7 nevajadzīgas lietas - tās nepērkot, var ietaupīt naudu
Pirms pirkt pārmērīgi greznu un dārgu tērpu, padomā cik reizes dzīvē tu to uzvilksi.
2014. gada 2. decembris, 19:15

7 nevajadzīgas lietas - tās nepērkot, var ietaupīt naudu

Jauns.lv

Sūdzēties par mazu algu, pensiju, neesošiem pabalstiem un kompensācijām mūsdienās ir tik ierasti, ka cilvēks, kurš ar savu finanšu stāvokli ir apmierināts, pārējiem jau sāk šķist aizdomīgs. Tomēr, neraugoties to, daudzi regulāri turpina šķiesties ar naudu, pērkot lietas, bez kurām patiesībā var mierīgi iztikt. Kaut arī līdz Ziemassvētkiem vēl dažas nedēļas, nevajadzīgo priekšmetu pirkšana jau notiek pilnā sparā.

Tāpēc, kamēr maciņā vēl nesvilpo vējš, "Business Insider" piedāvā likt aiz auss divus vienkāršus padomus:

1. Nepērciet preces, kuras izmantosiet tikai vienreiz dzīvē. Un varbūt vispār ne reizi.

2. Nepērciet preces ar atlaidi, ja tās nepirktu arī par pilnu cenu.

Lūk, pirkumi, par kuriem nevajadzētu tērēt savu naudu:

Grezni un dārgi svētku tērpi

Balles, oficiālas pieņemšanas, citi svinīgi pasākumi - lieliska iespēja uzvilkt fraku, smokingu vai uzpucēties apburošā vakarkleitā. Taču padomāsim loģiski -  cik reizes dzīvē jūs to uzvilksiet? Izlaidums, tuvu draugu vai radinieku kāzas, bēres...  Jā, daudzi no mums uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt gadījumus, kad vajadzēs šādu apģērbu, taču tērē naudu, to iegādājoties.

Kam tas vajadzīgs, ja internetā var atrast neskaitāmas iestādes un organizācijas, kuras nodarbojas ar tērpu īri? Turklāt pat iespaidīgs kostīms vai visšikākā vakarkleita izīrējot maksās nesalīdzināmi lētāk nekā pērkot. Turklāt katru reizi varēsiet ierasties citā apģērbā.

Smalka virtuves tehnika

Visdažādākās sulu spiedes, popkorna, maizes un saldējuma gatavošanas mašīnas.. Reklāmas ir tik vilinošas, ka tā vien šķiet – kāds no šiem agregātiem (vai pat visi) noteikti būtu vajadzīgs tavā virtuvē vai vismaz kā Ziemassvētku dāvana tuviniekiem. Tomēr, ja jūs kaut reizi esat saņēmis dāvanā fondī komplektu vai nopircis dārgo citrusaugļu sulu spiedi, jūs jau zināt, par ko ir šis stāsts.

Kur tagad ir šis novatoriskais aparāts, kas lieliski veic vienu funkciju? Pareizi – pēc tam kad nedēļu vai divas esam kā bez prāta dzēruši svaigi spiestu sulu vai rīkojuši fondī ballītes draugiem, mēs šo ierīci iegrūžam virtuves skapīša vistālākajā plauktā un pieskaramies tikai tāpēc, lai noslaucītu putekļus. Protams, tas nenozīmē, ka pie rīvētiem burkāniem iespējams tikt bez rīves, taču – vai nav tā, ka virtuvē visbiežāk mēs lietojam visparastāko nazi?

Tāpēc – pirms tērējat savu naudu par virtuves tehniku, apdomājiet kārtīgi!

Recepšu grāmatas

Tās ir dārgas, skaistas, iedvesmojošas un dažreiz arī noderīgas. Taču – būsim godīgi –recepšu grāmatas zaudē savu aktualitāti. Jebkurš savā datorā, viedtālrunī vai planšetdatorā atradīs veselu pārbagātību ar receptēm, kas būs pilnīgi bez maksas, turklāt – papildināts ar foto. Un vēl - pirms tu šo recepti izmēģini, vari izlasīt arī cilvēku atsauksmes komentāros, kas ievērojami samazina risku kulinārajā jaunradē nošaut galīgi greizi.

Saki godīgi – kad tu pēdējo reizi gatavoji vakariņas, atšķirot kādu no tām grāmatām, kas, klātas ar putekļu un tauku kārtiņu, rindojas tavā virtuves plauktā? Pie tam - katra no šīm grāmatām maksā summu, par kuru veselu nedēļu var pabarot visu ģimeni. Un ēdienu gatavošanā izmantot universālo un ļoti mīļo recepti: „Tā darīja mana vecmāmiņa”.

