2020. gada 10. janvāris, 06:31

Vīra asinīm klātais Žaklīnas Kenedijas kostīms no sabiedrības tiks slēpts līdz 2103. gadam

Marika Džule

Jauns.lv

Žaklīnas Kenedijas (Jacqueline Kennedy) rozā kostīms slavens kļuva, pateicoties viņas pārsteidzošajai savaldībai un rīcībai dažus mirkļus pēc atentāta pret ASV prezidentu Džonu F. Kenediju 1963. gadā. Gaismā nākusi patiesība, kādēļ šo vēsturisko tērpu, publiski nav bijis iespējams aplūkot jau veselus 56 gadus, vēsta marieclaire.co.uk

Ikonisko modes tērpu 2003. gadā ASV Nacionālajam arhīvam ziedoja Žaklīnas un Džona F. Kenediju meita - Karolīna Kenedija. Oficiāli kostīms pieder Amerikas Savienoto Valstu arhīvam, taču līgumā ticis aprunāts, ka iestāde publiskai apskatei vēsturisko vērtību nedrīkst izlikt līdz pat 2103. gadam - tā izslēdzot iespēju, ka var tik necienītas vai pat apgānītas ģimenes locekļu sāpīgās atmiņas un gods.

Krātuves paziņojumos sabiedrībai ir teikts, ka 35. ASV prezidenta Dž. F. Kenedija asinīm klātā tērpa daļas uzglabājas speciāli veidotos konteineros, kuri pakļauti klimata kontrolei, tā saglabājot tās nevainojamā, autentiskā stāvoklī. Kā arī - ka, pienākot līgumā noteiktajam gadam, Kenediju ģimene patur tiesības atkārtoti liegt tērpa publisku izstādīšanu. 

foto: ©2002 Credit:Topham Picturepoint
Pirmā lēdija Žaklīna Kenedija. Slavenajā rozā Chanel kostīmā. Londonas lidostā, gadu pirms atentāta. 1962

Bijusī Baltā nama pirmā lēdija, 1963. gada 22. novembrī - kad tika noslepkavots viņas vīrs - prezidents Džons F. Kenedijs (John F. Kennedy), bija tērpusies rozā Chanel kostīmā ar pieskaņotu tabletes formas cepurīti.

Kenedija atraitne vispasaules ievērību guva, kad pēc vīra slepkavības atteicās šo asinīm notraipīto tērpu nomainīt uz citu, padomdevējiem stingri atbildot: "Es vēlos, lai viņi...  redz, ko ir nodarījuši Džonam!" 

foto: ddp images/Capital Pictures/FB / Vida Press
Kadrs no filmas "Džekija". Aktrise Natālija Portmane tērpusies rozā ar asinīm notraipītā Chanel kostīmā, atveidojot Žaklīnas Kenedijas personību. 2016

Dž. Kenedija palika Chanel kostīmā, kamēr notika prezidenta pienākumu pārņemšana politiķa Lindona Džonsona (Lyndon Baines Johnson) personā - tik vien kā 2 stundas un 8 minūtes pēc atentāta - lidmašīnā, Lovfildas lidostā, gan arī līdz Dž. F. Kenedija mirstīgo atlieku  nogādāšanai Vašingtonā. 

2016. gadā iznāca režisora Pablo Larēna kinofilma "Džekija" par Žaklīnu Kenediju - sava laika populārāko sievieti un stila ikonu. Filmā tiek stāstīts par vienu no traģiskākajām lappusēm ASV vēsturē - atentātu pret Dž. F. Kenediju un turpmākajām pāris dienām pēc tā. Notikumi apskatīti no Džekijas Kenedijas, kuru atveido aktrise Natālija Portmane, perspektīvas.

Žaklīnas Kenedijas saulesbrilles

Žaklīna Kenedija bija pirmā, kas sāka nēsāt lielās saulesbrilles. Šis aksesuārs savu aktualitāti nav zaudējis līdz pat šai baltai dienai.

gallery icon

Žaklīnas Kenedijas stilīgās piedurknes

Lai gan Žaklīna bija iecienījusi mazās melnās kokteiļkleitas, tērpus ar interesantu piedurkņu risinājumu viņa dievināja vēl vairāk. Pateicoties ASV pirmajai ...

gallery icon

Žaklīnas Kenedijas mazā apaļā cepurīte

Mazā apaļā cepurīte kļuva par tā laika ASV pirmās lēdijas Žaklīnas Kenedijas Onasis „firmaszīmi”. Modes mākslinieka Halsotna darinātās galvassegas Kenedijas ...

gallery icon