15 populārākās frāzes, kuras nodod - šis cilvēks ir neveiksminieks
Piemēram, ja tu mēdz atcirst: “Jā, es to jau zinu”, tad liec aiz auss - šis teikums ir vissliktākais, ko var nodarīt kopējam komandas garam. Veiksmīgi cilvēki tā vietā saka: “Jā, paldies!”
2016. gada 27. janvāris, 18:23

15 populārākās frāzes, kuras nodod - šis cilvēks ir neveiksminieks

Jauns.lv

Tev ir laba ideja? Lieliski! Taču, ja vēlies to pārvērst realitātē, ar ideju vien nepietiks, raksta lifehack.org. Ideja ir tikai aisberga redzamā daļa, taču atlikušie 90% ir tava apņēmība, gribasspēks un prasme komunicēt ar citiem. Veiksmīgi cilvēki to zina, tāpēc, lūk, 15 frāzes, kuras no viņiem nekad neizdzirdēsiet.

1. “Tas nav iespējams”

Kamēr tu nerunā par lidojošām cūkām (vārda vistiešākajā nozīmē), nav nekā neiespējama. Jo patiešām – var izdarīt visu, jau vien ieguldi tajā pietiekami daudz pūļu un neatlaidības. Tiesa, reizēm tam vajag arī jaunu skatījumu uz dzīvi. Tātad apgalvojums, ka kaut kas ir pilnībā neiespējams, patiesībā ierobežo tavu potenciālu gūt panākumus.

2. “Es pats to varu izdarīt”

Tu vari izdarīt visu, ko esi iecerējis, taču reizēm katram ir vajadzīga citu cilvēku palīdzība. Ir uzdevumi, kuru veikšanā komandas darbs ir patiešām būtisks. Un dažkārt palīdzīgas rokas ir vajadzīgas vienkārši tāpēc, lai kaut ko sasniegtu. Tikai neveiksmīgi cilvēki uzskata, ka visu var paveikt paši.

3. “Es tāpat to nedabūšu”

Pieņemsim, ka tu pretendē uz savu sapņu darbu. Taču uz šo vietu pretendē vēl simts cilvēku, bet darbu dabūs tikai viens. Tādā situācijā šī frāze ir nudien nežēlīga. Tā saka tikai neveiksmīgi cilvēki, jo šis teikums nodod, ka tu pats noniecini savus sapņus un mērķus. Viens no pretendentiem taču dabūs šo darbu. Kāpēc lai tas nebūtu tu?

4. “Viņš ir daudz gudrāks par mani”

Šī ir doma, ko pazīst daudzi cilvēki. Ir sajūta, ka apkārtējiem ir viss, bet tu pat nezini, pa kuru ceļu doties. Veiksmīgi cilvēki zina, ka tam nav nekā kopīga ar viņu pašvērtību.

Tieši otrādi – mēs visi dzīvē esam gājuši cauri dažādiem posmiem. Veiksmīgi cilvēki tos, kuri ir viņiem priekšā, uztver kā iedvesmu, nevis iemeslu sevi salīdzināt ar viņiem un sajusties nožēlojami. Šie cilvēki vienkārši ir citā dzīves posmā nekā tu. Vai varbūt iet pa pilnīgi citu ceļu. Neuzskati sevi par “otro šķiru” – salīdzinājumā ar kādu iedomātu “devīto šķiru”.

5. “Man tas rada problēmas”

Reizēm ceļā gadās šķēršļi. Taviem komandas biedriem vajag pāris dienas atpūsties vai vienkārši vajag vairāk laika uzdevuma veikšanai. Kaut arī svarīgi ir būt ar stingru mugurkaulu, nedrīkst aizmirst arī elastīgumu. Ja dusmosies par to, ka viss nenotiek, kā esi iedomājies, tas izsūks enerģiju gan tev pašam, gan tiem, ar kuriem kopā strādā.

6. “Neaizmirsti detaļas”

Kad mākslinieks rada gleznu, viņš nesāk ar detaļām. Vispirms viņš izveido skici, tad piešķir gleznai vairāk reālisma un tikai tad iedziļinās detaļās. Ja koncepcija ir lielāka par pašu dzīvi, bet tu esi ieslīdzis sīku detaļu apcerēšanā, saviem komandas biedriem tu šķitīsi ļoti sīkumains.

Detaļas, protams, ir svarīgas, bet tām būs savs laiks. Katra lieta ir jādara pareizajā brīdī, un atceries, ka arī Romu neuzcēla vienā dienā.

7. “Man patīk sava ideja”

Iespējams, tava ideja ideja ir patiešām lieliska, bet kādam citam vajadzētu būt vēl vienai ģeniālai idejai, lai jūsu kopējais projekts būtu pati pilnība. Vārdu sakot, brīnišķīgi, ja tev ir laba ideja, bet varbūt kādā aspektā tā bremzēsies, tāpēc vajag jau iepriekš nodrošināties ar plānu B.

