Jelgavas tornī notiks lekcija par vīrieša tautastērpa darināšanu
Lekcijā tiks stāstīts par 19.gadsimta vīrieša tautastērpa darināšanu.
2016. gada 1. septembris, 19:51

Jelgavas tornī notiks lekcija par vīrieša tautastērpa darināšanu

Jauns.lv

Jelgavas Sv.Trīvienības baznīcas tornī turpinās lekciju cikls par latviešu tautastērpu. Ceturtdien, 8.septembrī, pulksten 18 lekcijā tiks stāstīts par 19.gadsimta vīrieša tautastērpa darināšanu, komplektēšanu un rotāšanu. Lekciju vadīs Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece Dr. hist. Aija Jansone.

Tematisko lekciju cikls par latviešu tautastērpu Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī ir iespēja ikvienam iegūt pamata zināšanas par tautas tērpa vēsturi un tā komplektēšanu mūsdienās. Iepriekšējās lekcijās uzsvars tika likts uz sieviešu tautas tērpa detaļām, bet šoreiz īpaša uzmanība tiks pievērsta vīrieša tautas tērpa darināšanai un rotāšanai.

Lekcijas laikā A.Jansone stāstīs par līdz mūsdienām saglabātiem rakstītiem, zīmētiem un lietiskiem avotiem par vīriešu kārtas zemnieku darba un goda apģērba attīstību Latvijas teritorijā 19. gadsimtā. Lekcijā varēs uzzināt, kā vīriešu tautas tērpa komplektējums, darināšana un rotāšana attīstījusies tradīciju maiņā, kā arī par tā sagādes priekšnosacījumiem un valkāšanas kārtību.

Lekcija “Tautastērps vīrietim” norisināsies ceturtdien, 8.septembrī, pulksten 18 Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī, Akadēmijas ielā 1. Dalības maksa 3 EUR, ģimenei (2 pieaugušie un 1 vai vairāk bērni) 8 EUR, pirmskolas vecuma bērniem bez maksas. Vairāk informācijas un pieteikšanās nodarbībai pa telefonu 63005445 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv. Nākamās lekcijas cikla ietvaros plānotas 13.oktobrī un 10.novembrī.

Regīna Zommere/Publicitātes foto