas WTA ranga pirmajā trijniekā tikās trešo reizi karjerā, gūstot pirmo uzvaru. Iepriekš viņa divreiz bija zaudējusi dānietei Karolīnai Vozņackai.

ASV atklātajā čempionātā Sevastova otrajā kārtā bija iekļuvusi arī 2009. un 2010.gadā, kad gan šī barjera viņai bija pārāk augsta. Kāda "Grand Slam" turnīra trešajā kārtā Sevastova sasniegusi vien otro reizi karjerā, sekojot ceturtajai kārtai 2011.gada Austrālijas atklātajā čempionātā.

Spēlēt labu tenisu centrālajā kortā lielos turnīros un daudzu skatītāju klātbūtnē ir bijis iemesls, kāpēc pirms diviem gadiem tika pieņemts lēmums atgriezties profesionālajā tenisā, pēc trešdien izcīnītās lielākās uzvaras karjerā sacīja Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova. "Šādu spēļu dēļ es atgriezos sportā, jo vēlējos cīnīties uz "lielās skatuves" un "Grand Slam" turnīru vakara sesijās, kad tribīnēs ir daudz skatītāju," pēc cīņas sacīja Sevastova, kura tikai pērnā gada sākumā atsāka sportošanu, jo veselības problēmu dēļ 2013.gadā profesionālo karjeru beidza.

"Artūra Eša korts, vakara spēle, kas var būt labāks tenisā," priecājās sportiste.

Latvijas tenisiste gan atzina, ka spēles beigās, kad ļāva pretiniecei gūt trīs punktus pēc kārtas, sākusi uztraukties. "Otrajā setā esot vadībā ar 5-1 es pārstāju domāt, bet pie rezultāta 5-2 un 5-3 savukārt domāju par daudz. Savukārt pie 5-4 sev iestāstīju, ka man ir vēl viena iespēja. Pretiniece servēja, taču šajā mačā jau vairākas reizes biju viņu nobreikojusi, tāpēc centos vēl vienu reizi. Taču, ja arī tas nebūtu izdevies, rezultāts kļūtu tikai 5-5 un man joprojām būtu iespējas," mača beigas atcerējās Sevastova.

Viņa neslēpa, ka pēc cīņas ir nogurusi. "Šī uzvara vēl nav manī nosēdusies. Šobrīd jūtos mentāli nogurusi, jo ir jau vēls un parasti es ap šo laiku dodos gulēt. Sajūtas ir lieliskas, tomēr jāatceras, ka šī ir tikai otrā kārta un es neesmu uzvarējusi turnīru," tenisiste centās saglabāt vēsu prātu.

Tāpat Sevastova atklāja, ka arī esot prom no lielā tenisa, galīgi to novārtā nav atstājusi. "Nedaudz spēlēju, aizvadīju sparinga spēles. Fiziski jutos labāk un joprojām spēlēju labi, tāpēc nolēmu vēlreiz pamēģināt," par atgriešanos tenisā bilda Sevastova. "Tomēr nekad nevar zināt, kā viss izdosies, jo atgriezties ir mēģinājuši daudzi, bet ne visiem tas ir izdevies. Tieši tāpēc es vēlējos sākt no zemāka līmeņa."

Tikmēr Mugurusa, kura otro gadu pēc kārtas ASV atklātajā čempionātā izstājas otrajā kārtā, neslēpa, ka Sevastova bijusi labāka. "Tas bija ļoti smags mačs. Šodien nespēlēju pārāk labi, kamēr pretiniece aizvadīja labu spēli. Viss, ko Sevastova darīja, strādāja. Viņa atsita pilnīgi visas grūtās bumbas. Iespējams, mača beigu daļā man parādījās kāda cerība aizķerties, taču arī tobrīd mēs abas bijām līdzīgā situācijā. Centos cīnīties un atdot visu, taču pretiniece bija labāka," Sevastovu slavēja 22 gadus vecā spāniete.