8. “Man nevajag tavu viedokli”

Tieši otrādi – tev to vajag. Tev vienmēr vajag citu cilvēku viedokli. Tikai neveiksminieki apgalvo, ka viņiem nevajag ne padomus, ne konstruktīvu kritiku. Kāpēc? Jo veiksmīgi cilvēki zina, ka viņi nav perfekti, tāpēc viņi novērtē apkārtējo domas un zina, ka viņi var palīdzēt ieraudzīt kļūdas un negludumus.

9. “Jā, es to jau zinu”

Tātad – kāds cenšas tev palīdzēt, sakot tev to, ko jau zini vai esi pamanījis. Tev noteikti gribas atcirst, ka pats jau to zini vai esi dzirdējis? Šis teikums ir vissliktākais, ko var nodarīt kopējam komandas garam. Jo tas nekad nav konstruktīvs. Veiksmīgi cilvēki to zina un izvairās no šādām situācijām. Tā vietā viņi vienkārši pasaka: “Jā, paldies!” Jo tu taču negribi apkārtējos noslāpēt paradumu izteikt tev konstruktīvu kritiku, kura tev vajadzīga?

10. “Pagaidi, es paskatīšos savā kalendārā”

Saprotams, ka nevēlies pārcensties. Un tas absolūti nenozīmē, ka tev jāsaka “jā” visam, kas gadās ceļā. Taču šāda frāze liek domāt, ka tev nav laika vēl kaut kam. Ja kāds cenšas norunāt ar tevi tikšanos vai mēģina palīdzēt, šī frāze liks cilvēkam sajusties kā nesvarīgākam un radīs iespaidu, ka tu galīgi nenovērtē viņa laiku – tikai centies ietilpināt viņu savā pārblīvētajā dienaskārtībā.

Labāk šajā gadījumā teikt: “Jā, tas būtu patiešām lieliski. Es noskaidrošu tam piemērotāko laiku un sazināšos!” Svarīgākais – būt pozitīvam.

11. “Tev nav taisnība”

Šis ir teikums, no kura veiksmīgi cilvēki izvairās. Jo, šādi sakot, tu automātiski noliedz otra cilvēka viedokli, turklāt izdari to vienā acumirklī, pat neiedziļinoties problēmā. Šis cilvēks nāk pie tevis ar labākajiem nodomiem, viņš grib tev dot padomu. Viņš vēlētos, lai viņam ir taisnība, bet, ja tā arī nav, viņš vienkārši vēlas tev palīdzēt. Labākā atbilde būtu: “Jā, es padomāšu par to. Paldies, ka pateici.”

12. “Es nevaru”

Jau atkal – tas nenozīmē, ka visam jāsaka “jā”. Tu esi tikai cilvēks. Tomēr šī ir frāze, ko pilnībā vajadzētu izsvītrot no sava vārdu krājuma, ja centies sasniegt kādu mērķi. Tas ir tieši tas pats, kas “Tas nav iespējams”. Ja tu domā, ka kaut ko nevari, kāpēc lai to varētu kāds cits?

Vienkārši pasakot “Es nevaru”, tu atsakies no daudzām iespējām. Ja tas ir kaut kas patiešām svarīgs, kas palīdzēs tev sasniegt mērķi, tādā gadījumā – tu to vari. Ja ne, tad atbildi – “Mēs varētu to pārrunāt kādā vēlākā posmā”.

13. “Neviens nedrīkst redzēt manu darbu, kamēr es nebūšu pabeidzis”

Ja centies realizēt kādu ideju, svarīgi to ļaut redzēt tiem, kuriem uzticies. Ir svarīgi uzzināt pavisam jaunu skatījumu, jo no malas ir labāk redzami trūkumi un kļūdas.   

14. “Man nav laika atpūsties”

Vai zināji, ka Bilam Geitsam patīk spēlēt golfu? Bet Vorens Bafets spēlē havajiešu ģitāru. Merila Strīpa lielu daļu sava brīvā laika veltī adīšanai. Dzīve reizēm ir ļoti saspringta, bet veiksmīgi cilvēki zina, cik svarīgi ir atrast laiku vaļaspriekam un nodarboties ar kaut ko, kam nav nekā kopīga ar taviem mērķiem. Ir svarīgi “pārstartēt programmatūru” un reizēm ļaut smadzenēm atpūsties, jo citādi vari pārdegt.

15. “Tas ir neprāts”

Tikai neveiksmīgi cilvēki lieto šo frāzi – jo tā ne vien noskaņo negatīvi, bet arī jebkuras iespējamās kļūdas vai neveiksmīgos mēģinājumus uzreiz noveļ uz “likteņa pirkstu”, proti, vaino tajā ārējus apstākļus. Veiksmīgi cilvēki zina, ka reizēm viss nenotiek tā, kā plānots. Taču viņi turpina virzīties uz priekšu un atkal mēģina, nevis sāk bailīgi raustīties. Ne jau visiem izdodas uzreiz. Taču pa īstam esi zaudējis vien tad, kad vairs necelies un pārstāj censties atkal un atkal.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock