foto: Shutterstock
Pīlingi, skrubji un maskas: beržam nost ziemu!
Agrs pavasaris ir īstais laiks, kad sākt attīrīt ķermeņa un sejas ādu no biezā ragveida slāņa, ko „uzaudzējis” ziemas dzīvesveids: biežā uzturēšanās telpās, sausais gaiss, mainīgie laika apstākļi, mazkustīgums, trekni un saldi ēdieni...
2017. gada 20. marts, 10:02

Pīlingi, skrubji un maskas: beržam nost ziemu!

Jauns.lv

Ja āda šķiet pārāk pelēcīga, nespodra, poraina, sausa un zaudējusi dabisko mirdzumu, tad zini, pašlaik ir piemērotākais laiks, lai sagādātu tai kopjošu skaistuma kūri.

Slikta sejas krāsa? Pārbaudi veselību!

Pirms izvirzi sev jaunus mērķus skaistuma vārdā, sāc ar vispārējo veselības pārbaudi – ādas izskats no tās stāvokļa ir pilnībā atkarīgs. Vizītes pie kosmetologa un piemērotas kosmētikas izvēle ir tikai papildekstras, kas gādā par ādas uzturēšanu formā. Ja āda ir netīra, iekaist, izsausē, kļūst bāla, iespējams, vainojami gremošanas sistēmas vai vielmaiņas darbības traucējumi.

Ādas krāsu un izskatu būtiski ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas, kā arī elpošanas orgānu slimības, kas kavē skābekļa piegādi šūnām. Visbiežāk vainojamas pārmērības, ko vieš straujais dzīves ritms – neizgulēšanās, stress, stingras diētas, pārēšanās, smēķēšana, liela fiziskā slodze, mazkustība un skābekļa trūkums.

Ieteikums: vienkāršākais paņēmiens, kā strauji uzlabot sejas ādas izskatu, stundu dienā atvēli pastaigai vai fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā.

Attīri ādu, ņemot talkā skrubi vai pīlingu  

Agrs pavasaris ir īstais laiks, kad sākt attīrīt ķermeņa un sejas ādu no biezā ragveida slāņa, ko „uzaudzējis” ziemas dzīvesveids: biežā uzturēšanās telpās, sausais gaiss, mainīgie laika apstākļi, mazkustīgums, trekni un saldi ēdieni... Jaunām sievietēm, ja vien nav kādas īpašas veselības problēmas, dabiskā ādas nolobīšanās un atjaunošanās notiek ļoti vienmērīgi un pat nemanāmi.

Tomēr gadu gaitā apkārtējās vides ietekmē uz ādas veidojas aizsargslānis, kas pakāpeniski kļūst biezāks un pats vairs vienmērīgi nenolobās. Tāpēc ādai vajadzīga palīdzība, talkā ņemot  skrubi vai pīlingu. Ja to nedara, sabiezējusī ādas virskārta var kļūt par gandrīz nepārvaramu šķērsli, un aktīvās vielas, ko satur krēmi un citi kosmētiskie līdzekļi, netiek tai cauri.

Pīlingi: sastāvs atšķirīgs, princips – viens!

Pēc sastāva un iedarbības mājās lietojamos pīlingus var dalīt divās grupās: mehāniskajos, kas satur abrazīvas daļiņas, piemēram, sasmalcinātas sēkliņas, riekstus vai valriekstu čaumalas, un bioloģiskajos, kuru galvenie komponenti ir aktīvie fermenti, enzīmi un augļskābes.

Jebkura pīlinga un skrubja galvenais uzdevums ir attīrīt ādas virskārtu no atmirušajām šūnām, lai veicinātu tās atjaunošanos. Pēdējos gados kļuvuši populāri kombinētie līdzekļi, kas satur gan abrazīvas daļiņas, kas mehāniski atbrīvo ādu no atmirušajām šūnām un attīra poras, gan bioloģiski aktīvas vielas, kas stimulē olbaltumvielu un taukvielu sadalīšanos un noloba raga kārtiņu.

Nepārcenties: skrubējies ne biežāk kā reizi nedēļā!

Dažkārt šķiet, ka, attīrot ādu katru otro dienu ar skrubi, tā kļūs tīrāka un skaistāka, bet tā nu tas nav. Atmirušās šūnas, kas nonāk ādas virspusē un veido ragveida slānīti, noteiktā biezumā nepieciešamas ādas aizsargfunkcijām, tāpēc ādu ne uz sejas, ne uz ķermeņa nevajadzētu skrubēt un pīlingot biežāk kā reizi nedēļā.

Lieka pārcentība var kairināt, noberzt kaut ko par daudz, padarīt ādu viegli ievainojamu. Pārāk biežas vai spēcīgas iedarbības rezultātā var parādīties arī apsārtumi, izsitumi un sākties pastiprināta ādas lobīšanās. Īpaši uzmanīgi jāizturas pret sausu ādu, tai piemērotāki bioloģiskie pīlingi, kuru sastāvā ir dabiskās augļskābes, kas šķīdina atmirušo raga slānīti un bez nekādas mehāniskas beršanas efektīvi attīra ādu.

Taukainai sejas ādai labi piemēroti līdzekļi ar sīkām abrazīvām daļiņām, kas pastiprina berzējošo efektu vai masāžu, attīra poras no tauku nosēdumiem, noņem raga kārtiņu un stimulē ādu atjaunotnei.

