Divu briļļu vietā vienas – sagaidi pavasara sauli ar prieku!
2021. gada 30. marts, 07:00

Divu briļļu vietā vienas – sagaidi pavasara sauli ar prieku!

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Krāsu var mainīt ne tikai eksotiskas ķirzakas, bet arī brilles. “Hameleoniem” jeb fotohromajām brillēm ir lēcas ar speciālu apstrādi. Lēcu virsmā esošās gudrās molekulas UV staru ietekmē maina struktūru, tāpēc brilles var kļūt caurspīdīgas vai aptumšoties atkarībā no gaismas avota un tā stipruma. “Hameleoni”, kas ilgu laiku bija aizmirsti, tagad atgriežas modē!

Tuvojoties pavasarim, saulesbrilles kļūst par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Bet kā mēs varam paredzēt, kurā dienas laikā būs saule?! Tieši tādos brīžos, kad necerēti uzspīd saule, laimīgi ir tie, kuriem ir brilles ar Transitions lēcām. “Fotohromās brilles ir lielisks risinājums, jo vienas brilles kalpo gan kā parastās koriģējošās brilles, gan kā saulesbrilles. Šobrīd tiek novērota tendence, ka arvien vairāk cilvēku izvēlas brilles kā stila akcentu un lieto tās arī tad, ja redze ir perfekta. Izvēloties modernus rāmjus, piemeklējot modernas fotohromās lēcas, ar vienu šāvienu nošausiet divus zaķus. Atrodoties telpā jums būs stilīgas optiskās brilles, bet ārā – modernas saulesbrilles,” saka optikas salonu Fielmann optometriste Evija Barkāne. “Presbiopiem, kam nepieciešamas daudzfunkcionālas brilles, lai redzētu dažādos attālumos, briļļu lēcas ar Transitions efektu būs kā patīkams bonuss, jo redze būs laba visos attālumos un acis tiks aizsargātas no saules UV stariem un no apžilbšanas.”
Papildus klasiskajām brūnajām, pelēkajām un pelēki zaļajām krāsām Fielmann optikas veikalos var izvēlēties daudz citu krāsu variantu, piemēram, modernas krāsas – dzintarkrāsa, smaragdzaļa, safīra zila un ametista violeta. Un pat 15 dažādas spoguļa nokrāsas!

Un tas ir tikai mīts, ka tās ir veco cilvēku brilles. Tās ir brilles, kuras aizsargā jūsu acis no UV starojuma, ļauj acīm justies komfortabli spožā saulē, kā arī ir modernas, jo “Transitions Flash to Mirror” vai “Style Mirror” kolekcijas lēcas apvieno fotohroma tehnoloģiju ar spoguļa efektu. Esot ārpus telpām un spīdot saulei, lēcu krāsa kļūst tumšāka, un maksimāli ir redzams spoguļa efekts. 


 
Tehnoloģijas vairāku gadu desmitu laikā ir ievērojami mainījušas arī fotohromās brilles – to darbības mehānismus. Iepriekš šīs brilles kādu laiku telpā bija tumšas, taču mūsdienās ražotās jaunākās paaudzes lēcas reaģē uz gaismu un sniedz tādu komfortu, ka visbiežāk aptumšošanās izmaiņas pat netiek pamanītas. Tas notiek ļoti dabiski. Aptumšošanās notiek tikai dažu sekunžu laikā, bet, lai mainītos arī lēcas krāsa, mainīgajām molekulām ir jāatgriežas inertajā, caurspīdīgajā formā, tāpēc ķīmiskās izmaiņas notiek daudz lēnāk. Tas ir līdzīgi, kā ūdenim pārvēršoties ledū: noteiktā temperatūrā ūdens sasalst ļoti ātri, bet pretējais process, proti, ledus kušana, aizņem daudz ilgāku laiku. Tomēr briļļu lēcu caurspīdīguma atgūšanas laika starpība ir tikai dažas sekundes, un tā ir praktiski nemanāma.

