foto: LETA/Gatis Dieziņš
Teātris meklē zīdaiņus topošajai izrādei. Pieteikti jau vairāk nekā 70 jaundzimušie; daļa sabiedrības norāda uz bērnu tiesību pārkāpumiem
Bērni
2024. gada 23. aprīlis, 12:50

Teātris meklē zīdaiņus topošajai izrādei. Pieteikti jau vairāk nekā 70 jaundzimušie; daļa sabiedrības norāda uz bērnu tiesību pārkāpumiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nedēļas nogalē "Facebook" un "X" lietotāju kontus pāršalca ziņa, ka Dailes teātris ir savas jaunākās aktrises meklējumos.

Viena no Latvijas lielākajiem teātriem "Facebook" kontā 19. aprīlī tika ievietota ziņa, ka tiek meklēta tikko dzimusi meitenīte (līdz 5 mēnešu vecumam) topošajam jauniestudējumam.

Sociālo tīklu lietotāju viedokļi dalījās divās nometnēs. Vieni metās pretoties šai iecerei, norādot vairākus iespējamus scenārijus, kā šo metodi varētu aizvietot ar kaut ko pieņemamāku. Savukārt, otrā puse steidzās sūtīt pieteikumus, lai paplašinātu savu vai paziņu mazuļu mākslinieciskās biogrāfijas. 

Liela daļa viedokļu pausti tieši sociālajos tīklos. Cilvēki ir neizpratnē, kāpēc jāizmanto tieši zīdainis, nevis reālistiska lelle. Kā vienu no piemēriem ētiskākam risinājumam skatītāji piedāvā izmantot šobrīd "TikTok" platformā popularitāti guvušās reborn lelles, kas ar baisu līdzību atgādina īstus mazuļus.

Vai jaundzimušajam tas ir droši?

"Māmiņu Klubs" vecāku organizācijas un medija vadītāja Sandija Salaka-Krūkle norāda, ka ”Zīdaiņa vecuma bērna izmantošana plašā publiskā pasākumā kā teātra izrāde, neatbilst bērna labbūtības nosacījumiem tik agrīnā vecumā. Zīdainis nav lelle vai priekšmets, ko var pārvietot vai izmantot. Bērnam šajā vecumā vēl noris adaptācijas periods šai pasaulei. Pirmie dzīves mēneši ir īpaši trausls laiks, kurā rekomendējam vecākiem ar mazuli pavadīt laiku mājas apstākļos, nodrošinot krūts ēdināšanu, māmiņas siltumu, klātbūtni un mieru. Mazulis tikai vēl pierod pie lielās pasaules un viņa šā brīža attīstības plānā neietilpst kļūt par aktieri. Piesaiste veidojas tieši ar primārajiem aprūpētājiem (mamma, tētis) un nav paredzēts, ka zīdaini dod svešās rokās, īpaši, satraukuma pilnos, skaļos apstākļos, kāds ir teātris. Bērns var sabīties, raudāt. Var ietekmēt skaņas, atmosfēra, arī apgaismojums. 

"Māmiņu Klubs" iesaka "Dailes teātrim" padomāt par citiem risinājumiem, piemēram, šobrīd ir populāras ļoti dabiskas, maksimāli zīdaiņa izskatam, atbilstošas plastiskas lelles, kas izskatās gluži kā bēbītis! Tāpat, iespējams izmantot citus mākslinieciskos izteiksmes līdzekļus, lai panāktu bērna nojausmu izrādē, bet neizmantojot īstu bērnu, kurš ir ar savām interesēm un vajadzībām tik jūtīgajā attīstības posmā - pašā dzīves sākumā!"

Daļa vecāku steidz pieteikt savas atvases. Jau 75 pieteikumi

Ne visi ir noskaņoti negatīvi par tikko dzimuša mazulīša nonākšanu uz skatuves. Liela daļa no jaunajiem vecākiem uzskata to par lielisku iespēju sava bērna pirmajiem atspērienam aktiera karjerā. Līdz šim “Dailes teātris” ir saņēmis jau ap 75 pieteikumus attiecīgajai lomai.

Mākslinieciskā iecere

Dailes teāra vadība pauž, ka: “Šis jau sākotnēji bija pieredzējušā britu režisora Džefa Džeimsa jaunā iestudējuma "Wintera sapņi" (pēc Viljama Šekspīra) vienas ainas skatuviskā risinājuma piedāvājums. Par tā māksliniecisko pamatojumu teātrim nav šaubu. Režisora iecere ir, lai izrādes vienā ainā īslaicīgi uz skatuves uznāktu mātes un aukles lomas atveidotājas ar mazu bērnu uz rokām. Esam aicinājuši pieteikties māmiņas ar mazuļiem, kas pašas ar savu bērniņu uz rokām izpildītu šo aukles lomu vienā pirmā cēliena ainā. 

Režisors, kas veido jauniestudējumu, jau iepriekš izrādēs iesaistījis vecākus ar pavisam maziem bērniem un šādas sadarbības pieredze Lielbritānijā bijusi abpusēji pozitīva un pārdomāta. Pagaidām izrādes mēģinājumos piedalījies režisora paša mazulis. 
Teātris būs priecīgs savā ārštata aktieru saimē uzņemt jaunas māmiņas ar saviem mazuļiem. Māmiņas mainīsies gan mēģinājumos, gan izrādēs, lai sadarbība īstenotos pozitīvi, pārdomāti un viegli, savukārt, piemēram, mazā "skatuves māksliniece" savā biogrāfijā varēs ierakstīt, ka jau no 5 mēnešu vecuma ir strādājusi par aktrisi uz profesionāla teātra skatuves." 

Par ko ir izrāde?

Kā paudis režisors Džefs Džeimss, “Ziemas pasaka” ir Šekspīra “ārprātīgākā un neparedzamākā luga”. Šekspīra versijā varoņi savas attiecības risināja Sicīlijas un Bohēmijas karaļnamos, bet Džeimss ar savu komandu tos pārcēlis uz Silīcija ieleju un virtuālās realitātes “Bohēmiju”. Rotaļājoties ar līdzībām par soctīklu magnātiem, dzimusi šerpa satīra par varu, visautļautību un greizsirdības aklumu. Kā saka priekšā izrādes nosaukums – angliskajā slengā “W” nozīmē “vinnēt”.