"Lipman, atkāpies!" plakāta autoriem draud aizliegt apmeklēt hokeja mačus
Hokeja fani, kuri protestējuši pret LHF prezidentu Kirovu Lipmanu stāsta, ka apsargi nav bijuši tik draudzīgi, kā federācija stāsta. Abiem līdzjutējiem pavēlēts pamest arēnu un piedraudēts, ka par šādu gājienu viņus varētu arī neielaist uz nākamajām spēlēm.
Hokejs
2016. gada 2. septembris, 15:52

"Lipman, atkāpies!" plakāta autoriem draud aizliegt apmeklēt hokeja mačus

Jauns.lv

Pagājušajā otrdienā „Arēna Rīga” notikušajā Latvijas hokeja izlases pārbaudes spēlē pret Dāniju no tribīnēm izraidītie fani vērsušies medijos ar sašutumu. Abi vīrieši, kuri spēles laikā pieprasīja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidenta Kirova Lipmana atkāpšanos, apgalvo, ka LHF stāstītais par notikušo esot klaji meli – viņi no arēnas tikuši padzīti turklāt ar draudiem, ka netiks arī uz citām spēlēm.

„Šie divi puiši bija fanu sektorā, taču pagaidām nav zināms, vai viņi ir Rīgas „Dinamo” fanu kluba biedri. Sazinājos ar kluba vadītāju Jāni Barkānu, un viņš man darīja zināmu, ka klubs neatbalsta šāda veida aktivitātes,” medijiem apliecināja LHF preses sekretārs Māris Gorbunovs.  Lai arī nodēvējis plakātu par aizskarošu, viņš uzsvēra, ka ar varu abi protestētāji ārā nav izmesti. Apsargi viņiem piedāvājuši novākt plakātu un palikt hokeja spēlē, bet viņi to neesot vēlējušies.

Lipmana intervija bijis pēdējais piliens

Ar Kasjauns.lv sazinājās viens no patriektajiem protestētājiem Vadims Čudars. Viņš notikušo atceras šādi: „LHF preses sekretārs klaji melo. Pirmkārt, plakāta teksts tika krāsots tribīnē, nevis tualetē, kā domāja LHF. Tas bija spontāns lēmums pēc kārtējās LHF prezidenta intervijas, kas bija pēdējais piliens. Apsardzes darbinieki prettiesiski pavēlēja mums atstāt tribīnes, pēcāk arī „Arēnu Rīga”. Uz mūsu jautājumiem – „kādus noteikumus mēs esam pārkāpuši un kurš ir pieņēmis lēmumu par mūsu izraidīšanu?” skaidras atbildes mums neviens nesniedza – tikai kliedza, ka tas ko darām ir provokācija. Uz piedāvājumu novākt plakātu un turpināt skatīties spēli, mums tika atteikts ar tekstu – „jūs neatnācāt skatīties spēli, protestēt jūs varat ielās.”

Piedraud nelaist arī uz citām spēlēm

Abiem līdzjutējiem tāpat arī tikuši izteikti draudi aizliegt apmeklēt arī citas hokeja spēles šajā sezonā, uz kurām abonementu abi jau šobrīd iegādājušies. Par šo incidentu portālam Sportacentrs.com izteicies arī jurists sporta jomā Ivars Kazāks: „Tā ir absolūta antidemokrātijas izpausme. Plakāts vēstīja „Lipman, atkāpies”, taču Latvijā droši vien ir kādi 150 Lipmani. Plakātā nebija pieminēts ne LHF prezidents, ne viņa personas kods. Apsargi rīkojās nelikumīgi, tā bija cilvēka viedokļa izpausmes ierobežošana. Es viņu vietā nebūtu gājis ārā, bet fiziski aizskart apsargiem nebija tiesību.”

Vadims informē, ka draudi neielaist viņu arēnā nav īstenoti – hokeja fans apmeklēja vakardienas spēli ar Austrijas valstsvienību un grasās nākt arī uz šodiena spēli pret Japānu. „Jāatbalsta savējie kā vien var!” smej Vadims.

Divu līdzjutēju uzrīkotais protests tika izkliedēts aptuveni 20 sekunžu laikā:

 

LHF nonākuši muļķu lomā

Kasjauns.lv atkārtoti sazinājās ar LHF preses sekretāru Māri Gorbunovu, lai noskaidrotu viņa viedokli par šādu, krasi pretēju otrdienas notikumu atstāstu. „Šobrīd nedz man, nedz federācijai nav komentāru. Tas, ko iepriekš ziņojām, bija mūsu apsardzes darbinieku stāstītais. Šobrīd LHF ir nonākusi tādā kā muļķa lomā – abas iesaistītās puses runā pretējo, taču saruna starp līdzjutējiem un apsardzes darbiniekiem netika ierakstīta. Par plakāta gatavošanu tualetēs – šī vienkārši bija apsardzes darbinieku versija par to kā tas varētu tapis.”

Arēnas noteikumi aizliedz aizvainojošu atribūtiku

Rīgas „Dinamo” tīmekļa vietnē atrodami noteikumi, kuri regulē fanu uzvedību arēnā. Noteikumu 4.8.,4.9. punkti norāda, ka arēnas teritorijā aizliegts: Lietot necenzētus un aizvainojošus vārdus un izteicienus, kā arī žestus; lietot atribūtiku un transparentus vai izmantot skandēšanu, izsaucienus un žestus, kas izraisa sociālu, rasu, reliģisku, nacionālu un starpvalstu naidu, kā arī norāda uz sociālu, rasu, reliģisku, nacionālu un starpvalstu pārākumu.

Jau ziņojām, ka pagājušajā otrdienā, 30.augustā, „Arēna Rīga” norisinājās Latvijas hokeja izlases pārbaudes spēle pret Dāniju. Aculiecinieks, sporta žurnālists Ints Megnis, kurš apmeklēja spēli, fiksējis, kā divi līdzjutēji tribīnēs plivina liela izmēra plakātu ar saukli „Lipman, atkāpies!”. Protesta moments gan bija ļoti īss – tūlīt pēc plakāta izritināšanas klāt piesteigušies apsardzes darbinieki un puišus izraidījuši.

Aizvadot savu vienīgo pārbaudes spēli pirms Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra, ar 0:3 piekāpās dāņiem. Šī bija pirmā spēle jaunā Latvijas izlases galvenā trenera Haralda Vasiļjeva vadībā.

Pirmajā Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra spēlē 1.septembrī Latvijas izlase sagrāva Austriju ar rezultātu 8:1. Šovakar mūsu hokejistiem spēle pret Japānu, bet svētdien – mačs pret sacensību galveno favorīti Vāciju. Tikai viena no šīm komandām tiks uz 2018. gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

   

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, ekrānuzņēmums no Twitter @vitaamiins, Ieva Makare/LETA, Evija Trifanova/LETA