Ja esat saskārušies ar jutību pret gaismu, kad izejat no telpām ārā ļoti saulainā dienā vai ieejat telpā no ļoti spilgtas āra gaismas, tad ziniet, ka fotohromās lēcas tika izstrādātas, lai automātiski pielāgotos krasi mainīgai, intensīvai gaismai. Tādējādi Transitions lēcas ir piemērotas cilvēkiem ar daudzām un dažādām vajadzībām. Optometriste skaidro: “Tās ir piemērotas tiem, kas cieš no fotofobijas (gaismas bailes), migrēnas, jo īpaši tiem, kuru acis ir jutīgas pret gaismu un vienmēr asaro, izejot ārā, it sevišķi vējainā vai saulainā laikā. Bet, iespējams, vissvarīgākā iezīme ir tā, ka jaunās paaudzes fotohromās lēcas palīdz aizsargāt acis arī no kaitīgās zilās gaismas, ko izstaro arī saule, viedtālruņi, datoru ekrāni, televizors, pat LED spuldzītes. Piemēram, ja cilvēks darbojas spožās prožektoru gaismās, Transitions lēcas adaptēsies un neļaus acīm apžilbt.”

Pētījumi liecina, ka būtiska nozīme jāpievērš arī bērnu acīm, jo līdz 18 gadu vecumam 80% no stariem, kas nokļūst acīs, ir UV stari. Ir svarīgi zināt, ka bērnu acis augot turpina attīstīties, tāpēc tās ļoti bojā šie kaitīgie UV stari un zili violetā gaismas daļa. “Bērniem, kam ir nepieciešamas brilles, vienas no tām noteikti varētu būt šāda veida brilles ar Transitions lēcām, kas aizsargā acis un palīdz justies ērti jebkuros laika apstākļos. Bērniem ir jāpavada daudz laika svaigā gaisā, kas ir labi gan imunitātes stiprināšanai, gan redzei. Līdz ar to ērtāk viņi jutīsies saulē, ja viņam būs šāda veida brilles, kuras apvieno gan skaidru redzi, gan pilda saulesbriļļu funkciju.” 

Lai gan klasiskās fotohromās lēcas automašīnā nekļūst tumšākas vai satumst tikai nedaudz, jo UV starus bloķē automašīnas stikls un papildu pārklājuma plēve, Fielmann optikas salonos tiek piedāvāts risinājums – lēcas Transitions XTRActive klasikas cienītājiem vai Transitions XTRActive Flash To Mirror spoguļbriļļu cienītājiem – tiem, kam patīk modernākas lietas. 

“Šīs brilles ir iecienījuši mūsdienās arī jaunieši, jo fotohromām jeb Transitions lēcam ir plaša un moderna krāsu izvēle. Pateicoties jaunākajām tehnoloģijām, briļļu lēcas maina krāsu ļoti strauji un telpā ir pilnīgi caurspīdīgas. Jaunās paaudzes Transitions XTRActive lēcas spēj tonēties arī automašīnā līdz pat 50% no to maksimālās tonēšanas spējas, jo reaģē ne tikai uz UV stariem, bet arī uz gaismas spožumu jeb intensitāti. Tas nozīmē, ja, braucot pie stūres, uzspīd saule, jūsu acis neapžilbs, jo lēcas notonēsies vajadzīgajā daudzumā. Auto vadītāji par to ir ļoti priecīgi, jo vecās paaudzes hameleoniem nebija tādas iespējas,” stāsta optikas salonu Fielmann optometriste Evija Barkāne.

Optikas salonos Fielmann redzes pārbaude ir bez maksas un visas briļļu lēcu nianses var izrunāt ar optometrsitu vai acu ārstu. Sīkāka informācija: https://fielmann.lv/transitions .

Raksts tapis sadarbībā ar Fielmann.