Augstās modes nedēļa Parīzē – saldais ēdiens stila gardēžiem. FOTO
Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētājs Končita Vursta demonstrē vakartērpu modes nama Jean Paul Gaultier skatē.
2014. gada 10. jūlijs, 14:26

Augstās modes nedēļa Parīzē – saldais ēdiens stila gardēžiem. FOTO

Jauns.lv

Šonedēļ Parīzē norisinājās 2014.gada rudens sezonas augstās modes nedēļa, kurā skatītājus priecēja sapņaini skaisti tērpi, frizūras un aksesuāri. Ne sezonu neiztikt bez pārsteigumiem – šoreiz zīmola Jean Paul Gaultier skati noslēdza greznā vakartērpā ģērbies modelis-transvestīts Končita Vursta, kas plūca uzvaras laurus aizvadītajā Eirovīzijas dziesmu festivālā.

Končita Vursta izrādīja pēdējo tērpu Jean Paul Gaultier skatē. Šis gods parasti pietaupīts dizainera iemīļotākajai modelei. Iepriekšējās modes nama skates noslēgusi burleskas dejotāja Dita fon Tīza un dziedātāja Beta Dito. Dizainers Žans Pols Gotjē teatrāli nokrita uz ceļiem Vurstas priekšā un ļoti dramatiskā manierē pauda apbrīnu dziedātājam, kam šis bija pirmais uznāciens uz modes mēles.

„Es vienmēr esmu teicis, ka skaistums slēpjas atšķirīgajā,” pārdomās dalījās Gotjē. „Končita mums visiem pārādījusi, ka ir neapturama. Viņai ļoti piestāv vakartērpi. Viņa ir augstās modes sieviete.”

Bārdainais transvestīts Končita Vursta kļuva slavens ar piedalīšanos Eirovīzijas dziesmu konkursā, kur viņš ar dziesmu „Rise Like a Phoenix” pārstāvēja Austriju.

Taču Vurstas uznāciens nespēja aizēnot pasakainos tērpus, kas tika izrādīti modes nedēļā. Zīmoli Giogrio Armani Prive un Jean Paul Gaultier bija devuši priekšroku pavedinošajai sarkanās un melnās krāsas kombinācijai, savukārt Giambattista Valli skatē dominēja gaišas krāsas un gaisīgi, plandoši audumi, kas rosināja romantisku noskaņu.

Modes pasaule dalāma divos līmeņos. Pirmais ir pret-a-porter jeb valkājamā mode. Dizaineri rada tādus tērpus, kas varētu patikt lielam skaitam potenciālo pircēju, tāpēc arī tie tiek saražoti daudzos eksemplārus. Turpretī haute couture jeb augstā mode pieļauj dizainera vispārdrošāko ideju brīvu lidojumu. Šie tērpi vienmēr ir iespaidīgi, lai arī ne vienmēr var lepoties ar praktiskumu. Tos visbiežāk pēc pasūtījuma pašuj vienā eksemplārā.

Tāpēc augstās modes nedēļa ir modes pasaules augstākā pilotāža, kur katrs tērps drīzāk uztverams kā mākslas darbs, nevis tikai apģērbs.

Tādi tradīcijām apvīti modes nami kā Chanel un Christian Dior darbojas abos līmeņos, piedāvājot pircējiem gan masveida produkciju, gan individuālos pasūtījumus. Šogad augstās modes tērpus izrādīja arī zīmoli Versace, Giambattista Valli, Giorgio Armani Prive, Valentino un Viktor&Rolf.

Kasjauns.lv / Foto: All Over Press