Vannas sāls un sveces

Ne tikai sāls. Dažnedažādi eksotiski iesaiņoti vannas prieciņi, eļļiņas, smaržīgas ziepītes, burbuļi vienkārši izvelk naudu no mūsu maciņiem. Jā, protams, - tie ir skaisti, estētiski un - teorētiski noderīga dāvana ikvienam. Diemžēl tikai teorētiski.

Patiesībā lielākā daļa šādu priekšmetu tā arī noguļ neatvērti plauktos, līdz kādu dienu tiek vienkārši aizmesti prom. Skaista emocionāla vērtība, bet ne lētāk nebūtu vienkārši uzdāvināt apsveikumu kartīti?

Sveces? Taisnība, tas ir svarīgs interjera elements – mājīguma un siltuma radīšanai. Taču, ja esam sveču cienītāji, tad, visticamāk, tās iegādājamies paši. Vai kāds atceras, kad pēdējo reizi aizdedzinājām to superdārgo, radinieku dāvināto smaržīgo sveci? Jo, lai radītu romantisku atmosfēru, pietiek ar visvienkāršākajām lētākajām svecēm, kuras mājās patiesībā vienmēr tāpat jau ir.

Elektriskie darbarīki

Ja vīrietim mājās nav urbja, skrūvgrieža un āmura, viņš nevar sevi saukt par īstu mājas saimnieku, vai ne? Bet vai tas nozīmē, ka viņam būs vajadzīga arī slīpmašīna, pulētājs, kniedējamais aparāts vai elektriskā ēvele?

Pirkt specializētos elektroinstrumentus, kas nepieciešami labi ja vienu reizi dzīvē, ir ne vien dārgs, bet arī neracionāls prieks - galu galā tie aizņem tik dārgo telpu mūsu dzīvoklī.

Tajos retajos gadījumos, kad mūsdienu vīrietim patiešām ieniezas rokas pielikt plauktiņu pie sienas vai mājās kaut ko paremontēt, daudz gudrāk ir darbarīkus vienkārši izīrēt.

Bērnu rotaļlietas

Šausmas! Vai tiešām tūlīt būs ieteikums nepirkt bērnu rotaļlietas? Nē, tas nav iespējams, - galu galā rotaļlietas taču bērniem ir vairāk vajadzīgas nekā gaiss, brokastis un vanna, kopā ņemti!

Mēs neiesakām bērnus atstāt bez dāvanām vai nedot viņiem rotaļlietas. Taču dzīve pierāda: lai cik vērtīgas, interesantas vai labas spēles bērnam mēs nopirktu, viņš ar tām spēlēsies divas nedēļas, un tad atkal vēlēsies kaut ko citu. Tas ir normāli.

Neesam tik bagāti, lai ik pēc divām nedēļām bērniem pirktu jaunas rotaļlietas, un patiesībā šī dāvana ir tikai izīrēts divu nedēļu miers jums pašiem un laime jūsu bērniem. Tāpēc varbūt ir vērts aprunāties ar draugiem, radiem un kolēģiem, kuriem ir bērni līdzīgā vecumā kā jūsu atvases, un vienkārši apmainīties ar rotaļlietām, kas vieniem ir apnikušas, bet citi mazie par tām nākamās divas nedēļas būs stāvā sajūsmā?

Ļoti laba atlaide

Jā, tieši atlaides. Jo, kad veikalā apstājās un sākam aplūkot priekšmetu, kuru grezno spilgts uzraksts "80 procentu atlaide”, mēs esam ieinteresējušies nevis par preci, bet gan... par atlaidi.

Visas lietas, kuras pasaulē pārdod, var iedalīt 2 kategorijās – vajadzīgās lietas un nevajadzīgās lietas. Kategorija „ar atlaidi” neeksistē. Tāpēc rīkosimies gudri, nepērkot nocenotu preci, par kuru nebūtu gatavi maksāt „pilnu cenu”. Punkts.

Un nekādu „varbūt noderēs”. Jo uz nevajadzīgo preci no šīs frāzes attiecas tikai vārds „varbūt”. Otra frāzes daļa „noderēs” vienmēr attiecas uz iztērēto naudu.

Šie bija „Business Insider“ ieteikumi, taču esam pārliecināti, ka jums ir savas gudrības. Lūdzu, padalieties ar savu taupīšanas vai tērēšanas pieredzi komentāros!

Kasjauns.lv / Foto: All Over Press