foto: Publicitātes foto
Kā uzlabot menopauzes radīto diskomfortu intīmajā zonā?
Kā uzlabot menopauzes radīto diskomfortu intīmajā zonā.
Skaistums
2024. gada 11. marts, 12:58

Kā uzlabot menopauzes radīto diskomfortu intīmajā zonā?

Sadarbības projekts

Menopauze ir dabisks process, ar kuru savas dzīves laikā lemts saskarties ikvienai sievietei. Latvijā vidējais vecums, kurā iestājas šīs hormonālās pārmaiņas, ir vidēji 45-55 gadi. Menopauzi raksturo izmaiņas sievietes ķermenī, kas rodas hormonu estrogēna un progesterona trūkuma dēļ. Kā tas izpaužas?

Estrogēna deficīts izraisa virkni dažādu simptomu, piemēram, agrīni menopauzē var būt novērojami karstuma viļņi, miega traucējumi un sirdsklauves. Savukārt vēlāk jau tā var būt nieze, diskomforta sajūta makstī, sausa āda un matu trauslums.

Par intīmās zonas veselību sievietes ķermenī gan pirms, gan pēc menopauzes iestāšanās gādā daudzi faktori, bet sevišķi nozīmīgas ir pienskābās baktērijas. Tās makstī izdala pienskābi un uztur vidi skābu. Skābā vide ir ļoti svarīgs veselīgas intīmās vides uzturētājs, jo nodrošina dabisku aizsardzību no sēnītēm un nelabvēlīgām baktērijām.

Pētījumos apstiprināts, ka gandrīz puse no sievietēm pēc 50 gadu vecuma norāda uz simptomiem, ko izraisa maksts sieniņas biezuma mazināšanās jeb atrofija. Visbiežāk tiek izjusta jau iepriekš minētā nieze, sausums un diskomforta sajūta intīmajā zonā, kam nereti pievienojas arī iekaisums.

Par nožēlu jāatzīst, ka tikai daļa no sievietēm ar minētajiem simptomiem vēršas pie ārsta, jo intīmās zonas problēmas ir ļoti delikāts jautājums un ne visas par to vēlas runāt. Amerikā veiktā pētījumā noskaidrots, ka 40% sieviešu, kuras menopauzes laikā izjutušas diskomfortu, sadzīvojušas ar intīmās zonas dažādiem simptomiem vismaz gadu pirms sazinājušās ar ārstu. Savukārt 37% tā arī nekad nav konsultējušās ar veselības speciālistu par savām problēmām!

Pēdējā laikā par aizvien aktuālāku tēmu ir palikusi pienskābo baktēriju jeb probiotiku uzņemšana papildus - kapsulu veidā. To iesaka, jo zinātniski pierādīts, ka intīmo probiotiku lietošana kursa veidā veiksmīgi mazina ar estrogēna trūkumu saistītos simptomus menopauzes laikā. Apstiprināts, ka pienskābo baktēriju lietošana mazina vai pat likvidē sausuma sajūtu, niezi un diskomfortu intīmajā zonā. Rezultātā sievietēm ne tikai tiek uzlabota reproduktīvā veselība, bet arī dzīves kvalitāte kopumā.

Par veiksmīgāko pienskābo baktēriju kombināciju intīmās zonas veselības veicināšanā tiek uzskatīti divi pienskābo baktēriju celmi – L. reuteri (RC-14®) un L. rhamnosus (GR-1®). Tie savu labvēlīgo efektu pierādījuši gan jaunāku, gan vecāku pacienšu vidū, tai skaitā sievietēm ar menopauzes iestāšanos saistītām sūdzībām. Vienīgā šāda pierādīta kombinācija Latvijā atrodama LIVEO intime produktā, kuru rekomendē Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.

Veselības speciālisti sevišķi atzinīgi vērtē L. reuteri (RC-14®) un L. rhamnosus (GR-1®) kombināciju arī tāpēc, ka tā efektīvi aizsargā pret urīnizvadsistēmas infekcijām. Kapsulu veidā lietotas, šīs probiotikas virzās caur zarnu traktu un sasniedzot tā izeju, tālāk migrē uz intīmo zonu. Tur pienskābās baktērijas kalpo par izcilu atbalstu mūsu dabiskajai intīmās zonas mikroflorai, nodrošinot veselīgi zemu pH līmeni (skābu vidi makstī).

LIVEO intime ir efektīvs palīgs sievietes intīmajai mikroflorai, kas satur visvairāk zinātniski pierādītās labās baktērijas. Tas ir zinātnē balstīts rezultāts, kam sievietes uzticas jau 14 gadus! Ikdienā viegli lietojamas, jo tās ir ērti uzņemamu kapsulu veidā (lieto norijot). Esi pārliecināta par rezultātu – īpaša ražošanas tehnoloģija pasargā labās baktērijas no kuņģa skābās vides un nodrošina to nokļūšanu makstī.

Avoti:

Muhleisen AL, Herbst-Kralovetz MM. Menopause and the vaginal microbiome. Maturitas. 2016

Bachmann GA, Diagnosis and Treatment of Atrophic Vaginitis, American Family Physician, 2000

https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/urex

https://arsts.lv/jaunumi/daiga-baranovska-viktorija-kovalevska-sievietes-sirds-menopauze

Simon JA et al, Vaginal health in the United States: results from the Vaginal Health: Insights, Views & Attitudes survey. Menopause. 2013