Svarīgākais – pareiza tehnika

Pīlingu un skrubi klāj uz mitras ādas un maigi iemasē ādā ar vieglām apļojošām kustībām, ievērojot principu – virzienā uz sirdi. Īpašu uzmanību pievērs raupjām un sausām vietām, piemēram, apakšstilbiem, kur apkures un zeķbikšu sezonā āda gandrīz nolobījusies no sausuma.

Vārīgās zonas: klājot uz sejas, atceries, ka pīlingu nedrīkst lietot uz ādas ap acīm. Ar īpašu maigumu skrubē ādu uz krūtīm, kakla un dekoltē zonā, jo tur tā ir plānāka nekā citur.

Der zināt: ja pirmoreiz lieto bioloģisko pīlingu, skābes, ko tas satur, var izraisīt ādā vieglu kņudoņu un pat apsārtumu. Nebīsties, tas ir labi un pareizi, tā jau iepriekš paredzēts.

Dziļai poru attīrīšanai ar skrubi ir piemērota pirts. Siltums atver poras un sekmē to attīrīšanos no šlakvielām.

Pēc pīlinga āda paliek it kā atvērta. Lai to aizvērtu, nepieciešams kāds kopjošs kosmētisks līdzeklis. Noskalo to ar remdenu jeb vēsu ūdeni, sejai papildus uzliec masku, pēc tam krēmu, bet ķermeņa ādu noteikti iezied ar mitrinošu krēmu vai eļļu ķermeņa kopšanai. Vieglā masāža ar pīlingu un pēc tam ar krēmu iekustina ādā asinsriti, kas gādā par skābekļa piegādi, toksīnu izvadīšanu un veicina aktīvo vielu uzsūkšanos.

Pīlings neder apsārtušai, iekaisušai, arī tikko depilētai ādai, jo tas var saasināt iekaisīgos procesus.

Dod priekšroku dabiskajam

Speciālisti iesaka veikt profesionālu pīlinga kursu salonā, kur procedūrās izmanto iedarbīgus līdzekļus, ko papildina masāžas vai mūsdienīgas aparātu procedūras, tāpēc efekts ir labāks un noturīgāks. Ja izlem tikt galā pašas spēkiem, konsultējies ar kosmētiķi par piemērotāko ādas kopšanas programmu mājās vai arī ielūkojies gatavo produktu klāstā, droši iztincini pārdevēju par produkta labajām īpašībām.

Ieteikums: pievērs uzmanību dabiskas izcelsmes produktiem, pašlaik skaistumkopšanas jomā aizvien vairāk ķīmiskos un sintētiskos sastāvus aizstāj ar dabiskām vielām.

Pagatavo skaistumkopšanas līdzekļus pati!

Taupības apstākļos vienmēr noder tautas skaistumkopšanas līdzekļi, kas dod brīnišķīgu efektu, jo tie vienlaikus darbojas gan kā pīlings, gan kā maska. Šim nolūkam der medus, kafijas un auzu pārslu pīlingi, tu vari izmantot dažādus samaltus vai citādi sasmalcinātus graudiņus, sēkliņas, riekstus, sarīvētu kaltētu rupjmaizi, sāli, mālus, samaltas riekstu čaumalas, jaunos dzinumus, asniņus un zaļumus. Samaisot jebkuru sastāvdaļu ar augļiem, dārzeņiem, augu eļļu, skābpiena produktiem, olas dzeltenumu, tu iegūsi līdzekli, kas attīrīs ādu un padarīs to gludāku, maigāku un elastīgāku. Arī ar dabiskajiem produktiem esi saudzīga, jo ar vienu un to pašu līdzekli iespējams veikt gan maigu pašmasāžu, gan arī norīvēt ādu līdz asinīm.

Ierosmei: skaistuma pīlings – maska

Pārgriez uz pusēm sulīgu augli un ar tā mīkstumu bagātīgi iesmērē sejas un ķermeņa ādu. Labākam efektam dari to vairākas reizes. Der jebkurš – apelsīns, citrons, greipfrūts, kivi, vīnoga.  Pēc 5 – 10 minūtēm noskalojies remdenā ūdenī un iemasē ādā krēmu. Dabiskās augļskābes maigi atver un iztīra poras, vienlaikus savelk ādu, padarot to gludāku un mirdzošāku.

Masāža no iekšpuses

Ja āda ir pārāk sausa un lobās, iespējams, tu dzer par maz ūdens. Dzert dienas laikā vajag daudz. Tas stimulēs vielmaiņu, vienlaikus veiks labu masāžu no ķermeņa iekšpuses un pakāpeniski attīrīs organismu. Izmēģini: dienā izdzer apmēram sešas glāzes tīra ūdens. Viedokļi – aukstu vai siltu – ir atšķirīgi, tāpēc labāk dzer to istabas temperatūrā, tā zinot, ka vismaz nenodarīsi pāri organismam. Pacenties lielāko daļu ūdens izdzert līdz pulksten vieniem, diviem dienā, tad nieres darbosies aktīvāk. Sākot dzert pietiekami daudz tīra ūdens, organisma attīrīšanas sistēmas strādās aizvien labāk. Drīz vien samazināsies tūska, āda kļūs elastīgāka un tvirtāka. Ja ūdens dzeršana tev sagādā grūtības, sākumā izturies pret to kā pret zālēm, kas jālieto tāpēc, ka ārsts lika. Organismam drīz vien iepatiksies, un tas pats jau prasīs savu kārtējo devu.

Sandra Puntule / Foto: Shutterstock

Tēmas