foto: Shutterstock
Neatbilstoši attēli un saturs, kā arī nevēlamas reklāmas. Eksperts brīdina par izplatītākajiem draudiem bērniem internetā
Bērni
2024. gada 15. februāris, 15:00

Neatbilstoši attēli un saturs, kā arī nevēlamas reklāmas. Eksperts brīdina par izplatītākajiem draudiem bērniem internetā

Jauns.lv

Vecākiem ir jāpievērš lielāka uzmanība bērnu drošībai internetā, - biežākie draudi bērniem digitālajā vidē ir viņu vecumam neatbilstoši attēli un saturs, sensitīvas informācijas iegūšana un nevēlamu reklāmu rādīšana, ceturtdien, 15. februārī, konferencē “Digitālā pratība pirmsskolā” stāstīja LMT pakalpojumu vadītājs Otto Ķenga.

Globālās konsultāciju firmas "Boston Consulting Group" 2022. gadā veikta pētījuma dati norāda, ka 72% bērnu ir saskārušies ar apdraudējumu digitālajā vidē, uzsver Ķenga.

Eksperts norāda, ka 8 -12 gadu veci bērni dienā pavada vidēji trīs stundas internetā, stāsta Ķenga. Latvija ir līdere mobilo datu patēriņā uz vienu lietotāju mēnesī, sacīja Ķenga, atsaucoties uz OECD datiem.

Drošības riski internetā pirmsskolas vecuma bērniem

 

Ugne Marija Lukosevica un Agne Draucikaite no Lietuvas dārziņa “Dzintariņš” akcentē, ka pandēmijas laikā arī pirmsskolas izglītības audzēkņiem mācības biežāk organizēja interneta vidē.  Viņas atminas, ka arī bērnudārzos Covid-19 pandēmijas laikā kļuva aktuāli mācīties no mājām. Ekspertes atzīst - bez vecāku iesaistes process nebūtu iespējams. "Jāspēj sistemātiski darboties, lai tiktu panākts vēlamais rezultāts visām iesaistītajām pusēm," viņas sacīja. 

Pirmsskolas "Dibber" dibinātājs Hanss Jakobs Sunnbijs informēja, ka 90% no bērnu smadzenēm attīstās līdz piecu gadu vecumam. Svarīgākais, lai bērnam ir droša vide, kura veicina uzticību apkārtējai pasaulei. Apkārtējā vide  attīsta spēju sadarboties ar citiem, tāpēc lielākā daļa vecāku izvēlas bērnus vest uz pirmskolas izglītības iestādēm.

Mācības pārceļot uz digitālo vidi, kā to darīja pandēmijas laikā, svarīgi ir pievērst uzmanību bērnu drošībai internetām, norāda eksperts. Pēc viņa teiktā, bērnudārzā ir svarīgi katru bērnu uztvert individuāli, pieaugušajiem jāpielieto dažādas novērošanas tehnikas, lai izprastu bērnu kopējo situāciju pirmizglītības iestādēs. 

Pirmsskolas izglītības eksperte Ivonne Linnstade uzskata - pieaugušajiem novērojot, ka visi bērni vēršas pret vienu audzēkni, problēma jārisina ne tikai bērnudārzā, bet arī jāpievērš uzmanība, vai mājās bērnam viss ir kārtībā.

Ceturtdien, 15. februārī, notiek starptautiska konference "Digitālā pratība pirmsskolā", kurā eksperti no Latvijas, Lietuvas un Norvēģijas dalās pieredzē par to, kā veidot mūsdienīgu un bērniem saistošu digitālo mācību līdzekļu saturu, kas palīdz satura apguvē jau pirmsskolā.