Saule tūbiņā: kā uzklāt un nomazgāt paštonējošos līdzekļus
Ja nosauļoties vēl nav bijis laika vai nevēlies ilgi gulēt saulē, skaistu brūnumu radīs paštonējošā kosmētika.
2016. gada 30. maijs, 07:10

Saule tūbiņā: kā uzklāt un nomazgāt paštonējošos līdzekļus

Jauns.lv

Saule, jūra, pludmale – skan lieliski, praksē - vēl labāk. Taču - ko darīt tiem, kuriem neizdodas izbrīvēt laiku saules vannām? Iegūt skaistu iedegumu palīdzēs solārijs, tūlītēja iedeguma procedūra vai paštonējošie līdzekļi. Ar paštonējošo līdzekļu iespējām iepazīstina skaistuma portāls intensa.pro.

Kosmētikas ražotāji ir paveikuši neiespējamo – ievietojuši sauli īpašā krēmā vai sprejā, kuru uzklājot āda iegūst viendabīgu zeltainu iedegumu, kas neprasa lielus finansiālus ieguldījumus.

Kā darbojas paštonējošie līdzekļi

Paštonējošo līdzekļu iedarbība ir balstīta uz ādas raga slāņa šūnu iekrāsošanas. Pēc tonējoša krēma vai spreja uzklāšanas āda pakāpeniski kļūst tumšāka, iedarbība pastiprinās pēc pāris stundām. Mākslīgā iedeguma „no tūbiņas” efekts uz ādas turas no 3 līdz 7 dienām, tad ādas virsējas šūnas nolobās, līdz ķermenis iegūst savu sākotnējo toni.

Skaistums bez upuriem – vai iespējams?

Kad paštonējošie līdzekļi ienāca skaistumkopšanas industrijas tirgū, galvenais ražotāju sauklis bija produkta nekaitīgums, atšķirībā no pārējiem iedeguma iegūšanas veidiem. Vieni metās pirkt lētākos produktus (kāpēc jāpārmaksā, ja katrs ražotājs skandina par nekaitīgumu?), citi saka konsultēties ar speciālistiem un pētīt sastāvu. Viedokļi dalījās: viens sūdzējās par izsitumiem, cits kļuva par plankumainu tīģeri, trešais ieguva burkāntoņa iedegumu, tomēr daudziem arī izdevās iegūt viendabīgu un skaistu ādas toni.

Pērkot paštonējošo līdzekli, neuzķerieties uz pievilcīgu cenu un lielām atlaidēm. Dermatologi neiesaka lietot lētus, mazpazīstamu ražotāju līdzekļus, jo lētas izejvielas līdzekļa sastāvā var izraisīt alerģiju. Pievērsiet uzmanību, ka mūsdienās tiek piedāvāti līdzekļi, kas ne tikai piešķirs ādai vēlamo iedegumu, bet arī sniegs ādai kopšanu – mitrinās, baros, aizsargās no ultravioletā starojuma. Pašiedeguma līdzekļu kaitīguma medicīniskie pētījumi rāda, ka paštonējošie līdzekļi nekaitē veselībai.

Nopietnākais, kas var notikt – ādas viegla atūdeņošanās, ko viegli var novērst ar kosmētiskajām eļļām un pieniņu.

Lietošanas biežums

Kā jebkurš sintētiskais līdzeklis, arī paštonējošie ir ādai nedabiska vide, tāpēc to regulāra lietošana nav vēlama. Nelietojiet ādas mākslīgā iedeguma līdzekļus biežāk par 2-3 reizēm nedēļā. Neklājiet uz jutīgas ādas līdzekli, kura krāsvielu daudzums sastāvā pārsniedz 5%, jo pārāk koncentrētie līdzekļi sausina ādu.

Kā uzklāt paštonējošo līdzekli?

Uz paštonējošo līdzekļu iepakojuma vienmēr atradīsiet uzklāšanas instrukciju, taču jāņem vērā, ka pirms līdzekļa uzklāšanas āda jāsagatavo.

Dažas dienas pirms procedūras parūpējieties par ādas intensīvu mitrināšanu (īpaša uzmanība jāpievērš roku un kāju ādai). Atcerieties, ka iedarbīgāka mitrināšana ir uzreiz pēc dušas. Uz elkoņiem un ceļgaliem trīs dienas pēc kārtas uzklājiet taukainu krēmu.

N.B! Ja uzklāsiet losjonu uz sausām, atūdeņotām ķermeņa daļām, būtiski pieaug iespēja, ka iedegums izskatīsies nedabiski.

Pirms uzklājat līdzekli, apstrādājiet ādu ar skrubi – tas nepieciešams paštonējošā līdzekļa noturībai. Ideālai līdzekļa uzklāšanai ieteicams veikt epilāciju.

Pats galvenais – paštonējošā līdzekļa uzklāšanas laikā pārbaudiet līdzekli uz alerģiskām reakcijām, jo īpaši, ja lietojat līdzekli pirmo reizi.

Kā nomazgāt paštonējošo līdzekli?

Vispirms iztvaicējiet ādu, tad paberziet ar cietu sūkli. Izmantojiet pīlingu vai skrubi (iedarbīgs un dabisks palīgs būs skrubis no maltās kafijas, to var pievienot dušas želejai). Noņemt iedegumu no sejas var ar māla maskas palīdzību. Maska gaišina ādu un izlīdzina toni.

Intensa.pro / Foto: Shutterstock