foto: Shutterstock
Valentīndiena klāt! Kādas neparastas svētku tradīcijas ir atsevišķās valstīs?
Dzīvesstils
2024. gada 14. februāris, 06:40

Valentīndiena klāt! Kādas neparastas svētku tradīcijas ir atsevišķās valstīs?

livemint.com/Jauns.lv

Valentīndiena ir klāt! Lielākajā daļā pasaules valstu 14. februāri atzīmē kā mīlestības dienu. Šajā dienā cilvēki mēdz dāvināt viens otram dāvanas un ziedus, kas Valentīndienu padara par komerciāliem svētkiem. Taču, kādas neparastas šo svētku atzīmēšanas tradīcijas ir dažādās valstīs?

Somija

Somijā ik gadu 14. februāri atzīmē kā Ystävänpäivä jeb aptuveni tulkojot - "Draudzības dienu". Cilvēki šajā dienā izmanto iespēju apdāvināt savus mīļos - draugus, ģimeni un partnerus - ar nelielām dāvaniņām un dalīties jaukās atmiņās.

 

Spānija

Spānijā 14. februārī svin Sanvalentīna jeb Svētā Valentīna dienu. Daži uzskata, ka īstā mīlestības svinēšanas diena ir 9. oktobris, jo valensieši un citi spāņi godina svēto Dionīsu, ko plaši uzskata par mīlestības aizbildni. Dažviet Spānijā 9. oktobri atzīmē ar parādēm, festivāliem un citiem pasākumiem. Ceremonijā, kas pazīstama kā Mocaorà, vīrieši tradicionāli dāvina savām partnerēm zīda šalles vai kabatlakatiņus, kas izdekorēti ar marcipānu.

 

Japāna

Sievietes Japānā Valentīna dienā apdāvina savus partnerus ar rotaslietām un šokolādi. Bet ar to dāvanu pasniegšana nebeidzas. Mēnesi pēc Valentīndienas, 14. martā, Japānā svin arī svētkus, kas pazīstami kā Baltā diena. Tajos sagaida, ka vīrieši, kas saņēmuši dāvanas no sievietēm, atgriezīs tām savu labvēlību. Baltās dienas paražām atbilstošas ir dažādas dāvanas, sākot no apakšveļas un saldumiem, līdz pat juvelierizstrādājumiem un baltajai šokolādei.

 

Dānija, Norvēģija

Dānijā un Norvēģijā draugi un radinieki apmainās ar mīļākajām kārtīm, kas var būt sentimentālas vai humoristiskas. Daži cilvēki pat raksta anonīmu joku vēstuli, kas pazīstama kā "gaekkebrev". Psastāv tajā sastāv tikai no punktiem. Vēstulē ir iekļauts īss dzejolis vai ziņojums, kā arī iestrādāti papīra izgriezumi. Gaekkebrev jeb "sniegpulkstenītes vēstules" saņēmējam ir tiesības uz Lieldienu olu, ja viņš pareizi uzmin, kas to sūtījis.

 

Anglija

Lai gan Anglijā ir daudz veidu, kā aizvadīt Valentīna dienu, viens no populārākajiem ir klausīties bērnu izpildītajās dziesmās. Pēc tam mazos dziedoņus apbalvo ar saldumiem, augļiem vai naudu. Lai todien atzīmētu pērn ievākto bagātīgo ražu lauksaimniecības kultūru, daži cilvēki pat apmainās ar Valentīna dienas maizītēm, ko bieži dēvē par "plūmju bulciņām". Tās gatavo no rozīnēm, plūmēm vai ķimeņu sēklām.

 

Filipīnas

14. februāra svinībās Filipīnās tūkstošiem pāru svin kāzu gadadienu. Pēdējos gados 14. februārī, Valentīna dienā, ir notikušas arī "masu kāzas" .

 

Vācija

Vācu pāri Valentīndienā apmainās ar dāvanām cūkas veidolā. Ir pieņemts dāvināt un saņemt dzīvnieku izbāzeņus, statujas un citus priekšmetus, kas vizuāli atgādina cūkas, jo ​​teikts, ka cūka simbolizē gan iekāri, gan mīlestību. Vācieši arī apmainās ar ingvera cepumiem, kuriem virsū ir sentimentāli uzraksti.

 

Meksika

Meksikā 14. februārī atzīmē "El Día del Amor y Amistad" jeb "Mīlestības un draudzības dienu" - svētkus, kuros nav nozīmes attiecību statusam. Šo dien svin, apdāvinoties ar ziediem, kartiņām, mīkstajām rotaļlietām un citām dāvanām.

 

Dienvidāfrika

Dienvidāfrikā Valentīna dienu svin 15. februārī, ievērojot romiešu svētkus Lupercalia, tāpēc "slepenu" mīlētāju šajā dienā nebūs. Tur sievietes neslēpj savu mīlas objektu un uzraksta uz papīra mīļotā vārdu un piesprauž to sev pie piedurknes.

 

Dienvidkoreja

Valentīna diena Dienvidkorejā tiek svinēta vairākus mēnešus pēc kārtas 14. datumā. Ja 14. februārī partneri savā starpā apmainās ar šokolādes konfektēm un dāvanām, tad 14. martā Dienvidkorejā līdzīgi Japānas tradīcijām svin Balto dienu. Savukārt 14. aprīlī ir svētki neprecētajiem jeb Melnā diena, kad vientuļi cilvēki bauda bļodu "jjajangmyeon" ar nūdelēm ar melno pupiņu mērci, pārdomājot vai tieši pretēji - atzīmējot savu neprecētā indivīda statusu.