foto: no privātā arhīva
Guna Leiškalne-Roka aizrāvusies ar grāmatām par ASV politiku: "Tās palīdz nekļūt par sazvērestības teoriju upuri"
Dzīvesstils
2024. gada 12. marts, 18:22

Guna Leiškalne-Roka aizrāvusies ar grāmatām par ASV politiku: "Tās palīdz nekļūt par sazvērestības teoriju upuri"

Dzīvesstila nodaļa

jauns OK

Stila un etiķetes eksperte Guna Leiškalne-Roka ir aizrāvusies ar literatūru par ASV politiku un iesaka grāmatas, kuras būtu jāizlasa, lai orientētos mūsdienu pasaules notikumos. “Tās palīdzēs nekļūt par sazvērestības teoriju upuri un vismaz lielos vilcienos atšķirt labo no ļaunā. Vismaz man tās noteikti palīdz,” viņa saka.

“Pēdējo gadu laikā aizvien mazāk izvēlos daiļliteratūru un galvenokārt lasu tikai non-fiction jeb dokumentālreālisma darbus. Mani visvairāk interesējošā tēma ir ASV politika, sevišķi elektorālie procesi. Uzskatu sevi par eksperti šajā jomā, tādēļ arī lielākoties lasu grāmatas, kas veltītas šīs valsts vēsturei, konstitucionālajām tiesībām un politiskajiem procesiem.

Izbaudu politiskās biogrāfijas un autobiogrāfijas. Līdz ar to nākas lasīt galvenokārt angliski,

jo latviešu valodā šāda literatūra gandrīz nav pieejama. Parasti grāmatas iegādājos pati, pasūtot tās amazon.com.

Autors, kura jaunākās grāmatas vienmēr gaidu, ir Bobs Vudvords (Bob Woodward). Viņš kopā ar kolēģi un draugu Karlu Bernšteinu (Carl Bernstein) plašu popularitāti ieguva septiņdesmito gadu sākumā, kad avīzē Washington Post aprakstīja Votergeitas skandālu. Pēdējās desmitgadēs viņš regulāri nāk klajā ar grāmatām, kas veltītas katras jaunas Baltā nama administrācijas pirmajiem diviem gadiem.

Trampam tika atvēlēta vesela triloģija. Ar katru nākamo grāmatu to kvalitāte tikai aug.

Diemžēl tā arī nesagaidīju Boba Vudvorda veltījumu Baidena prezidentūras pirmajiem diviem gadiem.

Apmēram pirms divām nedēļām pabeidzu lasīt Franklina Fēra (Franklin Foer) fantastisko grāmatu The Last Politician – tas ir Boba Vudvorda stilā uzrakstīts stāstījums par Džozefa Baidena pirmajiem diviem gadiem prezidenta amatā. Tas šim žanram raksturīgā veidā balstās uz tūkstošiem stundu garām intervijām ar notikumu aculieciniekiem un insaideriem. Man grāmata ārkārtīgi patika. Tā ir ļoti aizraujoša, kaut arī jāteic, ka Franklina Fēra valoda un rakstīšanas stils ir nedaudz sausāks nekā viņa vecākajam kolēģim.”

Mana grāmatu grāmata ir Darona Akemoglu (Daron Acemoglu) un Džeimsa A. Robinsona (James A. Robinson) Why Nations Fail. Tajā apkopoti pēdējo 50–60 gadu pasaules ekonomiskās domas galvenie sasniegumi. Šķiet, nepaiet ne diena, kad atceros par tajā rakstīto apkārt notiekošo procesu kontekstā.

foto: Publicitātes foto

Stīvena Pinkera (Steven Pinker) Enlightenment Now par spīti visam šausmīgajam, kas šodien notiek pasaulē, ļaus ar optimismu paraudzīties uz cilvēces attīstības tendencēm.

foto: Publicitātes foto

Ričarda Bena Krāmera (Richard Ben Cramer) What It Takes ir žanra etalons. Grāmata veltīta 1988. gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņai, tajā aprakstīti galveno kandidātu portreti. Tajā skaitā arī pašreizējais Baltā nama saimnieks.

foto: Publicitātes foto

Boba Vudvorda Trampa prezidentūrai veltītā triloģija (Fear, Rage, Peril) ļaus lasītājam aptvert ASV vēlēšanu nopietnību un riska apjomus.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Franklina Fēra (Franklin Foer) The Last Politician. Grāmata veltīta Baidena prezidentūras pirmajiem diviem gadiem, un tajā no insaideru skatījuma aprakstīti notikumi, kas šobrīd turpina risināties mūsu acu priekšā un ietekmē mūsu dzīvi un planētas nākotni.  

foto: Publicitātes foto

Aktuāli

Gunas Leiškalnes-Rokas un Denisa Aleksandra Ševeļova grāmata Stils II: Mājas viesības piedāvā vairākas idejas svinībām un ir ceļvedis viesību un svinību plānošanā, aptverot tādas tēmas kā dažādi galda klājumi, pasākuma sagatavošanas process, piemērotas ēdienkartes un dzērienkartes izvēle, viesību etiķete. Grāmatā ir apkopota esence, būtiskākais par svinību rīkošanu un arī apmeklēšanu, jo arī būt labam viesim ir māksla. Lieliski sabalansēta saturiskā kvalitāte un pirmklasīgs dizains padara grāmatu par vērtīgu papildinājumu mājas bibliotēkai vai izcilu dāvanu.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto