"Poļina pārāk labi paukojas!" Kā mūsu paralimpiskajai cerībai Rio atņēma medaļu
Paukotāja Poļina Rožkova tika uzskatīta par vienu Latvijas cerībām Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs, tomēr viņa medaļu nenopelnīja. Viņa uzskata, ka speciāli „noņemta” no starta – iedalīta citā medicīniskā grupā, lai viņa netraucēto lielo un spēcīgo valstu sportistiem.
Citi sporta veidi
2016. gada 10. oktobris, 06:21

"Poļina pārāk labi paukojas!" Kā mūsu paralimpiskajai cerībai Rio atņēma medaļu

Jauns.lv

Latvijas paralimpiete – paukotāja Poļina Rožkova uzskata, ka viņai Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs nozagta medaļa, jo īsi pirms spēlēm viņai mainīta medicīniskā grupa, kurā viņai jāstartē un līdz ar to pretinieces bija daudz spēcīgākas.

Pirms Riodežaneiro paraolimpiskajām spēlēm starptautiskā komisija Rožkovu iedalīja citā medicīniskajā kategorijā, kas viņai liedza pretendēt uz medaļu. Sportiste intervijā radio „Baltcom” pastāstīja: „Pirms pašas paralimpiādes tika nomainīta mana medicīniskā grupa, kurā jāstartē. Man atņēma medaļu, esmu ļoti apbēdināta, bet es izdarīju visu, ko es varēju, nekādas kļūdas startējot nepielaidu.

Lielajās valstīs paraolimpiskais sports ir bizness. Sportisti, treneri – visi saņem lielas algas, sportisti dzīvo treniņbāzēs, un šajā ziņā kāds „izlēciens” var citiem liegt saņemt medaļu. Mani novāca no vienas medicīniskās klases un ielika otrā, kur es nevienam netraucēju. Man ir muguras trauma – tajā man ir ielikts „dzelzs”, bet manām pretiniecēm bija amputanti. Ar amputantiem ir cits ātrums un citas iespējas”.

Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte saka, ka sportistu dalīšana medicīniskajās grupās ne vienmēr ir objektīva: „Tas viss izskatījās pēc iestudējuma. Mēs zinājām, ka būs pārkvalifikācija, ka Rožkovai grib atņemt „B” grupu. Šai sakarā izteicām vairākus protestus.

Paskaidrojums bija šāds: Poļina pārāk labi pauko, nevar būt tā, ka pusotra gada laikā cilvēks iekļūst sportistu reitingu galvgalī. Viņi (medicīniskā komisija) nolēma, ka Poļinai kaut kas strādā labāk nekā pērējiem ratiņkrēslā, kaut viņi trenējās tikai divas trīs reizes nedēļā, bet Poļina katru dienu. Viņi to nevar saprast. Tāpēc uzskatu, ka medicīnisko grupu kritēriji ir jāmaina”.

Pagājušajā mēnesī Riodežaneiro paralimpiskās spēles Latvijai bija gana veiksmīgas. Mēs ieguvām divas zelta un divas bronzas godalgas, kas medaļu ieskaitē ļāva ieņemt 45. pozīciju. Zelta medaļas Latvijai šajā olimpiādē nodrošināja Aigars Apinis diska mešanā un Diāna Dadzīte šķēpa mešanā. Tāpat Dadzīte tika pie bronzas diska mešanā, bet Edgars Bergs ieguva trešo vietu lodes grūšanā.

Skatieties video:

Ratiņpaukotāja Poļina Rožkova kļuvusi par pasaules ranga līderi
Kasjauns.lv/Foto: Reuters/AP/AFP/Scanpix/LETA, EPA/LETA, Ieva Makare/LETA