LETA jau vēstīja, ka Sevastova, kura WTA rangā atrodama 48.pozīcijā, pirmdien pirmajā kārtā ar 6-3, 6-3 pārspēja pasaules 85.raketi Annu Karolīnu Šmiedlovu no Slovākijas.

Tikmēr planētas trešā rakete Mugurusa pirmajā kārtā nepārliecinošā cīņā ar 2-6, 6-0, 6-3 uzvarēja Elisu Mertensu no Beļģijas, kura pamatturnīrā iekļuva pēc kvalifikācijas pārvarēšanas.

Abām tenisistēm šī bija pirmā savstarpējā cīņa.

Mugurusa šogad uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, finālā pieveicot Serēnu Viljamsu. Pateicoties šim panākumam, jūnija sākumā viņa WTA rangā pakāpās uz rekordaugsto otro vietu, tomēr kopš tā laika sportiste ļoti pārliecinošu sniegumu nav demonstrējusi, tāpēc pašlaik atkāpusies uz trešo pozīciju.

Karjeras laikā Mugurusa izcīnījusi trīs WTA vienspēļu titulus. Bez uzvaras Francijas atklātajā čempionātā viņa 2014.gadā svinēja panākumu Hobārtas WTA "International" turnīrā, bet pērn triumfēja Pekinas WTA "Premier" sacensībās. Daudz veiksmīgāk Mugurusa startējusi dubultspēlēs, kur izcīnīti pieci WTA tituli.

ASV atklātajā čempionātā Mugurusa ne reizi nav tikusi tālāk par otro kārtu.

Tikmēr Sevastova jūnijā un jūlijā pa reizei spēlēja WTA turnīru finālos, abos mačos piedzīvojot zaudējumus. Savukārt, neskaitot šos divus turnīrus, viņa kopš maijā notikušā Francijas atklātā čempionāta nevienā no pamatturnīriem līdz trešdienai nebija guvusi vairāk par vienu uzvaru.

Pēc karjeras atsākšanas Sevastova jau pērn atgriezās ASV atklātajā čempionātā, tomēr nepārvarēja kvalifikāciju. Savukārt šī gada sākumā viņa "izgāja" kvalifikāciju Austrālijas atklātajā čempionātā, kur arī uzvarēja pirmajā kārtā. Vienu kārtu Sevastova pārvarēja arī Francijas atklātajā čempionātā, bet Vimbldonā zaudēja jau pirmajā mačā.

Ņujorkas turnīra trešajā kārtā Sevastovai piektdien pretim stāsies ukrainiete Katerina Bondarenko, kura WTA rangā atrodama 59.pozīcijā, bet otrajā kārtā smagā trīs setu cīņā pieveica ķīnieti Saisai Dženu. 2009.gadā Bondarenko spēlēja šī turnīra ceturtdaļfinālā, bet tā bijusi vienīgā reize, kad ukrainiete "Grand Slam" turnīros tikusi tālāk par trešo kārtu.

Tikmēr dubultspēļu turnīra pirmajā kārtā Sevastova pārī ar turcieti Čaglu Bijikakčaju spēkosies pret Melnkalnes tenisisti Danku Koviniču un polieti Alicju Rosolsku. Savukārt Aļona Ostapenko duetā ar vācieti Andreju Petkoviču cīnīsies pret Raluku Olaru un Irinu Begu no Rumānijas.

Šie abi mači gaidāmi ceturtdien.

Latvijas pirmā rakete Ostapenko pirmdien vienspēļu turnīru sāka neveiksmīgi, ar 5-7, 3-6 zaudējot Petrai Kvitovai no Čehijas.

Līdz ar to Ostapenko šogad sieviešu vienspēlēs "Grand Slam" turnīros netika kaut pie vienas uzvaras, šāda līmeņa sacensībās piedzīvoja piekto zaudējumu pēc kārtas.

Šoreiz ASV atklātajā čempionātā nepiedalās Latvijas pirmā rakete Ernests Gulbis, kurš ārstē plaukstas locītavas savainojumu.


LETA/Foto: EPA/LETA, AP/Scanpix/LETA, AFP/Scanpix/LETA