Bērni
2014. gada 25. janvāris, 01:26

Bērnu slimnīcā ieviesta jauna mugurkaula deformācijas ārstēšanas tehnika

Jauns.lv

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mugurkaula ķirurgi sadarbībā ar vācu ortopēdu Stefanu Krebu vakar, 23.janvārī, 16 gadus vecai jaunietei veikuši minimāli invazīvu skoliozes operāciju, informēja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Skolioze ir mugurkaula izliekums uz sāniem, kuru pavada skriemeļu rotācija, kas neiztaisnojas, mainot ķermeņa pozu. Šī slimība skar trīs līdz četrus bērnus no 1000, un 15% no viņiem slimība progresē.

Mugurkaula ķirurgs Jānis Osītis stāsta, ka lielākoties skoliozes operācijas tiek veiktas, pieeju mugurkaulam veidojot ar plašu griezienu pa muguras viduslīniju, praktiski visā tā garumā - 25 līdz 40 centimetrus. Tomēr atsevišķos gadījumos, kad deformācija ir krūšu daļā un nepārsniedz noteiktu robežu, piemērotāk ir izvēlēties minimālu invazīvu tehniku, proti, fiksēt mugurkaulāju no priekšpuses caur salīdzinoši nelielu griezienu - 12 līdz 15 centimetru. Šāda metode pielietota 16 gadus vecās jaunietes ārstēšanā un pirmo reizi Bērnu slimnīcā.

Nākotnē aptuveni katru ceturto gadījumu varētu operēt šādā veidā, prognozē Osītis.

Bērnu slimnīcā gada laikā tiek veiktas aptuveni 1500 ortopēdiskas operācijas, no tām 50 ir dažādu iedzimtu un iegūtu mugurkaula deformāciju, kā arī traumu operācijas.

LETA