Fantastisks foto projekts, kas liks aizdomāties! Puisis apceļo pasauli un fotografē cilvēku guļamistabas
Džons savā mākslā koncentrējas uz cilvēktiesībām un valstu attīstības problēmām. Fotogrāfa mērķis ir vizuāli parādīt nevienlīdzību, kas mūsdienu sabiedrībā joprojām ir realitāte. 
2016. gada 2. oktobris, 06:15

Fantastisks foto projekts, kas liks aizdomāties! Puisis apceļo pasauli un fotografē cilvēku guļamistabas

Jauns.lv

Franču un dienvidāfrikāņu izcelsmes fotogrāfs Džons Tekvrejs (John Thackwray) pārsteidzis pasauli ar patiesi aizraujošu fotoizstādi. Mākslinieks sešu gadu laikā apceļojis 55 valstis un apkopojis unikālus kadrus no sastapto un iepazīto cilvēku privātākajām telpām – guļamistabām. Aplūkojot fotomākslinieka darbus, jāsaka, ka  kontrasts, kas redzams tradīcijās, stilā un dažādu valstu cilvēku labklājībā patiesi liek aizdomāties.

Sarunā ar Kasjauns.lv talantīgais fotogrāfs atklāj, ka viņu vienmēr interesējusi cilvēku kultūras un dzīvesveidu dažādība. Pavadot sešus gadus ceļā, viņš ne vien fotografējis cilvēkus to mājokļos, bet arī runājies ar tiem, iztaujājot par problēmām un trūkumiem, kas ļaudis dažādās valstīs nomāc ik dienas. „Katrā valstī cenšos parunāties ar 40 līdz 60 cilvēkiem, vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Koncentrējos gan uz bagātajiem, gan nabagajiem,” stāsta Džons.

Viņš atklāj, ka 95% laika nācies patērēt atrodot, iepazīstot un pierunājot cilvēkus uz sadarbību – pati fotografēšana bijusi šī pasākuma mazākā daļa: „Pārsvarā sazinājos ar cilvēkiem caur sociālajiem tīkliem vai nevalstiskajām organizācijām, taču reizēm vienkārši jautāju, satiekot cilvēkus uz ielas. Dažās vietās šāda pieeja gan ir diezgan bīstama. Projekta laikā izdevās pilnveidot savas komunikācijas prasmes – iemācījos tuvoties un uzrunāt dažādus cilvēkus.”

„Pasaule ir netaisnīga”

Strādājot pie sava foto-projekta, Džons secinājis, ka pasaule ir netaisnīga. Tiesa gan viņu izbrīnījis tas, ka cilvēki bieži vien jauc komfortu ar patiesu laimi. „Nabadzīgajos reģionos esmu sastapis daudz vairāk smaidošu cilvēku nekā pārtikušajās valstīs,” stāsta Džons. Viņam pašam visvairāk sirdī iespiedusies Irānas jaunatne un tās aktīvā cīņa par savām tiesībām, taču spilgtus iespaidus atstājuši apgarotie indieši, viesmīlīgie krievi un dzīves stilā trakie japāņi. Kopumā Džona projektā piedalījušies 1200 jaunieši no 55 valstīm. Fotoalbumu ar nosaukumu „Mana istaba, Paaudzes portrets” mākslinieks plāno izdot šī gada beigās un tajā būs ietvertas 100 speciāli izvēlētas fotogrāfijas. Vairāk par mākslinieka projektu var uzzināt viņa tīmekļa vietnē.


Kasjauns.lv/Foto: John Thackwray