foto: Shutterstock
Kā rīkoties, ja ļoti izkrīt mati? Un triki, kas palīdzēs vizuāli nomaskēt šo trūkumu
Ja mati kļūst plānāki, nav ieteicams tos krāsot tumšus, lai kontrasts ar gaišo ādu nebūtu tik izteikts.
Skaistums
2024. gada 17. februāris, 05:51

Kā rīkoties, ja ļoti izkrīt mati? Un triki, kas palīdzēs vizuāli nomaskēt šo trūkumu

"100 Labi Padomi"

Matu izkrišana ir dabisks process, kas notiek visu laiku, bet, ja matu apjoms sāk jūtami samazināties, tam jāpievērš uzmanība jau sākuma stadijā.

Konsultē Latvijas Matu ārstu asociācijas vadītāja, ģimenes ārste, triholoģe Inga Zemīte.

Sievietēm mati parasti izkrīt galvas augšpusē, tad cauri plānajai matu kārtai kļūst redzama galvas āda un tukšāki laukumi pieres daļā. Svarīgi izpētīt, vai mati vispār ataug. Varbūt tie aug tik sīki, ka vairs nenodrošina apjomu. Nevajadzētu atrunāties, ka tā ir ģenētiska problēma, bet gan rīkoties, jo ir vieglāk apturēt matu izkrišanu, nekā pēc tam tos atjaunot iepriekšējā izskatā.

Vainīgi gadi vai hormoni?

Matu kuplumam un daudzumam nav saistības ar gadu skaitu, bet gan ar hormonu līdzsvara izmaiņām organismā. Kad estrogēnu daudzums dzīves laikā samazinās, sieviete pakāpeniski var zaudēt ievērojamu matu apjomu. Ieteicams konsultēties ar ārstu, lai pārbaudītu veselību, jo pastiprinātu matu izkrišanu var izraisīt slimības un to ārstēšanai lietotie medikamenti, arī pārtika, ūdens, sadzīves ķīmija, vides piesārņojums un daudzi citi iemesli, ko palīdzēs noskaidrot matu problēmu speciālists trihologs vai dermatologs.

foto: Shutterstock

Individuāls ārstēšanas plāns

Matu glābšanas plāns katrai ir individuāls, dažām sievietēm palīdz hormonu terapija, medikamenti, kas bloķē androgēna toksisko iedarbību uz matu saknēm, lāzerterapija, plazmas injekcijas, mezoterapija. Noderīgi var būt uztura bagātinātāji ar biotīnu, E un B grupas vitamīniem, dzelzi, cinku un antioksidantiem. Var palīdzēt arī matu augšanu stimulējošu ampulu un losjonu terapija, ko lieto uz galvas ādas kursa veidā, kā arī regulāra galvas ādas masāža.

Kosmētiski risinājumi

Ja cauri plānajiem matiem spīd galvas āda, to var nomaskēt, izmantojot izsmidzināmus aerosolus, pūderus ar keratīna šķiedrām, matu tušas un matu ēnas, kas paredzētas ataugušo matu sakņu piekrāsošanai. To sastāvā ir sīkas krāsas daļiņas, kas apķeras ap katru matu, ielīp zvīņās, tūdaļ rada matos biezuma un pilnuma efektu, vienlaikus ietonē arī galvas ādu. Ja mati kļūst plānāki, nav ieteicams tos krāsot tumšus, lai kontrasts ar gaišo ādu nebūtu tik izteikts.